Un focșănean de 51 de ani a fost condamnat la Judecătoria Brăila la închisoare cu suspendare după ce a amenințat și hărțuit o judecătoare în propria sală de judecată. În noiembrie 2019, focșăneanul avea un proces civil în fața judecătoarei respective, însă totul s-a transformat într-un incident urât, cu inculparea acestuia ulterioară pentru ultraj judiciar, hărțuire și încălcarea solemnității ședinței. Nemulțumirea acestuia și tot ceea ce a urmat a plecat de la faptul că procesul său civil nu a fost luat cu prioritate de judecătoare, ci urma să fie analizat după cele în care intrau avocații, iar citația pe care o primise nu cuprindea decât ziua, nu și ora la care începea judecata dosarului său. Rechizitoriul a fost trimis în instanță anul trecut, la Judecătoria Focșani, însă dosarul a fost strămutat ulterior la Brăila, pentru a nu fi judecat de colegii părții vătămate, care nu ar fi putut fi imparțiali.
„Condamnă pe inculpatul Avram Dumitru la o pedeapsă de 4 luni închisoare pentru hărțuire (faptă săvârşită la data de 18.11.2019). …condamnă pe inculpatul Avram Dumitru la o pedeapsă de 1 lună închisoare încălcarea solemnităţii şedinţei (faptă săvârşită la data de 18.11.2019). …condamnă pe inculpatul Avram Dumitru la o pedeapsă de 9 luni închisoare pentru ultraj judiciar (faptă săvârşită la data de 18.11.2019). …contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu, astfel că în final inculpatul va executa pedeapsa de 10 luni și 20 zile închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 3 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în minuta instanței de fond. Potrivit sentinței, focșăneanul trebuie să urmeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, dar și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 90 de zile, la Căminul de persoane vârstnice sau Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani.
Focșăneanul fusese acuzat că „a avut un comportament sfidător la adresa instanței de judecată, după care a procedat la amenințarea președintelui completului de judecată, respectiv „noi discutăm altfel, nu așa” și „ne mai vedem noi, puștoaico”, aducând totodată la cunoștința instanței că „este cel mai periculos om din 20 de țări”, amenințări care au fost de natură să producă o stare de temere persoanei vătămate”, după cum se arată în rechizitoriu. De altfel din ce s-a stabilit ulterior, inculpatul „a manifestat un comportament necorespunzător și sfidător la adresa instanței de judecată, adresând cuvinte și gesturi jignitoare, intervenind în repetate rânduri peste judecătorul de ședință, iar în ciuda apelurilor repetate la calm și la respectarea ordinii și solemnității ședinței de judecată adresate de către președintele completului de judecată, a continuat să aibă un comportament necorespunzător, devenind din ce în ce mai agresiv verbal, aspecte care au fost de natură să afecteze solemnitatea procedurilor judiciare desfășurate în fața instanței de judecată”. Tot în actul de sesizare al instanței se mai arată că focșăneanul „în mod repetat a desfășurat acțiuni de supraveghere a locului de muncă a persoanei vătămate, din care rezultă intenția clară de a se răzbuna pe președintele de completului de judecată, respectiv s-a interesat despre locul unde se află ieșirea magistraților și a așteptat/ staționat/ plimbat în jurul Palatului de Justiție până după ora 16,00, încercând, la un moment dat, să intre, fiind oprit însă de un jandarm, aspecte care i-au cauzat persoanei vătămate o stare de temere”. De menționat că focșăneanul s-a simțit totuși nedreptățit de sentința cu suspendare, astfel că a făcut apel.
În cauză au fost audiate mai multe persoane, inclusiv jandarmii care efectuează serviciul de pază la Palatul de Justiție. Și, în ciuda tuturor mărturiilor incriminatoare, inculpatul a avut propria variantă, de care a ținut atât în fața procurorilor, cât și în fața judecătorului care l-a condamnat. În opinia sa, totul i s-a întâmplat din motive politice, făcând referire inclusiv la fostul președinte al PSD Vrancea, Marian Oprișan. „Audiat fiind, inculpatul a arătat că la data de 18.11.2019 s-a prezentat la Judecătoria Focșani pentru judecarea unui dosar având ca obiect soluționarea unei contestații împotriva unui proces verbal încheiat de Poliția Locală Focșani. S-a prezentat în sala de judecată la 9.00 iar doamna președinte a completului de judecată a apelat mai întâi dosarele în care erau prezenți avocați si dosarele care se amânau. După 2 ore, a rugat-o pe doamna judecător să apeleze și dosarul său întrucât avea avion în ziua respectivă și nu era prezent nici consilierul de la poliție, iar doamna judecător s-a enervat, prilej cu care i-a spus că a avut mai multe procese în străinătate, iar pe citațiile respective erau trecute ora și minutul luării dosarului, moment în care dânsa s-a enervat și mai tare spunându-i că nu o interesează occidentul, noi fiind în România.
A plecat din sală și a revenit in jurul orei 13.00, era penultimul dosar, doamna judecător i-a apelat cauza, ocazie cu care a întrebat dacă poate să depună taxa de timbru, aceasta reproșându-i că nici nu a ajuns dosarul în mâna dânsei de la doamna grefier, iar în acest moment a dispus amendarea sa cu suma de 100 lei și i-a spus „ia stai jos”. Peste 3 secunde i-a spus „ridică-te”, făcând practic instrucție cu el. După ce l-a amendat, inculpatul i-a spus că în occident judecătorii nu se comporta așa, ei fiind elita societății, apoi l-a amendat iar cu 100 lei. În aceste condiții, i-a spus că înțelege să o recuze întrucât îl instiga mereu. S-a întors cu spatele la completul de judecată, întrucât din experiența sa din străinătate, din occident, o persoană când se întoarce cu spatele la sala de judecată, la acel moment formulează cerere de recuzare a completului.
A arătat inculpatul că s-a adresat doamnei judecător pe un ton frumos, nu a fost agresiv niciun moment și doar o secundă a stat cu spatele, apoi s-a întors cu fața la dânsa. În momentul când s-a întors, doamna judecător l-a mai amendat o dată cu 100 sau 200 lei și i-a spus „dacă vrei să o continuăm așa cu amenzile”. La acel moment a fost în sală prezent tot timpul jandarmul … . El era pașnic, iar jandarmul, la acel moment mi-a zis „hai să plecăm, D…”, întrucât se cunoșteau de mai mulți ani și și-a permis să-i zică așa. Atunci daomna judecător i-a atras atenția jandarmului să îl evacueze mai repede.
Înainte de a pleca cu jandarmul, i-a spus doamnei judecător G. că îi va face plângere la CSM, după care i-a spus „ne mai vedem noi, puștoaico”, dar în ideea că se vor vedea cu prilejul soluționării acestui dosar și al soluționării plângerii la CSM. Inculpatul a arătat că nu a avut nicio intenție să o jignească sau să o amenințe pe doamna președinte, doar s-a enervat pentru că s-a comportat în așa manieră, în condițiile în care este mai bătrân decât ea. A plecat cu jandarmul din tribunal, acesta l-a însoțit până la lista unde era trecut numele doamnei judecător, fiind interesat pentru a-i face plângerea la CSM, apoi a plecat acasă. La ora 16.00, s-a întors cu gândul să îi propună lui … să fie martor pentru plângerea de la CSM; jandarmul era la post la a doua ieșire, pe unde ies magistrații, el cunoscând de altfel unde este ieșirea magistraților, întrucât a vândut mai multe parfumuri în rate personalului din cadrul instituției. Inițial s-a dus la prima ieșire, nu a intrat în clădire, nu a trecut de detector, doar a întrebat de …, apoi s-a dus la a doua ieșire. Nu este adevărat că ar fi trântit ușa, astfel cum a susținut jandarmul. Era pentru prima data când o vedea pe doamna judecător, ulterior nu a mai deranjat-o, nu am urmărit-o niciodată pe aceasta, nu a întrebat pe nimeni altcineva despre persoana dânsei.Inculpatul a mai arătat că după ce i-a spus „ne mai vedem noi, puștoaico”, la ieșire, în ușă, când a plecat cu jandarmul, a spus că este cel mai periculos mafiot din 20 de țări, dar nu i-a spus special dânsei. În decursul a 10 ani i s-au făcut 20 de dosare pe care le-a câștigat toate, și doar sub acest aspect i-a spus fraza cu mafiotul, deoarece a câștigat toate dosarele. A mai arătat că numitul O… a adus-o pe doamna judecător de la Judecătoria Panciu la Focșani și toată justiția este încadrată în muncă de baronul O… și, văzând că a câștigat 20 de dosare, au făcut acest dosar dinainte, fiind un lucru premeditat. Inculpatul a declarat că, în contextul amenzilor aplicate de doamna judecător, s-a enervat puțin, dar nu exagerat. Niciodată nu a avut de gând să o amenințe sau să o hărțuiască pe doamna judecător”, se arată în motivarea sentinței de condamnare, așa cum apare pe site-ul Rolii.ro.