spot_imgspot_img
AcasăAnchetăCaracatiţa din jurul unuia dintre cei mai controversaţi funcţionari din Bistriţa. Cine...
spot_img

Articole noi

Caracatiţa din jurul unuia dintre cei mai controversaţi funcţionari din Bistriţa. Cine este Floare Gaftone şi de ce nu are nimeni curajul s-o dea jos de 20 de ani.

În această dimineață în jurul orei 10 domna Floare Gaftone, secretarul general al Primăriei Bistrița, a fost surprinsă intrând în sediul IPJ BN pentru audieri într-un dosar penal , după ce un dezvoltator imobiliar din oraș a depus plângere penală împotriva acesteia, din cauză că nu i-a semnat autorizația de construire solicitată.

In luna mai 2021, descinderea mascaţilor în sediul Primăriei Bistriţa şi casele a cinci funcţionari din conducerea instituţiei, între care secretarul general şi arhitectul-şef, a tulburat micuţul orăşel de provincie şi a devenit ştire naţională. Se întâmpla după doar şase luni de mandat a primarului liberal Ioan Turc, iar faptele cercetate erau de pe vremea fostului edil, PSD-istul Ovidiu Creţu. 

Potrivit procurorilor, in 2021, vizate erau persoane din conducerea primăriei, iar acuzaţiile erau cât se poate de grave: grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals şi influenţarea declaraţiilor.

Deşi percheziţiile au creat atunci mare vâlvă, faptele pentru care s-a instrumentat dosarul penal erau cunoscute pentru publicul local, fiind des prezentate în mass-media

Mai exact, pe parcursul a mai multor ani (incepand cu 2013), la nivelul instituţiei, s-a lucrat după două planuri urbanistice generale, unul mai permisiv şi unul mai restrictiv, mai exact unul legal şi unul fals, iar funcţionarii au eliberat certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în funcţie de interes, de numele solicitantului şi de posibile şpăgi, supoziţie alimentată şi de faptul că, la percheziţii, poliţiştii au confiscat 42.000 euro şi 24.000 lei.

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/secretarul-orasului-bistrita-si-alti-doi-functionari-retinuti-dupa-perchezitiile-de-la-primarie-care-sunt-acuzatiile.html

Tot potrivit presei locale, era de notorietate că unii dezvoltatori erau ajutaţi, primind documente aproape peste noapte şi cu reglementările care le permiteau să construiască cu două etaje în plus, iar alţii erau blocaţi cu lunile şi li se găseau diverse piedici pentru a nu putea construi.

La acel moment, mai degrabă surprins de desfăşurarea de forte decât de acuzaţiile formulate de procurori (acestea fiind des prezentate in presa locala), primarul Bistriţei s-a dezis de faptele cercetate şi a ţinut să menţioneze că nu el este cel care a făcut plângere penală, că faptele sunt din mandatul fostului primar şi că e pregătit să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele care îi vor fi solicitate. https://www.gandul.ro/actualitate/mascatii-au-intrat-in-primarie-la-prima-ora-dosar-de-criminalitate-economica-ce-spune-primarul-19635303

Deşi a a pornit cu o mare susţinere publică, iar procurorul Adrian Briciu a fost prezentat in media ca un erou care face curatenie in urbanismul bistritean, pe dosar s-a asternut foarte repede praful. O vreme, prin sediul primariei au fost vazuti politisti care misunau prin birouri, iar cativa functionari au mai dat cu subsemnatul la politie, dar, in concret, nu s-a intamplat nimic.

Dupa doar doua luni de control judiciar, perioada de timp in care, si la nivelul primariei, trei dintre functionare – secretarul general, arhitectul-sef si o angajata la serviciul urbanism au fost suspendate, angajatele au fost repuse pe functiile de unde au fost saltate de politisti de catre primarul Ioan Turc ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Practic, desi era o cercetare penala in derulare, si-au reluat posturile caldute chiar in serviciul in care erau cercetate si, se pare, unele dintre ele si-au reluat si vechile metehne.

