spot_imgspot_img
AcasăEvenimentFestivalul Sânzienelor a avut o organizare de excepție din partea Primãriei comunei...
spot_img

Articole noi

Festivalul Sânzienelor a avut o organizare de excepție din partea Primãriei comunei Galații Bistriței

În weekend, la Herina, s-a desfãșurat cea de a doua ediție a Festivalului Sânzienelor de pe Hagãu, eveniment organizat de Primãria și Consiliul Local al Comunei Galaþii Bistriței în colaborare cu Consiliul Judeþean Bistriț -Nãsãud, Centrul Județean pentru Culturã Bistrița-Nãsãud, Biroul de Conservare, Cercetare, protejare ºi Promovare a Culturii tradiþionale și Multimedia.

Atmosfera de sãrbãtoare a reunit pe Dealul Hagãului mai bine de 1000 de oameni, care au petrecut clipe de neuitat la acest festival care tinde sã devinã unul de tradiție. Cântecul, jocul, voia bunã, au consfințit succesul acestui festival, care la ediția urmãtoare promite a fi și mai interesant,și mai atrãgãtor.

Ziua de sâmbãtã a început cu un târg de artã popularã cu vânzare, unde meșterii și producãtorii locali și-au expus creaþiile și produsele – costume populare, obiecte de artizanat din lemn și papurã, și lavandã.
Pe scenã a urcat mai întâi fanfara de la Tigãu, care a încântat publicul aproximativ o orã. Apoi, solițtii și ansamblurile folclorice au adus bucurie și voie bunã în rândul oamenilor prezenþi la eveniment în numãr mare. Astfel, Olimpia Deneș, Petre Petruse, Cornelia Bodescu, Iulia horga, Ionela Timiș, Florz Bulz, Andreea Ursachi, alãturi de ansamblul folcloric „Dor Moroșan” din Sighetu Marmației, ansamblul folcloric „Cununa de sânziene” din Dipșa (comuna Galaþii Bistriței), ansamblul folcloric „Cununa Someșanã” de la Maieru, formația de dansuri maghiare din Jeica, ansamblul de obiceiuri „Mãsura oilor” din Tureac (comuna Tiha Bârgãului), ansamblul folcloric „Mãgureanul” de la Mãgura Ilvei, ansamblul folcloric „Dor de pe Câmpie” de la Silivașu de Câmpie. Pe scenã au urcat de asemenea și cursanþi ai școlii de Arte Bistriț de la secția Canto – Violeta Encean, Cristian Moldovan, Roberta Rebrișorean, Violeta Bãlan.
De la ora 19.00, pe scenã a urcat ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistrița care, împreunã cu Cristina Retegan, Nicolae Cioancã, Oana Matei Coruþi, Anamaria Marti, Domnica Dologa și Veronica Bãlan au consfințit o searã de neuitat pentru mulþimea de oameni venitã sã sãrbãtoreascã Sânzienele pe Dealul Hagãului.

Primarul comunei Galaþii Bistriței, Vasile Vermeșan, amfitrionul evenimentului, i-a avut ca invitați, alãturi de consãtenii sãi, pe deputatul Bogdan Gruia Ivan – ministrul digitalizãrii, deputatul Daniel Suciu, Teofil Ciorbã – prefectul județului Bistrița-Nãsãud, primarul comunei Mãrișelu – Horia Petruț și primarul comunei Lechința – Romeo Florian.

Primarul comunei Galații Bistriței, Vasile Vermeșan, ne-a declarat: ”A fost o sãrbãtoare reușitã și așteptatã de cetãșenii comunei. Festivalul Sânzienelor îmi doresc, și ne dorim dealtfel toți, sã îl perpetuãm în fiecare an, sã devinã un eveniment de tradiție al comunei. Acest eveniment este și va fi îi în anii care urmeazã un bun prilej de socializare și întâlnire pentru fiii comunei. Mã bucur cã toatã lumea s-a simțit bine și au petrecut clipe frumoase pe ambianțe folclorice autentice. Sã dea Dumnezeu sã ne revedem cu bine și la anul”.

galerie foto:

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata