Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în cadrul programului 𝑪𝒐𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕𝒂̆𝒕̧𝒊 𝒔̧𝒊 𝒎𝒊𝒄𝒓𝒐𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒊 ediţia V, organizează joi, 14 noiembrie 2024 acţiunea culturală pentru elevii romi din judeţ – 𝑨𝒔𝒕𝒂̆𝒛𝒊 𝒎𝒆𝒓𝒈𝒆𝒎 𝒍𝒂 𝒍𝒊𝒃𝒓𝒂̆𝒓𝒊𝒆. Acest eveniment le oferă ocazia de a pătrunde într-un spaţiu misterios unde vor cunoaşte oameni şi cărţi, poveşti şi imagini. Fiecare copil va alege o carte care va sta la baza sau va îmbogăţi biblioteca de acasă.
Anul acesta copiii de la Liceul Teoretic „C.R.Vivu” Teaca vor petrece timp în Libraria Alexandria din Bistriţa. Le vom prezenta o poveste superbă care de fiecare dată îi suprinde şi provoacă. Care este drumul unei idei până ajunge pe raftul unei librării? Muzeul le promite să-i susţină în editarea şi tipărirea unei cărţi dacă se pun pe treabă şi scriu.
O completare a acţiunii, în anul acesta, este parteneriatul cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher (CNCR-RK) care oferă copiilor câte o carte scrisă în romani şi română. Ideea acestui parteneriat a apărut după o discuţie cu oameni din comunitatea romă care ne-au împărtăşit faptul că nu mai există profesor pentru studiul limbii romani în judeţ. Ne place să discutăm despre identitate, spaţii multietnice şi ajungem să susţinem acestea doar la nivel de discurs. Se organizează acțiuni cu dans şi cântec, se fac poze frumoase pentru reţelele de socializare, şi se scriu raportări complexe despre impactul acestor evenimente. Deci, da, se organizează evenimente pentru romi.
Revenind la acţiunea noastră, vă întrebăm cât este de important pentru identitatea etnică ca limba maternă să fie cunoscută, păstrată, simţită în comunităţile minorităţilor naţionale? 30 de elevi vin la Bistriţa. Transportul este asigurat de Primăria Comunei Teaca. Prima oprire este la librărie şi apoi îi invităm la muzeu unde pot găsi surse de inspiraţie pentru viitoare texte.
Mulţumim partenerilor nostri pentru susţinerea evenimentului „Astăzi mergem la librărie 2024”. În fiecare an descoperim cât de mult apreciem convieţuirea multietnică cunoscându-i pe aceşti copii. Vă împărtăşim faptul că impactul acestui format este real şi poate fi luat ca model de bună practică. Vă provocăm să implementaţi acţiuni asemănătoare şi în alte oraşe, în diferite instituţii de cultură.