Iar dovada o reprezinta articolele din presa locala care consemneaza faptul ca, in continuare, unii functionari s-au crezut deasupra legii si au aplicat prevederile documentatiilor de urbanism dupa bunul plac. 

                Din ancheta aflata de doi ani in cercetare nu s-a mai scurs nicio informatie in presa si niciun dosar n-a fost trimis in judecata.

……………..

                Iata cum, se pare, a functionat reteta patentata chiar de catre secretarul primariei pentru a ajuta anumiti dezvoltatori si a-i bloca pe altii

Din capul locului si pe parcursul ultimilor 10 ani, Floare Gaftone s-a pozitionat ca fiind o aparatoare a intereselor cetateniilor de rand care nu-si doreau blocuri in vecinatatea locuintelor lor si impotriva unor dezvoltatori imobiliari cu notorietate in oras.  

Iar pentru a crea aparenta de luptatoare impotriva tuturor, reteta era urmatoare: cand trebuia sa semneze o autorizatie a unui dezvoltator agreat de ea, Floare Gaftone isi lua concediu, fapt care facea ca autorizatia sa ajunga la inlocuitorul ei, iar acesta, de buna credinta, o semna. In fapt, nu era nimic ilegal cu acea autorizatie, doar crea justificarea ca “i-a scapat”, ca altfel Gaftone ar fi blocat-o ca pe celelalte. 

Pe de alta parte, cand dorea sa blocheze un dezvoltator, Floare Gaftone semna autorizatia cu asa-numite “obiectii de legalitate”, o gaselnita prin care, practic, autorizatia de construire era aproape imposibil de folosit

Ce insemnau aceste obiectii de legalitate? Insemnau ca pe autorizatie, Floare Gaftone scria olograf “cu obiectii de legalitate anexate” si atasa un act, o anexa cu aceste obiectii, in fapt pretinse probleme pe care le avea documentatia: ba ca avizele de apa-canal si salubritate nu erau conforme, desi erau emise de catre societatile avizatoare si erau standard pentru toti beneficiarii, ba ca punctul gospodaresc era amplasat prea aproape de imobil, ba chiar facea trimitere la PUZ-uri abrogate si legi trunchiate si reinterpretate.

Insasi Floare Gaftone a declarat ca propriile “obiectii de legalitate” nu constituie acte administrative in acceptiunea legii, dar fara a putea spune ce insemnau juridic aceste anexe. Cert e ca ele au creat foarte multe probleme.

Intr-un drept la replica prin care a incercat sa arate ca nu este partinitoare vis-avis de anumiti dezvoltatori, in fapt s-a dat de gol cu privire la faptul ca scopul ei era sa blocheze cat mai multe proiecte: “Cu privire la remarca că pentru alte amplasamente semnez ”cu ochii închiși”, menționez că am întocmit Obiecții de legalitate și pentru următoarele obiective: Str. Crinilor nr. 2-8, Str. Lucian Blaga nr.1; Str. Mălinilor nr. 11; Str. Toamnei nr. 2; Str. Libertății. Str. Grigore Pletosu – DHD; Alexandru Odobescu 1 A; Str. Ștefan cel Mare nr. 15 – PUD Iloaie Leon; Str. Parcului nr. 1; Str. Parcului nr. 6”;

Si totusi, de unde paguba pentru beneficiarii autorizatiilor? Foarte simplu! Bucurosi ca aveau intr-un final (dupa luni bune de la depunere actelor la primarie) autorizatii de construire, dezvoltatorii s-au trezit foarte curand cu probleme. Bancile au ridicat din spranceana la vederea unor astfel de autorizatii si au refuzat sa crediteze investitiile, la fel si clientii sa cumpere apartamentele.

Degeaba au explicat constructorii ca proiectele lor sunt legale, ca intrunesc toate conditiile, ca obiectiile de legalitate sunt pure inventii fara baza legala si reala, ca autorizatiile sunt legale, totusi, cand prezentau autorizatiile de construire cu mentiuni olografe pe acte si anexe, nu mai erau credibili. 

Si explicatia era simpla: obiectiile de legalitate erau semnate de catre functionarul primariei care se ocupa tocmai cu legalitatea actelor: secretarul. Si nimeni nu voia sa-si asume riscuri.

Chiar daca au existat raspunsuri de la Ministerul Dezvoltarii si Inspectoratul de Stat in Constructii care interziceau emiterea unor astfel de autorizatii (solicitate si obtinute de catre beneficiarii exasperati de aceste situatii), nimeni din primarie nu s-a sinchisit de ele, cu atat mai putin Floare Gaftone. S-a ajuns chiar la absurdul in care, in noiembrie 2022, i s-a interzis prin fisa postului sa semneze certificate si autorizatii cu obiectii de legalitate, desi nu exista nicio preveder care sa-i fi dat acest drept.

La fel ca in cazul autorizatiilor, si in privinta certificatelor de urbanism a existat o “reteta”: dezvoltatorilor agreati li se semnau actele fara probleme, iar celor neagrati li se impuneau intocmirea unor documentatii, mai exact PUZ-uri care durau ani de zile sa fie aprobate. Evident, reteta a fost patentata tot de Floare Gaftone.

Inclusiv serviciul de urbanism a facut sesizari catre primar pentru a inceta abuzurile si dubla masura si care, din lipsa unui sprijin real al primarului, au ajuns in presa.

Totul insa in van. In 2023, in timpul unei sedinte de consiliu local, Floare Gaftone a declarat nonsalant ca lucreaza la niste “obiectii de legalitate”. 

Si, totusi, ce au facut beneficiarii unor astfel de acte? Simplu. Unii au renuntat sa mai lupte pentru drepturile lor si s-au declarat invinsi, altii au depus cereri peste cereri sperand la o posibila indreptare, altii au depus plangeri penale, iar foarte putini s-au incumetat sa dea in judecata secretarul impreuna cu Primaria Bistrita, asumandu-si riscul ca, daca vor castiga, tot la Primarie vor reveni pentru a le fi semnate actele la terminarea lucrarilor. 

Pe site-ul Ministerului Justititie exista mai multe dosare in faze diferite de judecata. Doar ca, si aici, procesele dureaza cu anii, fapt care face ca reteta sa functioneze: unii sunt blocati, timp in care dezvoltatorii agreati de catre secretar primesc autorizatii, construiesc, vand si fac profituri pe o piata imobiliara in care preturile sunt tinute sus (existand o oferta mica raportata la cerere) si care e reglata din pixul unui functionar. 

……………………

Si atunci, intrebarea fireasca care se ridica este: cine ii ofera protectie Floarei Gaftone sa isi permita atat de mult?

In primul rand, functia si faptul ca nu se subordoneaza nimanui. Legea protejeaza functionarii publici, iar in lipsa unor abateri care sa fie cercetate disciplinar la propunerea sefului institutiei, adica a primarului, este misiune imposibila sa sanctionezi un functionar public.

Al doilea motiv potrivit unor surse din primariei ar fi ca, indiferent de primar (Gaftone a prins trei primari in 20 de ani in functie : Vasile Moldovan PDL, Ovidiu Cretu PSD – 12 ani si Ioan Turc PNL – din 2020), intotdeauna a avut “grija” sa le bage sub nas documente si sa-i pacaleasca sa le semneze, pentru ca apoi sa-i santajeze. Despre ce documente e vorba, sunt doar speculatii, de la intelegeri privind diverse proiecte publice la limita legii pana la ajutorul de a solutiona probleme cu acte personale ale primarilor.  

Tot potrivit informatiilor publice, puterea Floarei Gaftone vine si pe linie politica. Astfel, cu un sot fost consilier judetean PSD si un fiu membru in Biroul Politic Municipal al PNL, Floare Gaftone a avut de-al lungul anilor si are inca o sustinere transpartinica

In 2016, Floare Gaftone a fost pe lista de subprefecti, primarul de atunci Ovidiu Cretu de la PSD spunand ca nominalizarea ei a fost o “plata” adusa de PNL pentru serviciile aduse partidului.  

”Se știe, este de notorietate relația instituțională proastă care există între mine și doamna secretar din cauza unor probleme pe care și le-a creat singură. Eu cred că această nominalizare a doamnei secretar pentru funcția de subprefect este o plată pe care PNL i-o face pentru serviciile aduse în cadrul Primăriei și a Consiliului Local. Nu cred că este varianta bună pentru Prefectura județului Bistrița-Năsăud. Doamna secretar a informat că este propusă pentru funcția de subprefect”, a declarat Ovidiu Crețu.

In 2019, insusi fiul secretarei George Gaftone a fost cat pe ce sa fie numit prefect, dar a pierdut in fata unui alt liberal cu notorietate si influenta mai mare. 

Pe surse circula informatia si ca, de-a lungul celor 20 de ani de cand este in functia de secretar al Primariei Bistrita ar fi ajutat diverse persoane cu influenta in oras sa puna mana pe diverse terenuri si proprietati, iar ca aceste persoane i-au ramas datoare. Si, la fel ca in cazul primarilor, sunt la mana Floarei Gaftone.

Insasi casa impozanta pe care Gaftone o detine chiar in parcul municipal are o istorie destul de tenebroasa. Astfel, potrivit declaratiei de avere, in 2007, Floare Gaftone vinde cu 216.000 lei un apartament si cumpara cu doar 360.000 lei o casa de 170 mp cu 6,5 ari de teren intr-o zona exclusivista si extrem de scumpa din centrul Bistritei, mai exact din parcul orasului. Mai mult, conform unor surse, nici macar nu a achitat aceste sume chiar si derizorii raportate la valoarea lor reala.

O alta sursa de putere este din relatia, la vedere, cu fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean. Retras la Bistrita dupa ce si-a incheiat mandatul la Curtea Constitutionala, fostul presedinte al CCR s-a asociat cu fiul Floarei Gaftone, de profesie avocat, intr-o societate de avocatura: Zegrean, Gaftone si Asociatii. 

Iar ca dovada ca relatia este foarte stransa si are la baza si interese din sfera imobiliara, este faptul ca insusi Augustin Zegrean a dat in judecata beneficiarul unei autorizatii de construire incercand blocarea construirii unui imobil P+1, asta dupa ce chiar Floare Gaftone a pierdut procesul cu acest beneficiar pe care a incercat sa-l impiedice sa construiasca. 

Potrivit jurnalistilor bistriteni care au si obtinut acte din dosare, in urma cu cativa ani, fiul Floarei Gaftone a incercat sa achizitioneze terenul in discutie si a obtinut un certificat de urbanism pentru demolarea casei care exista pe el si chiar avizul de la Directia de Monumente. Planul era sa construiasca un mic bloc. Doar ca, neintelegandu-se la bani cu proprietarul acelui teren, fiul George Gaftone s-a trezit ca o alta persoana l-a cumparat pe bani mai multi.  

Noul cumparator, evident, a incercat sa valorifice terenul si sa construiasca pe el. Doar ca, in momentul cand a depus actele la primarie, s-a trezit ca Floare Gaftone nu vrea sa-i semneze actele. Dupa un proces care s-a intins pe doi ani, secretarul a fost obligat sa semneze autorizatia si omul credea, in sfarsit, c-a scapat. 

Doar ca, ce sa vezi, dupa ce s-a apucat de construit, s-a trezit cu un alt proces de suspendare a autorizatiei, deschis de curand – in 2023, de data aceasta chiar de catre fostul presedinte CCR Augustin Zegrean, asociatul fiului Floarei Gaftone care l-a si reprezentat in instanta.

Culmea, chiar din continutul plangerii, Augustin Zegrean sustine ca nu stie ce construieste beneficiarul, nu stie ce contine documentatia de autorizare, dar stie un lucru: ca nu vrea sa se construiasca nimic si punct. 

Evident, Augustin Zegrean a pierdut procesul, dar nu si stigmatul de asociat intr-o combinatie care nu-i face cinste si despre care nu a dorit sa comenteze.

O alta dovada a faptului ca nimeni nu se atinge de familia Gaftone este un alt dosar penal, de data recenta si pe care iarasi s-a asternut praful. Il vizeaza chiar pe fiul Floarei Gaftone, avocatul George Gaftone.  

Astfel, dupa ce a achizitionat o casa in 2019, George Gaftone si-a permis sa o reabiliteze si renoveze masiv fara a detine autorizatie de construire, desi casa e situata intr-o zona protejata a unei importante biserici evenghelice de la periferia orasului si implica obtinerea unor avize suplimentare de la autoritatile locale, in speta de la directia de Monumente.

Mai mult decat atat, dupa ce Directia de Monumente a sesizat Politia Locala si Inspectoratul de Politie in 2020 pentru faptul ca a construit ilegal si s-a dispus oprirea lucrarilor, fiul secretarului nu a inchis santierul si vreme de un an de zile acesta a continuat sa lucreze nestingherit.  

Chiar si dupa ce informatia a ajuns in presa, a continuat lucrarile si nicio institutie nu a mai indraznit sa calce pragul casei, dar nici sa miste vreun ac in dosar.

Mai grav e ca, desi fiul e avocat, iar mama se ocupa cu urbanismul, chiar o pretinsa aparatoare a urbanismului si cunoaste rigorile legii in privinta monumentelor istorice, si-au permis sa sfideze legea si institutiile la vedere.  Potrivit legii, fapta de a continua executarea lucrarile dupa dispunerea opririi acestora este o fapta penala si se sanctioneaza cu inchisoare pana la 1 an de zile. Evident, daca are cine sa aplice legea.

Astfel, in 2021, imediat dupa retinerea mamei sale, fiul avocat al Floarei Gaftone a declarat ca “este o golaneala” cu trimitere directa la procurori si politisti. De asemenea, Floare Gaftone a declarat presei despre un dosar pierdut de ea ca “Tribunalul Bistrita Nasaud a facut o analiza superficiala” (n.r. a dovezilor prezentate de ea). 

Mai mult decat atat, la doi ani de la preluarea mandatului, insusi primarul Ioan Turc s-a declarat invins de faptul ca Floare Gaftone blocheaza documentele de urbanism, motiv pentru care i-a interzis prin fisa postului sa le mai consemneze cu obiectii de legalitate: 

”După o experiență de doi ani în Primăria Bistrița, sunt în măsură să spun următorul lucru: pe lanțul de aprobare, fiecare trebuie să își facă treaba conform poziției pe care o are, conform studiilor pe care le are, conform experienței pe care o are, cu legea la bază. Deci arhitectul șef nu este și secretar general, după cum secretarul general nu este și arhitect șef. Acest ghiveci pe care l-am găsit în Primăria Bistrița și care a creat foarte multe blocaje trebuie să fie aruncat la tomberon. Odată pentru foarte mult timp de acum înainte, să convenim – Executiv, Consiliul Local – că o activitate corectă în Primăria municipiului Bistrița se poate gândi doar cu bună credință și numai atunci când fiecare își face treaba, repet, conform pregătirii pe care o are, funcției pe care o are, respectând și legea, dar și cetățeanul”.

Iar daca acum doi ani cand a repus-o in functie pe Floare Gaftone desi era cercetata penal si fusese retinuta pentru fapte deosebit de grave, primarul Ioan Turc a avut scuza ca nu stie cu cine are de-a face, acum nu mai are nicio scuza, decat aceea ca, Floare Gaftone chiar este mai puternica decat insusi primarul Ioan Turc.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata