Pe 21 iunie este solstițiul de vară și începe vara astronomică, iar oamenii se bucură de perioada din an cu cea mai lungă durată de lumină a Soarelului.
O dată pe an, o aliniere astronomică introduce această schimbare sezonieră. Solstițiul de vară este sărbătorit în întreaga lume și este învăluit în mit. Anul acesta, solstițiul de vară nordic cade pe 21 iunie la 5:13 a.m. EDT (21 iunie la 9:13 UT). La sud de Ecuator, același moment marchează începutul neoficial al iernii, scrie National Geographic. Solstițiile au loc în același timp în întreaga lume, dar orele lor locale variază în funcție de fusul orar.
Ce sunt solstițiile?
Solstițiile apar deoarece axa de rotație a Pământului este înclinată cu aproximativ 23,4 grade față de orbita Pământului în jurul Soarelui. Această înclinare determină anotimpurile planetei noastre, deoarece emisfera nordică și sudică primesc cantități inegale de lumină solară pe parcursul unui an. Din martie până în septembrie, emisfera nordică este înclinată mai mult spre soare, conducându-și primăvara și vara. Din septembrie până în martie, emisfera nordică este înclinată, așa că se simte ca toamna și iarna. Anotimpurile emisferei sudice sunt inversate.
Pământul nu este singura planetă cu solstiții și echinocții; orice planetă cu o axă de rotație înclinată le-ar vedea și ei. De fapt, oamenii de știință planetari folosesc solstițiile și echinocțiurile pentru a defini „anotimpurile” pentru alte planete din sistemul nostru solar.