Liberalii decid astăzi dacă fac alianță cu PSD sau cu USR. Ce spun liderii celor trei partide despre variantele de guvernare

0
272

Biroul Politic al Partidului Național Liberal se întrunește astăzi, de la ora 19.00 pentru a decide cu care dintre cele două formațiuni, USR, PSD, vor face alianță pentru a rămâne la guvernare.

Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că negocierile pentru alcătuirea guvernului ar trebui să țină cont de ponderile parlamentare.

”Negocierile nu pot fi altfel decât pe ponderi parlamentare. Eu nu am auzit de alte negocieri decât cele pe ponderi, e adevărat – pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondaje de opinie”., a afirmat liderul PSD Marcel Ciolacu.  

În prezent, PSD are 110 membri în Camera Deputaților și 47 în Senat, fiind urmat de PNL cu 81 de deputați și 39 senatori. Uniunea Salvați România se află pe poziția a treia, cu 55 de deputați și 25 senatori, urmată de AUR cu 30 de deputați, 13 senatori. Următoarele locuri sunt ocupate de UDMR – 20 deputați și 9 senatori, Minorități naționale – 18 deputați și 16 parlamentari neafiliați la Camera Deputaților și 3 la Senat.

Astăzi, PSD a decis să intre la negocieri cu liderii PNL pentru formarea unei coaliții de guvernare PNL-PSD-UDMR.

De altfel, mandatul președintelui Klaus Iohannis ar fi în pericol în cazul în care PNL va face alianță cu USR, motiv pentru care președintele țării ar dori o alianță cu PSD. Cu această decizie ar fi de acord și liderii filialelor PNL din Cluj, Alba, Sibiu, Suceava, Mehedinți, Timiș, Prahova, Călărași, Brăila, Buzău și Galați.  

Există însă și lideri ai Partidului Național Liberal care exclud o posibilă alianță cu PSD.

Vicepreședintele formațiunii, Gheorghe Falcă consideră că PNL ar trebui să aleagă ”răul cel mai mic”.

”Vorbim despre formarea unei coaliții funcționale. Trebuie să iei răul cel mai mic. Doctrinar, nu ne potrivim nici cu unii, nici cu alții, dar am avut speranțe că putem realiza o coaliție pe trei ani cu cei de la ISR și nu au trecut nici două luni și am intrat în această criză politică. Sunt adeptul de a crea o coaliție cu USR, dar vedem că orice negociere cu ei ajunge în situația în care pun condiții. ”, a declarat pentru Mediafax, Gheorghe Falcă.

Președintele USR, Dacian Cioloș afirma zilele trecute că formațiunea sa recunoaște dreptul PNL de a da viitorul premier și a cerut PNL să ia o decizie, pentru că ”nu se poate plimba în fiecare zi de la PSD la USR.

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.