spot_imgspot_img
AcasăSocialAlin Ușeriu: ”În urmă cu 21 de ani, împărțeam bomboane prin sat...
spot_img

Articole noi

Alin Ușeriu: ”În urmă cu 21 de ani, împărțeam bomboane prin sat și credeam că ar trebui să mă pomenească popa”

Pe vremea când românii abia se treziseră din beția muncii patriotice, un tânăr plecat peste hotare din Piatra Fântânele avea să pună bazele unui fenomen pe care nici el nu-l bănuia și care a devenit un model de best practice pe mai multe linii, având în centru voluntariatul. A pus bazele Asociației ”Tășuleasa Social”. Inspirat de valorile germane din acea vreme, Alin Uhlmann Ușeriu a declarat război celor care își băteau joc de pădure și astăzi, la 21 de ani distanță, spune că și cei mai aprigi dușmani ai lui au înțeles că abordarea trebuie schimbată.

Cu un aer mucalit, specific bârgăuanului de tihnă, Alin Ușeriu a vorbit la Radio Someș despre perioada în care a adus conceptul de voluntariat în adevăratul sens al cuvântului în Bistrița-Năsăud, dar și despre proiectele derulate în cei 21 de ani care se bucură nu doar de recunoaștere din partea unor nume sonore din țară (actorul Marcel Iureș, profesorul Mircea Miclea sau prințul Nicolae al României), ci și de participare activă.

Când am pus bazele organizației locuiam în Germania. Eram cu mintea becalizată, veneam aici (n.r Piatra Fântânele), împărțeam bomboane și dulciuri și credeam că ar trebui să mă pomenească popa la Biserică. Dar, am avut lână mine oameni valoroși care credeau foarte tare în valorile lor, în voluntariat, implicare, comunitate. La nemți, aceste valori erau foarte importante. Așa a început totul. Voluntariatul! Cu asta am început să fim complet săriți de pe fix! Munca patriotică ne-a făcut să fim foarte reticenți față de voluntariat. Noi chiar am fost înaintea vremurilor! Acum 10 ani era tare greu în țara ta, să fii profet! Eu am ridicat niște probleme care au ajuns la nivel național ca și teme (n.r pădurile). Noi am avut nenorocul că ne-am dat seama primii că aceasta va deveni o problemă și mi-am atras toate pocinoagele. Eu eram parcă vina tuturor relelor doar fiindcă am tras un semnal de alarmă că aceste păduri s-ar putea să fie epuizabile și că trebuie să le gestionăm altfel. Această atitudine nu mi-a adus simpatie. Acum, după ce au înțeles mai mulți că resursele sunt epuizabile, și cei care erau cei mai aprigi dușmani ai mei îmi dau dreptate. De când cu Via Transilvanica (n.r demarat în 2018), proiect de anvergură națională, am trecut din regiunea beligerantă în regiunea constructivă, în care ne permitem să criticăm și să căutăm să facem parteneriate cu cei importanți pentru a putea merge mai departe… a mărturisit fondatorul Asociației Tășuleasa Social.

În 2001, la începutul lunii august, Organizația creștină ”Die Johanniter” și Radio ”Antene Bayern” din Germania au organizat un transport umanitar intitulat ”Camionul de Crăciun” destinat unor țări din sud-estul Europei. Cavalerii ioaniți au ajuns și în județul Bistrița-Năsăud, Camionul de Crăciun fiind proiectul care a reunit încă de la debut mii de oameni din mai multe țări. Și astăzi, acest proiect de suflet al asociației coordonată de Ușeriu este de actualitate. Și de atunci, povestea  Tășuleasa Social continuă cu împăduririle de amploare, Proiectul Verde 003 sau Pașaportul Verde prin intermediul căruia s-a implementat un nou sistem de colectare selectivă a deșeurilor în zonele rurale, cu prima Pădure Pedagogică din țară sau cu proiectul european de revizuire a Planului de Management în Parcul Național Munții Călimani. Echipa Tășu a reușit să reamenajeze un drum istoric ce străbate Munții Călimani – Via Maria Theresia- și a organizat un maraton pe acest traseu, prin care este promovat sportul în aer liber. Voluntarii din campusul Tășuleasa au devenit profesori ai primei Școli de Mers pe Munte și de mai bine de 2 ani se preocupă de extinderea celui mai recent proiect ”Via Transilvanica”.

Am avut norocul că nu am fost nevoit să spun minciuni în toți acești 21 de ani! Nu am transmis azi un mesaj, mâine un altul. De atâta timp, propovăduim aceleași lucruri. Voluntari, implicare civică, dreptul tinerilor de a înțelege ce li se întâmplă respectul pentru natură, educarea prin exemple practice și dezvoltarea curajului civic prin implicare în probleme sociale și de mediu, este mesajul pe care Tășuleasa Social l-a păstrat în toți acești ani… iată că poți deveni în țara ta profet, a precizat coordonatorul organizației care anul acesta aniversează 21 de ani de activitate.

”Sunt un om fălos, de pe Bârgău…!”

foto:tasuleasasocial.ro

Alin Uhlmann Ușeriu a mărturisit că nu i-a fost deloc ușor să clădească acest imperiu pentru care în tot acest timp nu a folosit niciun ban public.

La începuturi am folosit banii mei până s-au terminat, apoi au venit donațiile și sponsorizările. Avem sponsori chiar și de 15 sau de 20 de ani. Niciodată nu am folosit un leu public. Am reușit să construim credibilitate, suntem pe o parte ascendentă. Sunt un om fălos, de pe Bârgău…! 21 de ani de Tășuleasa înseamnă, în primul rând mentorat pentru enorm de multe generații de voluntari. Prin campusul nostru de la Piatra Fântânele au trecut peste 10.000 de copii și peste 5.000 de adulți. Avem plantați peste 1.000.000 de copaci și tot atâtea legături create pe termen lung cu natura. În tot acest context, când totul se poate rezuma la un ecran mic, Tășuleasa Social este puternică! A scos din casă elevi de după petrecerile de vineri noaptea și i-a adus sâmbătă dimineața la plantări, cu miile. La noi, locurile au fost ocupate în primele 3 zile după ce am dat drumul la înscrieri. Avem enorm de  multe amintiri frumoase. În urma acestor împăduriri am făcut  Pădurea Pedagogică prin care au trecut 10.000 de copii. Am învățat mult de la natură. Avem Școala de Mers pe Munte, un proiect la care au venit peste 1.000 de oameni din toată țara să vadă frumusețea munților noștri, Călimani. Și peste 500 de localități trezite la viată prin proiectul ”Via Transilvanica”, începând de la Bistrița. Acest proiect este unul de anvergură. Am strâns 100.000 de dolari într-o singură zi pentru Via Transilvanica. Are peste 940 km desenați pe hartă și traseul tot crește. Când am luat țara la pas, am văzut că locurile sunt altfel decât le știam. De când acest proiect prinde roade, mi-am dat seama că România este o sumă de insule care abia așteaptă să se transforme în arhipeleag.  Este atât de frumos proiectul, încât și americanii care au dat banii vor veni în B-N. În curând vom concura cu Bucovina, iar spațiile de cazare nu vor mai face față. Via Transilvanica  se așează între oameni. Să fim simpli și să arătăm ce avem, a mai declarat Alin Ușeriu.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata