Pentru construcția părții subterane a clădirilor și structurilor, se efectuează săpături de diferite adâncimi sub formă de gropi și șanțuri excavate. În funcție de proprietățile solului, adâncimea de producție și prezența apei subterane, excavațiile sunt dispuse cu pereți înclinați sau verticali, care sunt sprijiniți cu pereți mulați. Pe solurile coezive cu umiditate scăzută, de compoziție naturală, se admite construcția de gropi și șanțuri cu pereți verticali fără fixare, dacă sunt lăsate deschise pentru scurt timp și nu există încărcări dinamice. Metodele și proiectele de asigurare a pantelor și pereților verticali ai excavațiilor, depind de adâncimea și dimensiunea săpăturilor, de caracteristicile fizico-mecanice ale solului, de mărimea și natura încărcărilor de pe suprafața solului la marginile excavației. De asemenea, ai nevoie de pereți mulați pentru efectuarea lucrărilor de terasament și lucrări ulterioare.
Pereți mulați – caracteristici tehnologice
Atunci când excavațiile sunt construite ca structuri temporare de pământ, dacă este imposibil sau nerezonabil să se asigure o stabilitate suficientă a versanților oferindu-le panta necesară, este necesar să se prevadă întărirea versanților cu pereți mulați. În acest scop, se execută diferite tipuri de structuri, cum ar fi pereți de susținere cu structuri subțiri, cu palplanșe, pereți mulați din beton, structuri de piloți de susținere, dispozitive de ancorare, precum și armături superficiale sau adânci.
Structurile de fixare temporară pentru pereții mulați și implementarea acestora pot fi diferite. Cele mai utilizate tipuri de pereți mulați sunt cele sub formă de sisteme de distanțare între bare, palplanșe, ancoră etc. Pereții mulați sunt utilizați pentru susținerea pereților șanțurilor largi, excavate, atunci când este imposibil să se utilizeze alte tipuri de prindere. Structurile sunt instalate în interiorul săpăturii cu o adâncime mică de un rând și cu o adâncime mare de două sau mai multe rânduri. Caracteristicile tehnologiei de construcție a părții subterane a elementelor prefabricate, depind în mare măsură de proiectarea fundației și de adâncimea acesteia. Principala cerință pentru pereți mulați din structuri prefabricate, este împărțirea acestora în elemente care îmbunătățesc capacitatea de susținere a solului.
Astăzi, sistemele de sol armat cu materiale geosintetice sunt utilizate pe scară largă. Ca structuri portante, acestea îndeplinesc în primul rând, o funcție de susținere a excavațiilor. Structurile armate de reținere a solului și-au dovedit stabilitatea lor ridicată. Ele pot fi realizate mult mai repede decât metodele tradiționale. Economisirea timpului indică o reducere a costurilor cu forța de muncă, datorită scăderii numărului de personal și de echipamente.
Pereții mulați au cele mai remarcabile avantaje, care ar trebui luate în considerare la realizarea oricărui proiect. Pereții mulați se folosesc atunci când terenul o cere, cum ar fi subsoluri, poduri, baraje etc. Printre caracteristicile sale principale se numără pereții săi de beton, cu lungimi diferite de la 2,5 până la 7 metri și grosimi care ajung de la 50 până la 150 de centimetri.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre tehnologia peretilor mulati acceseaza link-ul acesta.