spot_imgspot_img
AcasăAdministrațiePeste 77.000 de doze din lotul „italian” al vaccinului Astra Zeneca au...
spot_img

Articole noi

Peste 77.000 de doze din lotul „italian” al vaccinului Astra Zeneca au fost folosite în România! Pe stoc au mai rămas aproape 4.300 de doze ce vor fi înlocuite

În cursul serii de 11 martie, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR, subiectul discuțiilor fiind cele două loturi ale vaccinului Astra Zeneca primite de România, loturi pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea.

Este vorba de lotul 𝐀𝐁𝐕 𝟓𝟑𝟎𝟎 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda) pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație. România nu a primit doze de vaccin din acest lot.

Însă mai există un lot de vaccinuri ale Astra Zeneca ce au ajuns în România și care au anumite suspiciuni ridicate în special de către Italia, țară care a și decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat. Este vorba de lotul ABV 2856, lot din care România a primit prima tranșă de 81.600 doze în data de 7 februarie 2021. Începând cu data de 15 februarie au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Prefecturile din teritoriu au transmis măsurile luate de la nivel central pentru această situație astfel:

𝘾𝙖 𝙢𝙖̆𝙨𝙪𝙧𝙖̆ 𝙙𝙚 𝙚𝙭𝙩𝙧𝙚𝙢𝙖̆ 𝙥𝙧𝙚𝙘𝙖𝙪𝙩̗𝙞𝙚 𝙨-𝙖 𝙝𝙤𝙩𝙖̆𝙧𝙖̂𝙩 𝙘𝙖𝙧𝙖𝙣𝙩𝙞𝙣𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙩𝙚𝙢𝙥𝙤𝙧𝙖𝙧𝙖̆ 𝙖 𝙙𝙤𝙯𝙚𝙡𝙤𝙧 𝙧𝙖̆𝙢𝙖𝙨𝙚 𝙥𝙖̂𝙣𝙖̆ 𝙡𝙖 𝙛𝙞𝙣𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙚𝙫𝙖𝙡𝙪𝙖̆𝙧𝙞𝙞 𝘼𝙜𝙚𝙣𝙩̗𝙞𝙚𝙞 𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙚𝙣𝙚 𝙖 𝙈𝙚𝙙𝙞𝙘𝙖𝙢𝙚𝙣𝙩𝙪𝙡𝙪𝙞;

𝙎𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙞𝙣𝙪𝙖̆ 𝙫𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙘𝙪 𝙩𝙤𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙚𝙡𝙚𝙡𝙖𝙡𝙩𝙚 𝙫𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙪𝙧𝙞 𝙙𝙚 𝙡𝙖 𝙘𝙤𝙢𝙥𝙖𝙣𝙞𝙖 𝙛𝙖𝙧𝙢𝙖𝙘𝙚𝙪𝙩𝙞𝙘𝙖̆ 𝘼𝙨𝙩𝙧𝙖𝙕𝙚𝙣𝙚𝙘𝙖 𝙙𝙞𝙣 𝙘𝙚𝙡𝙚𝙡𝙖𝙡𝙩𝙚 𝙡𝙤𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙚𝙭𝙞𝙨𝙩𝙚𝙣𝙩𝙚 𝙞̂𝙣 𝙢𝙤𝙢𝙚𝙣𝙩𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙛𝙖𝙩̗𝙖̆ 𝙞̂𝙣 𝙍𝙤𝙢𝙖̂𝙣𝙞𝙖;

𝙎𝙚 𝙞̂𝙣𝙡𝙤𝙘𝙪𝙞𝙚𝙨𝙘 𝙘𝙚𝙡𝙚 4257 𝙙𝙤𝙯𝙚 𝙣𝙚𝙪𝙩𝙞𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩𝙚 𝙚𝙭𝙞𝙨𝙩𝙚𝙣𝙩𝙚 𝙞̂𝙣 𝙘𝙚𝙣𝙩𝙧𝙚𝙡𝙚 𝙙𝙚 𝙫𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙖𝙧𝙚, 𝙖𝙨𝙩𝙛𝙚𝙡 𝙞̂𝙣𝙘𝙖̂𝙩 𝙥𝙧𝙤𝙘𝙚𝙨𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙞𝙢𝙪𝙣𝙞𝙯𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙖̆ 𝙣𝙪 𝙛𝙞𝙚 𝙖𝙛𝙚𝙘𝙩𝙖𝙩.

„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. În data de 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, se mai arată în comunicatul Instituțiilor Prefectului.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata