Controverse în Bistrița în Legătură cu Deschiderea OK Shopping Center: Autorizații, PUZ-uri și Rivalități Comerciale

0
290

O furtună de controverse bântuie în Bistrița în anticiparea deschiderii iminente a OK Shopping Center, cu privire la autorizațiile și planurile de urbanism asociate firmei lui Marius Negrea, proprietarul acestui centru comercial. Rivalii lui Negrea sunt în alertă, punând sub semnul întrebării modul în care acesta a putut construi, având în vedere că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu a fost încă aprobat în Consiliul Local.

Cu toate acestea, aprobarea PUZ-ului nu este direct legată de ceea ce se întâmplă la nivelul parterului clădirii. Investiția în OK Shopping Center se desfășoară în două etape distincte. Prima etapă, pentru care există o autorizație de construire eliberată de Primăria Bistrița anul trecut (după o lungă dispută juridică în instanță declanșată de Negrea), vizează exclusiv spațiile de la parter. Acestea au fost deja amenajate și închiriate comercianților care doresc să își desfășoare activitatea în cadrul OK Shopping Center, activități conforme cu prevederile Planului Urbanistic General (PUG).

Cu toate acestea, pentru activitățile de la etaj, Negrea așteaptă aprobarea PUZ-ului. La acest nivel vor fi desfășurate și alte tipuri de activități decât cele comerciale permise de PUG. Propunerile din cadrul PUZ includ realizarea unei a treia benzi de circulație între sensul giratoriu propus la intersecția cu strada Compozitorilor și Dedeman și până în centură, precum și crearea unei legături cu Dedeman din incinta centrului comercial. De asemenea, se prevăd funcțiuni complementare celor comerciale, precum o sală de sport, locuri de joacă, zone food și spații de relaxare, funcțiuni care nu sunt incluse în PUG.

Aceste dezvăluiri au amplificat agitația în rândul rivalilor lui Negrea, care sunt acum și mai determinați să afle mai multe detalii despre modul în care acesta a gestionat procesul de autorizare și construcție. Între timp, comunitatea și autoritățile locale urmăresc îndeaproape evoluțiile, conștiente de implicarea politică și comercială în creștere în jurul acestui proiect major pentru oraș.

Conform PUG, fosta platformă industrială ARIO reconvertită acum în centru comercial, este inclusă în subzona funcțională agrozoothenica, la fel ca toată zona industrială (greșeala ce nu a fost corectată de administrația locală de peste 10 ani, din 2013 de la aprobarea PUG).

În această subzona, se permit funcțiuni de complexe de vânzări en-gros și en-detail,  prin autorizare directă (exact cum a obținut și Marius Negrea) fără a fi nevoie de aprobarea unui PUZ. Primăria a eliberat autorizația de construire în acest sens, fiind o destinație de funcționare perfect legală.

Doar pentru serviciile pe care Negrea le dorește la etaj (restaurant, sală de sport, foodcourt, loc de joacă) va fi nevoie de PUZ.

Deci, PUG Bistrița permite autorizare directă fără PUZ pentru comert (fără a fi detaliate specificații exacte cu privire la comerț), nu și serviciile conexe unui mall.

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.