spot_imgspot_img
AcasăEditorialPogorârea sfântului prefect în politică sau cum se „sacrifică” Stelian Dolha pentru...
spot_img

Articole noi

Pogorârea sfântului prefect în politică sau cum se „sacrifică” Stelian Dolha pentru binele poporului și mai ales cel al partidului

O anumită ordonanță a actualei coaliții de guvernământ permite prefecților și subprefecților să facă politică la lumina zilei, pe față, fără a mai fi nevoie de pitularea după funcția administrativă apolitică. Până la urmă, numirea acestora în funcții s-a făcut tot politic, așa că nu s-a întâmplat altceva decât o legalizare a consumului de politică în prefecturi.

În județul Bistrița-Năsăud, actualul prefect de sorginte liberală a pendulat între funcția administrativă și cea politică. Momentul alegerilor locale a făcut ca Stelian Dolha, căci despre el este vorba, să renunțe (temporar) la funcția de prefect, pe atunci o funcție apolitică, pentru a participa în calitate de candidat la președinția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. După înfrângerea de la locale, Dolha s-a „reabilitat” în funcția de prefect ca și cum ar fi fost plecat într-un concediu prelungit.

Revenit în prefectură, Dolha a devenit brusc acel funcționar apolitic dedicat și aplicat job-ului de prefect. Apoi, grație colegilor din Palatul Victoria, funcția de prefect redevine una politică, astfel că Stelian Dolha poate renunța ușurat la rolul de preacurat funcționar apolitic.

Într-o emisiune a unui post media local, prefectul Dolha face o afirmație tipică pentru el, una necontrolată și mai mult gesticulată decât rumegată:

”Din 8 martie fac politică, poate și mai repede, sper. Îmi doresc să fac politică. Nu am plecat niciodată din PNL, am rămas acolo cu sufletul, dar, de săptămâna viitoare sper să reintru în partid ca simplu membru. Nu cred că o să-mi facă derogare și să-mi spună că sunt prim-vicepreședinte ca să mai fac parte din Biroul Politic Județean. Pentru mine nu contează însă dacă sunt membru sau prim-vicepreședinte. Nu aceasta este cea mai mare dorință sau neliniște a mea. Important este că pot fi acolo cu ei. Clar că intru în arenă să joc, de-aia cobor iar în politică. Nu pot să stau deoparte, e clar, iar asta o știu cu toții”, a declarat Dolha într-o emisiune infobistrita.ro.

Sublimă exprimarea prefectului, candidă aș putea spune, căci mult adevăr cuprinde expresia folosită de Dolha „cobor în politică”! Întrebarea ce-mi stă pe limbă este de unde se coboară domnul prefect? De la ce înălțimi Golan face el acest sacrificiu de a se coborî în politică? Nivelul funcției de prefect este unul înalt, știm asta cu toții, dar să recunoști așa de senin că te cobori să faci politică, asta denotă o franchețe soră cu inocența. Sau o exprimare fără un taler politic…

Dolha își continuă pledoaria inocentă legată de „coborârea” în politică, de această dată vorbind despre el la persoana a III-a, semn că duhul politic pogorât s-a dezlipit deja de corpul celest al înaltului demnitar:

”PNL Bistrița-Năsăud nu a fost mort și nu va fi mort niciodată, dar are nevoie de oameni care să-i dea greutate, de oameni politici care să coboare în arenă. Eu cred, cu modestie, că are nevoie și de Stelian Dolha”, a mai precizat Dolha pentru sursa citată.

Asistăm, conform celor declarate de cel ce se pogoară între muritori, la un gen de redivivus libaeralum odată cu coborârea din înalturi a omului politic Dolha, un fel de stabilopod de care PNL BN avea nevoie, pentru a nu-și lua zborul precum un zepelin.

Organizația județeană liberală era, în era prefectului apolitic, ca o femeie ușoară siluită de fracțiunile interne. Acum, această organizație capătă alura unei doamne respectabile, căci pogorârea lui Dolha printre muritorii sodomei și gomorei liberale locale înseamnă schimbarea din temelii a politicii.

De cealaltă parte a duhului prefectural, recte Instituția Prefectului, sunt anunțate niște acțiuni serioase la nivelul conducerilor deconcentratelor, căci Dolha vrea competență și meritocrație la vârful acestor instituții. Acum, odată reîmbrăcată haina politică, prefectul cu siguranță va lua măsuri ce nu vor ține de factorul politic! Da-da!, nu fiți răi! Dolha va face schimbări doar pe criterii de competență. Bine, noi știm că sunt pregătite schimbări politice, că protocoalele alianței de guvernare impun plasarea de „oameni noi” inclusiv la nivel de deconcentrate. USR (cu Plus cu tot) și UDMR vor avea oameni la nivelul conducerii deconcentratelor, dar criteriile de ungere sunt legate de competențele celor ce vor fi numiți și nu se va ține seama de apartenența politică. Ha-ha!

Stelian Dolha a fost un soldat disciplinat al partidului, un pion de sacrificiu de câte ori a fost nevoie. În 2016 a candidat la primărie pentru a salva fața partidului. În 2020 s-a sacrificat pentru a candida, la fel de conștient de rezultatul final, pentru președinția CJ. Acum, pogorât în politică, Dolha vrea ceva și pentru el, dar tot în partid: președinția organizației județene. A recunoscut că se gândește la asta și era oricum destul de evident.

Astfel că pogorârea lui Dolha în „arena” politică este făcută cu țintă, cu direcție, cu interes și cu abnegație. Acum are și ajutoare în Prefectură, doi subprefecți noi, numiți politic, își va pune și un secretar general, cel mai probabil fostul subprefect Eugen Curtean. Acum are vreme de politică, de campanie electorală internă, de lupta „în arenă”.

Totuși, grijă la respirație! Atunci când te cobori de la anumite înălțimi, aerul poate fi diferit. Aici, aproape de sol, există și praf mult. De preferat a se folosi o mască, chiar una inscripționată cu un nume de candidat…

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata