USR a votat împotriva menținerii pensiilor speciale, în timp ce PSD, PNL și AUR apără pensiile nesimțite din sistem, se arată într-un comunicat de presă al USR.
După decizia CCR, coaliția PSD-PNL a adoptat modificări la sistemul de pensii speciale, senatorii USR votând împotriva acestora. ”După aproximativ 40 de ani, aceste modificări vor produce efecte, ceea ce reprezintă o mascaradă de reformă pusă în scenă de PSD și PNL”, se mai arată în comunicat.
Legea a fost votată pe repede înainte, iar mendamentele depuse de USR care eliminau, categorie cu categorie, pensiile speciale, au fost respinse în plenul Senatului.
„Azi am fi putut repara această nedreptate cruntă, aceea prin care unii lucrează până la 65 de ani ca să plătească pensiile specialilor. Azi am ratat ocazia de a îmbunătăți proiectul de lege al domnului Budăi și de a trece și pensiile magistraților pe principiul contributivității. Acest proiect nu elimină nicio pensie specială, iar Guvernul este incapabil să ne spună câți bani se economisesc cu noua lege, în condițiile în care tot Guvernul susține că nu mai are bani”, a subliniat senatorul USR Ștefan Pălărie.
„PSD, PNL, UDMR și AUR au avut ocazia să voteze, în plen, amendamentele USR care eliminau, categorie cu categorie, pensiile speciale. Nu au vrut, au votat împotriva lor și a trecerii pensiilor speciale pe contributivitate. PNL și PSD zic că atât s-a putut. Nu e adevărat. De fapt, niciodată acest sistem transpartinic nu a avut în gând să elimine pensiile speciale și nedreptatea din sistemul de pensii din România, ci au vrut să-și conserve privilegiile. Iar campionul ipocriziei este AUR, care a validat din nou salvarea pensiilor speciale, prin tăcerea din comisii și prin votul favorabil de astăzi”, a declarat senatorul USR Irineu Darău.
În comunicatul de presă se mai arată că ”pensiile speciale costă bugetul de stat 12 miliarde de lei anual, în timp ce România se împrumută din ce în ce mai mult, din ce în ce mai scump. USR a susținut constant trecerea întregului sistem de pensii pe principiul contributivității, singurul echitabil și singurul sustenabil. Eșecul reformării sistemului de pensii, jalon PNRR, pune în pericol accesarea de către țara noastră a 1,4 miliarde de lei, fonduri europene”.