spot_imgspot_img
AcasăEvenimentSub egida Consiliului Județean Bistrița–Năsăud, a Complexului Muzeal Bistrița–Năsăud, Muzeul „Cuibul visurilor”...
spot_img

Articole noi

Sub egida Consiliului Județean Bistrița–Năsăud, a Complexului Muzeal Bistrița–Năsăud, Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru vă invită începând cu data de miercuri, 29 noiembrie 2023, la expoziţia de fotografie şi obiect „Pe urmele scriitorului Liviu Rebreanu”.

Anul acesta marcăm 138 de ani ce s-au scurs de la nașterea marelui romancier Liviu Rebreanu, care a văzut lumina zilei la data de 27 noiembrie 1885. Născut în localitatea Târlişua, familia acestuia împreună cu el se mută de la Târgu Lăpuş la Maieru, chiar romancierul mărturisind: „De Maieru, deci, se leagă toată copilăria mea și toate amintirile asupra primului contact cu lumea exterioară. Eram de vreo doi ani și jumătate când ne-am mutat în Maieru”. De la o vârstă atât de fragedă, „Maieru a fost dimineața senină a unei vieți zbuciumate de peste 58 de ani. Oamenii, plaiurile și întâmplările de acolo au fost preludiul îndepărtat al unei opere nemuritoare, mica lume din care a cules primele flori, primele impresii, care i-au lăsat urme de neșters în amintire” spunea soţia acestuia, Fanny, după trecerea lui în nefiinţă.

De-a lungul vieţii, itinerariul parcurs de Rebreanu cuprinde peste douăzeci de localităţi, jumătate dintre acestea fiind cele mai importante. Dintre localităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud amintim: Maieru, Prislop (Liviu Rebreanu), Năsăud, Bistriţa, Sângeorz-Băi, Ilva Mare, Valea Vinului, Nimigea, Nepos, Măgura Ilvei, ca să nu mai vorbim de alte localităţi din ţară sau străinătate, cum ar fi: Sopron, Budapesta, Gyula, Craiova, Bucureşti, iar în cele din urmă Valea Mare (Pitești).

Itinerariul e bogat în multele amintiri legate de tot ce a trăit scriitorul în locurile prin care a trecut, expoziţia de faţă cuprinzând, în principal, fotografii, tablouri, imagini reprezentative, refăcând şi noi, alături de Liviu Rebreanu, drumul parcurs de marele scriitor. Iar obiectele personale ale romancierului, exponate aflate în patrimoniul Muzeului „Cuibul visurilor” Maieru, întregesc această expoziţie în memoria unuia dintre cei mai mari romancieri români.

„După treizeci de ani de zbuciumări deșarte mă întorceam acolo de unde pornisem în lume. Căutasem fericirea prin toate cotloanele pământului și nicăieri n-o găsisem. Nici în zgomotul orașelor, nici în iubirea oamenilor, nici chiar în inima mea… Amintirea mă îmbrățișa înfrigurată, îmi dezvăluia clipe care au trăit odinioară îmbrăcate în veștminte lucitoare, mă ademenea într-o lume uitată, unde viața e vis și sufletul nu cunoaște durere.” (Liviu Rebreanu – „Cuibul visurilor”).

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru în perioada 29 noiembrie – 31 decembrie 2023.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata