spot_imgspot_img
AcasăPoliticăUniunea Europeană ne dă bani pentru bugetari mai eficienți. Liviu Mălureanu dixit!
spot_img

Articole noi

Uniunea Europeană ne dă bani pentru bugetari mai eficienți. Liviu Mălureanu dixit!

Liviu Mălureanu, președintele USR PLUS al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a vorbit în weekend la Focșani despre reforma din administrația publică, mai exact despre banii pe care Uniunea Europeană îi va pompa spre România la acest capitol. Se pare că Planul Național de Relansare și Reziliență e focusat inclusiv pe sectorul bugetar, iar până să avem în buzunar acești bani, Mălureanu a dezvăluit că deja ANFP a implementat o măsură de transparentizare a concursurilor, indiferent că sunt la nivel central sau local. Acesta a recunoscut că astfel de informații erau disponibile și până acum, însă fără bibliografie și tematică, care se regăseau pe site-urile fiecărei instituții care își căuta bugetarii potriviți, uneori „bine ascunse”.

Liviu Mălureanu a făcut referire în cadrul conferinței de presă la planurile cu fondurile europene, care vor fi folosite inclusiv pentru o bază de date cu inventarierea tuturor. „Vom avea și noi o informație centralizată despre bugetarii din România, despre nivelul salarial. Și Guvernul poate lua măsuri mult mai bine informat”, a spus acesta. Bani europeni vor fi dați și pentru concursurile pe model EPSO, adică pe model european. Momentan doar pentru debutanți și pentru înalți funcționari publici, a lămurit acesta.

Practic, vom pune capăt speculațiilor care tot apar în spațiul public despre modul cum se desfășoară concursurile și cum „doar cine trebuie câștigă”. Vom avea testări pe calculator, testări de abilități generale, numerice, lingvistice, cu aparatură, filmat, teste grilă. Deci nu vor mai exista aceste suspiciuni”, e de părere șeful ANFP. Totodată, acesta a mai explicat că cei care vor participa la concursuri vor trece „pe sub furcile caudine” ale interpretării legislației, ca o altă componentă a testării, pentru a ieși din tiparul memorărilor. Aceasta înseamnă, din ce a exemplificat Mălureanu, studii de caz și role-play. „Fără un aparat administrativ competent nu putem face referomele de care România are nevoie”, a punctat Mălureanu.

Bani europeni, prin PNRR, vor veni la ANFP și pentru o platformă digitală unde vor fi reunite date de la toate instituțiile. Mai concret, Mălureanu a explicat că, din această bază de date, vor putea fi obținute ușor documente, cum ar fi adeverințele de vechime sau cazierul administrativ. „ANFP este foarte ambițios și ne-am propus ca în cadrul PNRR să coordonăm instruirea, dar și certificarea pe model ECDL, a jumătate dintre funcționarii publici din personalul contractual la nivel național. … Toate aceste acțiuni au scopul de a aduce prestigiu funcției publice, de a avea un – foarte important, un management al carierei. În momentul de față, în 7 ani, un debutant poate să ajungă la nivelul maxim. Ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă, dorința și stimulul pentru a face performanță scade. Nu e normal, trebuie ca acest lucru să se întâmple treptat. avem nevoie să recompensăm și să încurajăm pe cei care vor să facă performanță”, a mai spus Liviu Mălureanu.

Președintele ANFP a recunoscut că se așteaptă o rezistență la schimbare, însă e convins că, gradual, măsurile vor da roade și România va avea o administrație publică performantă.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata