spot_imgspot_img
AcasăEditorialDincolo de primar, Năsăudul e moral!
spot_img

Articole noi

Dincolo de primar, Năsăudul e moral!

Avea Toma Caragiu un răspuns genial la constatarea unui reporter:

– Am auzit că lumea răde de dumneavoastră…
– Ea râde de mine, eu de ea!

Toma Caragiu era actor, primarul Năsăudului, Dorin Vlașin, cică nu.

Totuși, după trei ani de mandat, politica te învață să mai joci și teatru.

Liberal fiind, ai în sânge profesii liberale, afaceri, acțiuni la Agromec, acolo de unde anual îmcasezi 32.640 lei. Sumă fixă. 2740 lei pe lună. Mai nimic, în comparație cu salariul de primar.

Dorin Vlașin nu este bogat decât sufletește, asa cum susține personal.

A atras fonduri, a inițiat proiecte, a dat Năsăudului speranța că va redeveni orașul acela unde te lovești de academicieni pe stradă.

Năsăudul are nevoie și de asafalt, și de apă și canalizare, dar astea sunt înfiripate în orice sătuc din județ. Ce-i lipsește Năsăudului? Nu un primar, ci un exemplu de moralitate în aceste vremuri incerte.

Moralitatea nu o culegi din Consiliul Local, unde chiar și consilierii PSD votează cu tine, liberalule. Nici pe la întâlniri politice discrete, unde te bați cu pumnul în piept că Ioan Turc nu știe să conducă organizația județeană.

Nici prin vorbe aruncate-n târg că nu știi de la ce partid să candidezi la anul pentru că Ioan Turc a dus organizația în derizoriu. Nici măcar prin prietenia declarată pe care o ai cu Radu Moldovan, președintele PSD.
Moralitatea înseamnă consecvență. Este adevărat că pentru un primar adevărat nu contează culoarea politică. El este apreciat ca gospodar. Dar fără susținere politică, chiar și Dorin Vlașin poate să stea liniștit acasă, în cei 260 metri pătrați ai locuinței.

Dualitatea politică nu a născut bărbați de stat adevărați, nici măcar primari de seamă.

PNL, spun liberalii, este ca o familie. PSD spune același lucru.

Dacă-ți trădezi familia pentru interese de moment ești familist cumva? Înseamnă că trădarea o ai în suflet, la fel ca o ștampilă pe buletinul de vot.

Sunt dispuși oamenii să-și sacrifice moralitatea, loialitatea pentru voturi?

Administrația unui oraș ca Năsăudul trebuie să fie flexibilă, dar fără încălcarea unor principii.

În numele orașului lucrez, au spus mulți aleși la început. Au îmbrăcat haina modestiei până li s-a urcat la cap.

Dorin Vlașin nu pare bogat, dar nici sărac.
Dezechilibrele născute din suficiența unor realizări, deși Năsăudul are nevoie de un restart moral la nivel administrativ, dau naștere unor supraevaluări personale: „Nu știu de la ce partid să candidez”.

Spunea Mihai Eminescu: „Destrăbălarea administraţiei, risipa banului public, cumulul, corupţia electorală, toate acestea n-au a face, la drept vorbind, cu cutări sau cutări principii de guvernamânt. Oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de alta parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna.”

Este Mihai Eminescu care a iubit-o pe Veronica Micle din Năsăud, o femeie căsătorită, autoarea unor poezii memorabile. Nicio legătură cu primarul Dorin Vlașin.
Poate ar fi una. Veronica Micle s-a sinucis. Dorin Vlașin are toate șansele să se sinucidă politic.

(Vom reveni)

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata