spot_imgspot_img
AcasăAdministrațieSituație gravă la Focșani! Spitalul Județean RISCĂ SĂ PIARDĂ ACREDITAREA și să...
spot_img

Articole noi

Situație gravă la Focșani! Spitalul Județean RISCĂ SĂ PIARDĂ ACREDITAREA și să nu mai poată acorda îngrijiri medicale gratuite

Cu doar o zi înainte de a se schimba conducerea la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, unitatea a fost vizitată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Nu pentru curtoazie, ci a fost efectuat un control în vederea acreditării celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ, însă rezultatul este unul dezastruos. Vechea conducere nu a reușit să ducă la îndeplinire indicatorii solicitați de ANMCS, iar acum Spitalul Județean Focșani este în pericol de a-și pierde acreditarea. Aceasta nu înseamă că se închide spitalul, ci că nu vor mai putea fi acordate îngrijiri decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Potrivit rezultatului raportului de monitorizare ANMCS, la Spitalul Județean Focșani au fost găsite neconformități cu privire la măsurile de prevenire a contaminării și a răspândirii virusului SARS Cov2, neconformități referitoare la riscul de incendiu, cel tehnologic și cel generat de utilizarea de O2, neconformități cu privire la prevenirea instalării sindromului de epuizare în rândul personalului și neconformități cu privire la furnizarea informațiilor către pacienți și aparținători. În urmă, ANMCS a dat termene stricte: în 30 de zile calendaristice Spitalul Județean trebuie să își repare problemele ce țin de organizarea internă, iar pentru neconformitățile care pot fi remediate cu sprijinul altor instituții, unitatea trebuie să prezinte demersurile inițiate. Actualul manager al unității își va asuma pe proprie răspundere măsurile comunicate a fi implementate, ANMCS urmând să vină la o nouă verificare în decembrie, pentru a continua procedura de acreditare.  

Potrivit celor reținute de echipa ANMCS, în momentul controlului la Spitalului Județean Focșani s-a constatat că nu sunt respectați toți pașii echipării/ dezechipării, nu sunt respectate reguli elementare de prevenire a riscului de contaminare – întrucât personalul nu respectă periodicitatea schimbării echipamentului de protecție (masca), iar unele persoane angajate aici, întâlnite pe holuri, nu purtau masca de protecție. În plus, se arată în raport, „personalul unității sanitare, în general, dovedește o relaxare față de purtarea echipamentului de protecție, chiar și în zonele cu pacienți Covid. La sectia ATI –Covid, personalul se dezbracă, la ieșirea din zona roșie, în holul comun al celor două saloane Covid din această zonă, intrând astfel în contact cu personalul echipat de serviciu care îngrijește bolnavii celor două saloane”.

La acest capitol, s-a reținut și că nu sunt stabilite zone de spitalizare cu circuite separate pentru pacienți Covid 19 și non Covid 19, căile de acces pentru personal nu sunt separate de accesul pacienților, că triajul personalului se face la intrarea pe secție, individual și că „unitatea sanitară nu are implementat un sistem eficient de gestionare a pacienților suspecți sau infectați cu SARS-CoV2”.

De altfel, Spitalul Județean Focșani nu are nici dezinfectant potrivit pentru mâini – sau nu are deloc, astfel că pacienții și personalul nu se pot dezinfecta. La UPU soluția folosită era pe bază de clor, iar în alte secții, în afară de saloanele în care s-a intrat, nu exista niciun fel de dezinfectant în recipientele expuse. Probleme au fost găsite și în vestiarul personalului, care în continuare a rămas „insalubru, murdar și total inadecvat pentru o unitate sanitară”, fără dezinfectant și fără un banal săpun. Personalul spitalului nu a încercat să își dea interesul nici măcar în timpul controlului, dat fiind că reprezentanții ANMCS au descoperit că în camera de gardă a fost ștearsă cu un mop și soluție doar zona de trafic, suprafețele de sub cele două paturi existente fiind uitate.

Riscul unui incediu la Spitalul Județean Focșani este ridicat

La Spitalul Județean Focșani s-ar putea întâmpla oricând o tragedie asemănătoare cu cele din alte spitale din țară, din cauza dezinteresului afișat de vechea conducere. Din ce a reținut echipa ANMCS, în Secția ortopedie nu există detector pentru concentrația de O2, iar cel din Secția ATI este nefuncțional. Întrebați fiind, angajații de aici au arătat că habar nu au cum să acționeze în cazul declanșării alarmei. Unii sunt ferm convinși că trebuie aerisite încăperile la mai puțin de 3 ore sau ori de câte ori este nevoie, în timp ce alții știu că se aerisește la 5 ore. Pentru a fi siguri, cei de la ATI au lăsat un geam permanent deschis. Probleme sunt și cu instalațiile electrice, care sunt utilizate peste depășirea capacității nominale de funcționare, iar în spațiile în care se utilizează oxigen la o concentrație mai mare decât concentrația atmosferică sunt folosite alte echipamente electrice decât cele prevăzute în spațiile spitalicești.

Au și exemple cei de la ANMCS: „În Secția Ortopedie s-a remarcat prezența unui triplu ștecher legat cu fașă de priza în care era introdus, de asemenea existau prelungitoare în saloanele cu prize de oxigen. La Secția ATI (zona Roșie), existau telefoane mobile și un alt telefon mobil era pus la încărcat. De asemenea, în salonul ATI vizitat (zona Roșie), exista un frigider instalat, în care se ține mâncarea pacienților. Încăperile ATI nu sunt prevăzute cu senzori de fum/ monoxid de carbon / flacară conectate la un sistem de alarmare în caz de incendiu. Ușile dedicate evacuării în caz de urgență nu sunt prevăzute cu mânere anti panică și se deschid spre exterior. Ușile dedicate evacuării în caz de urgență nu au sistem de declanșare a alarmei la incendiu”.

Un an de pandemie de coronavirus și-a pus amprenta nu doar pe imobil și echipamente, care doar au fost folosite și atât, ci și pe angajații Spitalului Județean. Din ce descriu cei de la ANMCS, personalul ATI dă semne de epuizare, în special psihică, însă nimeni, până să vină echipa de control, nu i-a întrebat nimic. „Spațiile de odihnă și refacere pentru personal nu respectă măsurile de protecție Covid 19, sunt insuficiente și foarte mici”, se arată în raport. De altfel, fosta conducere nu purta nici grija pacienților. În multe spații vizitate de reprezentanții ANMCS nu au fost identificate informații actualizate, clare și lizibile despre serviciile furnizate, specialitățile medicale sau despre educația sanitară și nici măcar măsuri de prevenție în contextul pandemiei SARS-CoV 2. „Nu sunt afișate, pentru fiecare structură medicală cu paturi, numerele de telefon la care se pot obține informații. Personalul unității sanitare, atât din zonele vizitate cât și cel întâlnit pe holuri și alte zone, nu poartă ecusoane cu numele și funcția”, se mai arată în raport.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata