Consiliul Național al PSD a validat negocierile pentru formarea noului Guvern al României

0
330

Reprezentanții Partidului Social Democrat s-au întâlnit luni la sediul central al partidului pentru a valida negocierile purtate cu cei din PNL. De asemenea, social democrații au stabilit și propunerea  pe care o vor înainta președintelui Klauss Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, Radu Oprea, până la această dată negocierile pe programul de guvernare au fost finalizate în proporție de peste 90 la sută, singurele capitole care au rămas deschise fiind: muncă, fiscal și justiție.

Noi, cei de la Partidul Social Democrat ținem foarte mult la capitolul social, la creșterea pensiilor, a alocațiilor și a salariului minim. Sunt măsuri foarte multe care au fost preluate din programul PSD. La capitolul economie – schemele de ajutor pentru IMM, susținerea economiei care vine cu valoare adăugată în economia românească sau programul ”Fabricat în România” – susținerea marilor companii din această țară. La agricultură – creșterea producției și a consumului de produse autohtone, stimularea asocierii producătorilor,dezvoltarea centrelor de depozitare. Sunt ideile cu care Partidul Social Democrat a venit și care sunt prinse astăzi în programul de guvernare. La sănătate, de asemenea, măsurile pe care le-am tot discutat în spațiul public, ca fiind acelea care pot permite o scădere imediată a numărului de îmbolnăviri: accesul la medicație antivirală sau asigurarea de teste rapide de calitate fiind deja convenite pe programul de guvernare. ”, a precizat Radu Oprea. 

Purtătorul de cuvânt al PSD a făcut câteva referiri și la legea privind introducerea Certificatului Verde, actualmente blocată în Parlament:

”Certificatul verde, din perspectiva PSD, nu trebuie să fie un instrument opresiv, nu trebuie să fie un instrument care să creeze discriminări. Dacă ne uităm puțin în spate și vedem cum a fost el generat de către Parlamentul European și Comisia Europeană, vedem că el trebuie să fie un instrument care să faciliteze călătoriile, care să vină în sprijinul cetățenilor care doresc să călătorească. Aceasta ar trebui să fie ideea, de altfel, o idee generoasă. Tocmai pentru că Certificatul Verde nu trebuie să devină un instrument opresiv, PSD nu intenționează să dea oamenii afară. Sunt discuții astăzi în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și așteptăm rezultatele acestor discuții.”, a adăugat Radu Oprea.

PSD susține o creștere de 11 la sută pentru pensii, iar specialiștii PSD au găsit și resursele pentru acordarea măririi veniturilor pensionarilor. PSD consideră că puterea de cumpărare a pensionarilor a fost foarte afectată în urma scumpirilor din ultima vreme.

Pe de altă parte, președintele liberalilor, Florin Câțu spune că PNL face un compromis major negociind cu PSD și că până la sfârșitul acestei săptămâni trebuie să avem un guvern.

„Avem o alianță cu PSD. Avem negocieri pentru a forma o coaliție cu PSD pentru guvernare. Trebuie să formăm acest guvern. Cea mai bună soluție este să avem un guvern cât mai repede. Este un compromis major pe care îl face PNL. Vom vedea mai departe ce vom face”, a spus Florin Cîțu. Președintele liberal nu a specificat dacă PNL va ceda funcția de premier în favoarea celor de la PSD.

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.