Alături de Horeca, Industria organizării de evenimente de business și high-tech, târguri și congrese, o industrie 100% românească construită în 15 ani, merită să supraviețuiască efectelor pandemiei.
Doar TVA-ul plătit la cifra de afaceri din 2019 (141 milioane de euro) de către aceste firme depășește cu mult sprijinul de care este nevoie în acest moment pentru a nu intra în faliment. Evident, alte state europene au decis să sprijine această industrie.
Spre exemplu, Germania a alocat 2,5 miliarde de euro pentru a compensa costurile cu evenimentele anulate în condițiile de pandemie. Ceva mai aproape, Polonia a alocat un pachet de 1,9 miliarde de euro pentru redresarea companiilor afectate de pandemie, industria organizării târgurilor și a evenimentelor fiind parte beneficiară a pachetului.
În Țările de Jos, acolo unde această industrie chiar contează, s-au acordat 500 de milioane de euro pentru sectorul Horeca și pentru organizatorii de evenimente, ca parte a acestei industrii. Austria acordă o „umbrelă de protecție” în valoare de 300 milioane de euro pentru protejarea organizatorilor de evenimente, iar Scoția acordă 10 milioane de lire sterline pentru sprijinirea industriei organizării de evenimente. În România, codul caen 8230 (Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor si congreselor) nu apare în în lista beneficiarilor scheme de ajutor de stat pentru supraviețuirea industriei organizării de evenimente, târguri și congrese.
Deputatul Ana Loredana Predescu, parlamentar ales în Circumscripția nr.8 Brașov, a depus la Comisia pentru industrii și servicii, din care face parte, un amendament pentru introducerea firmelor cu obiectul de activitate de organizare de evenimente, târguri și congrese (CAEN 8230) pe lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat pentru Horeca.
„Astăzi, am avut o întâlnire cu principalii reprezentanți ai acestei industrii, care mi-au adus la cunoștință excluderea organizatorilor de evenimente de la acordarea ajutorului de stat pentru Horeca. Pentru a veni în sprijinul acestor operatori economici, am depus azi la Comisia pentru industrii și servicii, din care fac parte, un amendament ce presupune introducerea codului Caen 8230 pe lista beneficiarilor de ajutor de stat acordat prin OUG 224/2020.”, a precizat Predescu pe pagina sa de facebook.
Amendamentul a fost depus la Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19.
Schema de ajutor de stat se adresează doar întreprinderilor din industria ospitalităţii, structurilor de cazare, structurilor de alimentaţie, agenţiilor de turism, afectate de efectele pandemiei
Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parţiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj.
Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere.
Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro, echivalent lei.
Beneficiază de acest sprijin nerambursabil:
- agenţii de turism licenţiate care desfăşoară activităţi: 7911 – Activități ale agentiilor turistice, 7912 – Activitati ale tur-operatorilor, 7990 – Alte servicii de rezervare si asistenta turistica
- structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare: 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare
- structuri de alimentaţie – CAEN 5610 – Restaurante, 5621- Activitati de alimentatie, 5629 – Alte activitati de alimentatie, 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
sursa foto: facebook/ana.loredana.predescu