spot_imgspot_img
AcasăJustițieBunea Stancu, fost baron PSD și președinte al CJ Brăila, a fost...
spot_img

Articole noi

Bunea Stancu, fost baron PSD și președinte al CJ Brăila, a fost achitat la Tribunalul Vrancea. Dosarul se judecă din 2014, iar soluția nu e definitivă!

Aproape 7 ani a durat ultimul proces în care Gheorghe Bunea Stancu, fost lider al PSD Brăila și președinte al Consiliului Județean, era acuzat de procurorii anticorupție că a uzat de putere după bunul plac. Procesul, demarat în toamna anului 2014 la Tribunalul Vrancea, s-a finalizat cu o primă soluție pe fond abia miercuri, 7 aprilie. Și, potrivit soluției pronunțate de magistrații vrânceni, Bunea Stancu este complet nevinovat, niciuna dintre infracțiunile de abuz în serviciu și nici conflictul de interese nu au existat. Acesta, dar și alți 15 inculpați și cele trei societăți comerciale judecate în cauză au primit soluții de achitare, pe considerentul că faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. În cazul celui de-al 17-lea inculpat persoană fizică, instanța a dispus încetarea procesului penal.

Achită pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (6 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (4 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe același inculpat Gheorghe Bunea Stancu pentru conflict de interese, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpatul Mija Florin, pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (6 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală;  abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (4 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpatul Moisiu Nicolae, pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (6 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (3 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

…achită pe inculpatul Ghenea Georgel, pentru: abuz in serviciu contra intereselor publice în formă continuată (6 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (1 act material), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpata Dumitraşcu Jenica, pentru abuz în serviciu în formă continuată (6 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpatul Popescu Ionică, pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpatul Mocanu Antoniu Cezar, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (2 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpatul Bădescu Mircea, pentru abuz în serviciu contra intereselor (1 act material), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpatul Puşcă Ionel, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (2 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

… achită pe inculpatul Buzuleac Sebastian Lucian, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (1 act material), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpatul Sava Nicu, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (1 act material), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpata Roşioru Lenuţa, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (1 act material), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpata SC Tancrad SRL Galați, pentru: instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (4 acte materiale), pe motiv că fapta nu există; instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (1 act material), pe motiv că fapta nu există; …achită pe inculpata SC Tancrad SRL Galați, pentru uz de fals, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpata SC Tancrad Construct SRL Brăila, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice (1 act material), pe motiv că fapta nu există.

…achită pe inculpatul Stăncic Cristian Cătălin, pentru: instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (5 acte materiale), pe motiv că fapta nu există; instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (1 act material), pe motiv că fapta nu există. …achită pe același inculpat Stăncic Cristian Cătălin pentru uz de fals, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. …achită pe inculpata SC Concivia SA, pentru: instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice (1 act material), pe motiv că fapta nu există; instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (3 acte materiale), pe motiv că fapta nu există. …achită pe inculpatul Soare Vasile, pentru: instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice (1 act material), pe motiv că fapta nu există; instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (3 acte materiale), pe motiv că fapta nu există. …achită pe inculpata Ştefan Rodica, pentru fals în înscrisuri oficiale, pe motiv că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. …încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Puia Vasile, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și abuz în serviciu, ca urmare a decesului inculpatului.

Constată că inculpatul Gheorghe Bunea Stancu s-a aflat sub măsura reținerii de la data de 07.08.2014 până la data de 08.08.2014 și sub cea a arestului la domiciliu de la 08.08.2014 până la data de 09.10.2014 Constată că inculpatul Mija Florin s-a aflat sub măsura reținerii de la data de 07.08.2014 până la data de 08.08.2014 și sub cea a arestului la domiciliu de la 08.08.2014 până la data de 09.10.2014 Constată că inculpatul Moisiu Nicolae s-a aflat sub măsura reținerii de la data de 07.08.2014 până la data de 08.08.2014”, se arată în minuta Tribunalului Vrancea. De menționat că hotărârea poate fi atacată cu apel.

Faptele (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5323) descrise de procurorii anticorupție în 2014 datau din perioada 2009 – 2010, și, chiar dacă la acea vreme se reținea că instituția condusă de Bunea Stancu fusese prejudiciată cu 2.924.817,60 lei, în minuta tribunalului se arată că „în cauză nu a fost exercitată nicio acțiune civilă”. Cum inculpații au fost achitați, judecătorul cauzei a dispus prin aceeași sentință să fie ridicată măsura sechestrului asigurător instituită asupra sumei de 3650 euro ridicată de la Bunea Stancu la percheziție și asupra unor imobile aparținând acestuia (clădiri cu o valoare impozabilă de 1.940.892,26 lei, clădiri cu o valoare impozabilă de 1.323.620,25 lei și teren în suprafață de 340 mp).

A fost dispusă totodată și ridicarea sechestrelor instituite asupra bunurilor celorlalți inculpați: imobil cu o valoare impozabilă de 133.108,14 lei, aparținând inculpatului Mija Florin; autoturism marca BMW X3 aparținând inculpatului Mija Florin; imobil cu o valoare impozabilă de 174.168,00 lei aparținând inculpatului Moisiu Nicolae; imobil cu o valoare impozabilă de 137.234,79 lei, aparținând inculpatului Ghenea Georgel; imobil cu o valoare impozabilă de 203.717,52 lei, aparținând inculpatei Dumitrașcu Jenica; imobil aparținând inculpatului Popescu Ionică; imobil aparținând inculpatului Soare Vasile; imobil format din clădiri cu o valoare impozabilă de 1.794.048,75 lei și teren aferent în suprafață de 1294,95 mp, aparținând inculpatei SC Concivia SA Brăila; imobil format din clădiri cu o valoare impozabilă de 572.799 lei și teren aferent în suprafață de 1.405 mp, aparținând inculpatei SC Tancrad Construct SRL Brăila; imobil în suprafață de 1.379,44 mp, aparținând inculpatei SC Tancrad SRL Galați; imobil aparținând inculpatei SC Tancrad SRL Galați; imobil în suprafață de 3.241 mp și construcțiile care sunt edificate pe acesta, aparținând SC Tancrad SRL Galați; imobil compus din suprafața totală de 83.679,36 mp, construcții în suprafață totală de 524,97 mp și linie ferată suprafață totală de 516 ml (balastieră și stație de betoane), aparținând SC Tancrad SRL Galați; suma de 162.640,00 lei pusă de SC Tancrad SRL Galați la dispozi?ia organului de urmărire penală; imobil cu o valoare impozabilă de 167.142,24 lei, aparținând inculpatului decedat Puia Vasile.

A treia oară a fost cu noroc pentru Bunea Stancu

Bunea Stancu nu a fost pentru prima dată acum în fața judecătorilor din Vrancea, în urmă cu doi ani acesta fiind condamnat cu executare într-un alt dosar de aceeași instanță. Fostul lider al social democraților era acuzat că a obținut foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive, constând în folosirea gratuită timp de cinci ani a unui autoturism și încasarea de către acestea a sumei totale de 7.492.000 lei, fapte din 2006 – 2012, când Bunea Stancu era acționar majoritar al unei societății comerciale, care printr-un intermediar avea calitatea de asociat la unul dintre cluburi și de membru fondator la celălalt club sportiv. Ulterior, la Curtea de Apel Galați, sentința i-a fost majorată, de la 3 ani închisoare, la 3 ani şi 8 luni închisoare. Însă și atunci instanța a înlăturat sechestru instituit. După acea sentință, Bunea Stancu a fost încarcerat, însă în august 2019, după nici două luni de închisoare executate, a fost pus în libertate.

Bunea Stancu era la a doua pedeapsă parțial executată, după ce în anul 2015 fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Mită la PSD. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influența și autoritatea de președinte al PSD Brăila pentru a obține ilegal un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiți în campania electorală prezidențială desfășurată la sfârșitul anului 2009, pentru susținerea candidatului PSD Mircea Geoană. Pentru această faptă a fost găsit vinovat, a fost încarcerat în Penitenciarul Focșani și liberat condiționat în 2016.

sursa foto: obiectiv vocea vrancei

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata