Se schimbă garda la Palatul Culturii din Bistrița! Dorel Cosma e decis: predă ștafeta!

0
1504

Cunoscutul profesor, publicist și ziarist, Dorel Cosma, a decis să se retragă din fruntea Palatului Culturii, din funcția de director executiv – poziție pe care și-a dorit-o cu ardoare în urmă cu 15 ani și pe care a câștigat-o în urma unui concurs riguros.

Indiferent ce i s-a imputat de-a lungul timpului, fiind printre puținii șefi de instituție din județ care an de an a primit sume impresionante din bugetul public, Dorel Cosma rămâne o personalitate care și-a adus aportul la renumele cultural al orașului imnului național. 31 decembrie 2020 va fi ziua în care directorul de la palat își va scrie epilogul pentru că, în Ajunul de Anul Nou, Dorel Cosma își depune mandatul.

Vârsta își spune cuvântul, nu mai poți fi la fel de receptiv ca la 25 de ani…. pensionarea mea administrativă înseamnă o nouă abodare, ruptă de ceea ce înseamnă obligativitate…rămân într-o sferă frumoasă a vieții culturale, cu aplicabilitate atât cât viața îmi permite…pensionarea mea este una administrativă, în cultură nu te pensionezi niciodată,  a declarat cunoscutul profesor doctor pentru Radio Someș, în cadrul emisiunii ”Oameni, fapte și locuri”.

Dorel Cosma a împlinit anul acesta 70 de ani și de numele său se leagă o serie de manifestări și evenimente de anvergură națională și internațională care rămân în istoria culturală atât a județului, cât și a României. Numele orașului imnului național a fost rostit în mai toate colțurile lumii datorită omului care a adus cultura bistrițeană la un alt nivel.

A fost implicat în lumea artistică încă de pe vremea copilăriei, amintindu-și cu lux de amănunte cum participa în urmă cu mai bine de 6 decenii la spectacolele susținute de părinții săi, la Casa Raională de Cultură ”George Coșbuc” de atunci. A fost dansator profesionist și a fost tentat să cocheteze cu muzica clasică, însă concurența mare din acea vreme la Conservator și frica de oaste l-au făcut pe tânărul bistrițean să aleagă filologia, la Iași.

Anii de studenție a fost singura perioadă în care cel care avea să-și dedice viața culturii bistrițene a fost departe de Bistrița. După ce și-a încheiat viața de sportiv profesionist (n.r. handbal), Dorel Cosma s-a apucat serios de perfecționare, fiind multă vreme un apreciat profesor de limbă si literatură română, dar și de limba germană la cunoscutul Colegiu Național ”Liviu Rebreanu”.

Activitatea sa nu s-a rezumat la catedră, dascălul fiind angrenat mai mereu pe partea culturală. A coordonat Casa de Cultură a Sindicatelor, a pus bazele Școlii Populare de Artă din Bistrița, a înființat prima asociație populară independentă din județ ”Ansamblul folcloric Balada”, a inițiat cunoscutul eveniment care multora le-a marcat copilăria sau adolescența, ”Nunta Zamfirei”, a fost consilier șef la Divizia Cultură a ministerului de resort și, de asemenea, a coordonat și două stații radio (Radio 21, Balada). Dorel Cosma a decarat la Radio Someș că activitatea sa profesională a fostîmpletită în trei domenii frumoase, dar pretențioase: învățământ, cultură și presă. Scrisul este de asemenea  o preocupare constantă a managerului de la palat, Dorel Cosma având în palmares peste 40 de cărți (poezie și proză), inspirate spune el- din trăirile sale.

”Bătrâna doamnă” a necesitat reparații capitale

În urmă cu 15 ani, Casa de Cultură sau ”Bătrâna doamnă” cum îi place managerului s-o numească avea nevoie de o reconfirgurație din toate punctele de vedere.

Trebuia să fie în pas cu Europa, trebuia să te impui în lumea deloc ușoară a artiștilor…. m-am lovit de lipsa multor lucruri necesare într-o astfel de instituție, de la resurse umane până la recuzită… am preluat această structură cu 8salariați, eu eram al 9-lea… așa am început… nu vă spun că nu aveam niciun mijloc de a transporta decorurile, recuzita….astăzi suntem undeva la 70 de angajați și ne bucurăm de un puternic arsenal necesar activității culturale… toate acestea au însemnat eforturi, sudoare…. a mai declarat Dorel Cosma la final de mandat.

În aceeași notă nostalgică, profesorul a vorbit și despre Festivalul Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei” care i-a dus un plus de notoritetate atât sieși, cât și orașului. În 1991, la Bistrița, 6 țări au luat parte la prima nunta a Zamfirei ca urmare a invitației lui Dorel Cosma, lucru care nu a fost realizat niciodată în România până atunci.

Am aranjat mai multe ediții ale acestui festival, un interval de timp în care Bistrița a devenit capitala folclorului mondial. După 1991, 10-15 țări erau prezente acolo în fiecare an și unele dintre ele erau chiar coordonate de miniștri sau ambasadori (Turcia, Franța, India, Israel, Grecia), a reiterat profesorul, amintindu-și în lacrimi de frumoasele momente create de acest festival care a adus atâta notorietate Bistriței după revoluție. Un moment care l-a marcat a fost:

...în deșert, în Isreal, într-o zonă locuităde beduini, am fost la o școală, unde directorul ținea la loc de cinste afișul cu Festivalul ”Nunta Zamfirei” și o dată ajunși acolo, ne-a pus să vizualizăm un video  în care răsuna imnul nunții lui Coșbuc, a povestit emoționat profesorul. Se mândrește cu toate realizările sale, dar de fiecare dată amintește de generațiile de colegi și artiști care au contribuit la ridicarea prestigiului culturii bistrițene în țarăși în lume.Formații printre care amintim”Cununa de pe Someș”, ”Sincron”, ”Appassionata” sau”Alexandru Misiuga” au adus rezultateremarcabile la palat și nu numai.

De celalată parte, stând de vorbă cu principalii actori care au făcut cinste palatului prin aportul personal, aflăm că: Datorită acestui fenomen, eu am văzut lumea…, Dacă nu era Dorel Cosma, mă limitam la acest orășel…, Datorită acestui om, mi-am depșit condiția…, S-a îmbogățit, dar ne-am îmbogățit și  noi – am colindat lumea-ntreagă…, A fost omul potrivit la momentul potrivit…, sunt câteva dintre răspunsurile oferite de cei care au lucrat de-a lungul anilor cu managerul palatului.

Închei o etapă, o consider cea mai frumoasă perioadă din viața mea… aici am cunoscut oameni care au pus suflet în toate proiectele și, împreună, am pus umărul să realizăm proiectele noastre cuturale așa cum am visat… în cultură nu te poți opri… mai am 3 ani în cadrul Uniunii Mondiale de Foclor…așteptăm ca această pandemie să treacă, astfel încât revederea noastră să fie posibilă, a conchis  Dorel Cosma, cel care în câteva zile va preda ștafeta, însă promite că își va aduce aportul în cultura bistrițeană și nu numai pentru că, spune el de la Bistrița bate gongul culturii.

Palmares:

* În 1984 a fost manager al Casei Culturale a Sindicatelor din oraș, estefondator al teatrului de sală Bistrița și al festivalului de teatru scurt, și-a pus amprenta în revitalizarea grupului popular ”Codrișorul”, pentru care a fost acordat Premiul I ”Colier de aur” în 1985, la Dijon, Franța unde au participat 42 de grupuri populare – un premiu care nu a fost obținut niciodată de niciun alt grup românesc.

* În 1986 a fost manager al Centrului de creație populară Bistrița-Năsăud. Acest centru a fost la un pas de faliment, redându-i valoare  prin organizarea unei serii de evenimente populare, precum ”Trenul nunților din Bârgău”, ”Aș vrea să fiu o stea”, ”Rădăcinile eternității”, ”Înălțarea în Năsăud ” sau ”Pfingstenfest – Livezile”.

* Este fondatorul grupului folcloric ”Balada”, care după 1989 a devenit prima asociație populară independentă din Bistrița-Năsăud.

* În 1991 a inițiat și coordonat primul Festival Internațional de Folclor din România, și anume ”Nunta lui Zamfira”.

* În 1993, în urma unui concurs la Ministerul Culturii a devenit consilier șef al Diviziei de cultură Bistrița-Năsăud, amplificând numărul evenimenteleor naționale și internaționale în muzică, teatru și folclor la nivel județean.

* În 1996, Dorel Cosma a primit premiul Tg. Revista ”Ambasador’” Mureș pentru întreaga activitate culturală.

* În 1996, la Klagenfurt, Austria, a fost ales vicepreședinte al I.G.F. prin vot. Pentru prima dată un român a fost inclus în conducerea I.G.F. În 2001, la Sibari, Italia, a fost reales vicepreședinte al I.G.F., o funcție pe care a avut-o până în 2008, când a fost ales vicepreședinte senior.

* În 1997  a început să coordoneze mai multe canale radio: ”Radio 21” în Bistrița, ”Balada” în Năsăud și Sângeorz-Băi.

* În 1999-2000,  în urma dezbaterilor cu câțiva președinți ai federațiilor populare europene a fondat Comitetul Național pentru România al I.G.F., care cuprinde 55 de grupuri populare românești, al căror președinte este și în prezent.

* Din 2003 a început să predea la Universitatea Română de Știință și Artă București ”Gheorghe Cristea”. (sursa CV Dorel Cosma)

Sub oblăduirea lui Dorel Cosma, Casa de Cultură, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” sau Palatul Culturii ”George Cosbuc” este instituția organizatoare și initiatoare a unor festivaluri naționale și internaționale precum: Festivalul Național de Dans Modern ”Blow Dance”, Festivalul Internațional de Folclor ”NuntaZamfirei”,Festivalul Internațional al Fanfarelor ”Mihail Warga”, Festivalul de Muzică Folk ”Bistrița Folk”, Festivalul Național de Teatru Profesionist ”Liviu Rebreanu” și Festivalul Internațional de Tradiții Populare „Rădăcinile Eternității”. (sursa palatulculturiibistrita.ro)

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.