PNL și testul ADN

0
234

Trăiesc în județul Bistrița-Năsăud.

Un primar PNL a invocat faptul că scriu la comandă și că simțurile mele sunt adormite de munții de bani ce s-au pogorât asupra mea din partea PSD. Respectivul are succese administrative majore, cu toalete la școală în fundul curții, cu relicve arhitectonice peste care s-a așternut indiferența și drumuri ca-n palma unui om muncit. Cu răni. Adânci.

Un alt politician, de la același partid galben ca lămâia, m-a gratulat cu forme incipiente de alfabetizare forțată, declinându-și competența limbii române cu amenințări de cartier: „Nu mă cunoști, dar ne întâlnim noi”.

Un alt membru marcant al aceluiași partid istoric, ce tinde să devină preistoric, m-a trimis la originea maternă cu o dilemă existențială: „Mama ta este mândră de tine?”.

Președintele de partid istoric m-a laudat cândva și, evident, mă simt stingher când aud că „Ziar la negru este dușmanul nostru din presă!”.

În trecut, un președinte de organizație liberală, având ca succes civic câteva sute de ore în folosul comunității de executat, îmi vorbea politicos: „ăla de la Ziar la negru”, iar mulți adepți ai lipsei de educație ca succes administrativ îl îndeamnau să-mi dea în gură ca la coasă!

Nu pledez în victimă. Victime suntem toți. Ar fi rușinos ca jurnalist să mă vait. Am expus câteva exemple concludente ale comportamentului liberal actual.

Ei sunt victime. Ei merită iertați, adulați, cocoloșiți, ridicați în slăvi pentru că ne fac onoarea de a fi contemporani cu noi. Ei trebuie plătiți bine, altfel ne vom trezi stingheri într-un județ care se învârte după soare și o să-i implorăm să ne aducă noaptea înapoi. Prea multă lumină, orbește!

Culmea, PNL este marea păcăleală a prezentului, nu PSD. De social-democrație ne-am lovit și am făcut buba începând cu Iliescu și terminând cu Dragnea și Dăncilă. Au scăpat de balast și, ciudat, încearcă să-și spele imaginea, reformându-se și folosind idei liberale. Până la înmormântarea metehnelor au pus-o de-o nuntă guvernamentală cu PNL. Acest PNL era în 2020 ca o fată mare. S-a preacurvit în acțiuni care n-au avut de-a face cu liberalismul, iar dacă stai să te gândești bine perversitatea de a accede la bani publici a ajuns doctrină. Scandalul de la Congresul PNL unde huiduielile au luat locul bunului simț, organizația PNL BN fiind dovada clară că golanul din om n-a dispărut, coroborat cu impotența unei guvernări solitare au transformat PNL într-un eșec național. Din Bistrița-Năsăud liberalii au trimis în Parlament o doamnă, demnă urmașă a unui colonel de Securitate și un șomer care apoi a părăsit partidul. Cei doi au fost susținuți de Ioan Turc, președinte PNL BN. De ce? Pentru că aceștia îl susținuseră necondiționat la alegerile locale pentru Primăria Bistrița. Loialitate, frăție liberală, dar ce a câștigat cetățeanul simplu din acest troc intern de partid? Nimic. Sunt voturi irosite. Speranțe irosite. Timp pierdut. Bani publici cheltuiți în numele unei doctrine călcate în picioare de ipocriți. Preocupările liberale din Bistrița sunt doar interese personale invocate pe facebook ca binefaceri cetățenești.

Pe timpul guvernării PSD se spunea ironic că „a furat, dar a și făcut ceva”. Acum, în epoca unei alianțe cu prim-ministru liberal a dispărut partea a doua a frazei. Indiferent dacă Turc face metrou la Bistrița sau lansează un satelit cu viceprimarul Hangan la bord pe post de Laika, bistrițeanul n-o să fie impresionat deoarece PNL a mințit. Treaba cu greaua moștenire n-o mai înghite nimeni, pandemia a trecut dar banii le-au intrat pe card șmecherilor, așa că bistrițenii s-au lămurit. Partidul istoric s-a transformat într-un partid fără istorie. O mișcare aventurieră de tip „să profităm cât suntem la putere”. Repede, că nu se știe.

Când Sartre a scris „cuvintele sunt pistoale încărcate” nu s-a gândit neapărat la ziariști, ci poate la mesajele politicienilor. Sub amenințarea gloanțelor verbale cetățeanul simplu se apără. La birt înjură, pe facebook face mișto. Multă lume spune că Bratienii se învârt în morminte. Nimic mai fals, ei dorm liniștiți somnul de veci, știind că și-au făcut treaba pentru țară. Unii și-au vândut moșiile pentru ca partidul să renască. Alții au renunțat la funcții, demisionând pentru a nu fi părtași la o deziluzie națională. Știți astăzi vreun liberal capabil să demisioneze pentru că are caracter?

Or fi poate pe undeva, dar în Bistrița-Năsăud nicicum.

Liberalii vorbesc despre binele țării, al omului de rând, dar nu cunosc însemnătatea expresiei „om de rând”. Din discursurile lor, omul de rând face parte din pătura mijlocie a societății. În 33 de ani s-a dovedit că, de fapt, omul de rând este sărac. Dar nu neapărat sărac cu duhul.

Din lumea fără echivoc a străzii, se nasc filosofii de asfalt și canalizare, de dezvoltare locală, de conducere autocefală și progres necontenit, de promisiuni ce se scufundă în fariseism.

Țara merge din inerție. Dintr-un automatism generat de oameni care se duc la muncă să muncească, nu să-și etaleze nurii în sutiene Victoria’s Secret și nici să facă panaramă că au luat cu bani publici o mașină multifuncțională second-hand cu 80.000 euro. Domnul Turc știe, ca doar Primăria Bistrița a achiziționat-o de la finul său!

Țara încă mai dispune de oameni normali. Oameni de rând. Pe spatele acestor oameni stă clica de panarame cu deschideri multiple spre minciuna. Nătângi cu grad ridicat de infatuare deoarece, vezi Doamne, ei sunt „altfel”. Cu ei „se poate” cu hashtag.

Ei vor face grâul cât palmierul, dar au mare nevoie de drujbe ca să-l culeagă. România a luat apă precum Titanicul, lovindu-se de ghețarul minților politice. Fără oamenii de rând, acum am fi ca țară pe fundul oceanului civilizației căutând alge de intelectualitate care să ne scoată la lumină.

Peneleul știe cine sunt oamenii de rând? Sunt săracii ăia care salvează fundul politicianului deși el debitează minciuni zilnice în spațiul public. Pe politicianul ăla erudit, intelectualul lui pește prăjit nu-l interesează pentru că el este ales, el are totul pe tavă.Măcar să se șteargă la gură când înfulecă banul public.Românul de rând muncește ca să-i înobileze pe tonți.

Un cercetător finlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină a spus că „oamenii de Neanderthal nu sunt deloc dispăruţi, ei sunt printre noi”. PNL, faci un test ADN?

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.