spot_imgspot_img
AcasăEveniment5 ani de la inaugurarea stației de pompieri și paramedici SMURD în...
spot_img

Articole noi

5 ani de la inaugurarea stației de pompieri și paramedici SMURD în Lechința

Luna mai este una foarte importantă pentru comuna Lechința dar și pentru întreaga zonă de cîmpie a județului Bistrița-Năsăud. În urmă cu 5 ani, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și primăria Lechința reușeau să pună pe picioare stația de pompieri și paramedici SMURD. A fost, cum se spune în sistem, un răspuns mai rapid la situațiile de urgență pentru aproximativ 28.000 de oameni.

Trebuie știut faptul că:  Consiliul Județean a achiziționat pentru acest proiect o autospecială de intervenție SMURD (în valoare de 500.000 lei), iar Primăria Lechința a amenajat din bugetul local spațiile administrative (investiție de 1.000.000 lei).Stația este dotată cu o autospecială SMURD, o autospecială pentru stingerea incendiilor și descarcerare (una dintre cele mai moderne ale ISU Bistrița-Năsăud) și o autospecială pentru stingerea incendiilor.

Astăzi, în sala de ședințe a primăriei Lechința, a avut un scurt moment festiv la care a luat parte inspectorul șef al ISU Bistrița-Năsăud, colonelul Constantin Florea.

În calitate de gazdă, primarul Romeo Florian a apreciat faptul că, în cei 5 ani de existență a ISU-SMURD în Lechința, stația și-a dovedit eficiența și necesitatea, asta doar dacă ne gândim că” timpii de intervenție la un eveniment s-a redus cu 20 de minute pentru zona de câmpie, ceea ce în zeci de cazuri a reprezentat diferența dintre viață și moarte”, a punctat edilul comunei Lechința. El a precizat faptul că actualul sediu al ISU-SMURD Lechința a fost o investiției exclusivă de la bugetul Lechinței, amintind că e vorba de peste 1 milion de lei și că, idea deschiderii acestei stații a venit în urma unei discuții pe care a avut-o în 2011 cu Radu Moldovan, pe atunci deputat de Bistrița-Năsăud: ” Evident că am găsit înțelegere la Consiliul Județean după ce Radu Moldovan a ajuns președinte, dar și la minister, iar în 2012 au fost începute toate demersurile pentru a avea ceea ce se vede aici și acum. Îi mulțumesc și pe această cale domnului colonel Florea, băieților de la aici pentru toate cele bune pe care le fac. De asemenea, vreau să îi mulțumesc președintelui Radu Moldovan pentru implicarea lui în implementarea și finalizarea acestei investiții, proiect pe care îl consider drept unul din cele mai importante proiecte care au un asemenea impact asupra Lechinței și a întregii zone de câmpie a județului Bistrița-Năsăud”, a spus Romeo Florian.

În 2017,  invitaţi la momentul festiv ai primarului Romeo Florian şi ai ISU BN au fost ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, secretarul de stat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi fondator SMURD, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, col. Marian Dragne-inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectori şefi ai ISU din judeţele Cluj, Mureş, Maramzureş, Suceava şi Sălaj, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii din subordinea MAI sau instituţii deconcentrate, senatorul Ioan Deneş, primari şi, nu în ultimul rând, medici şi asistenţi medicali ai sistemului integrat de medicină de urgenţă.

Momentul a avut atunci o dublă semnificaţie pentru salvatorii bistriţeni, asta pentru că se împlinesc 80 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de pompieri militari din judeţul Bistriţa-Năsăud, concomitent cu operaţionalizarea Punctului de lucru al ISU de la Lechinţa, unde pompierii militari şi paramedicii SMURD vor deveni o prezenţă constantă.

foto credit: Propolitica.ro

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata