spot_imgspot_img
AcasăDiverseÎn interiorul Bisericii Evanghelice se află o bijuterie arhitecturală și istorică neprețuită:...
spot_img

Articole noi

În interiorul Bisericii Evanghelice se află o bijuterie arhitecturală și istorică neprețuită: cea mai mare orgă Johannes Prause.

Are în spate o poveste întreaga, veche de mai mult de două secole, iar lucrările de restaurare au fost executate de o echipă de profesioniști, cu migală, grijă și respect pentru trecut.

Suntem onorați că am avut ocazia ca prin munca noastră să-i redăm viață, iar sunetul ei să cuprindă de frumusețe, pe toți cei care au ocazia să o asculte.

5 lucruri deosebite despre aceasta minunată perlă sonoră, ce se află la Biserica Evanghelică:

1. Orga de la Bistrița a lui Johannes Prause a fost construită în 1794 și este cel mai mare instrument construit de el, cu două manuale și un pedalier, ea fiind una dintre cele mai valoroase instrumente baroce din țară.

2. Instrumentul de astăzi a trecut prin două perioade de modificări în anii precedenți: prima de către Carl Hesse (1860-61) și a doua de Karl Einschenk (1900), pentru ca orga să fie mai aproape de gustul muzical al vremii. Aceste modificări nu au avut mare succes și au dăunat instrumentului. Dacă analizăm și comparăm dispoziția orgii, adică registrele, putem să ne dăm seama că dispoziția originală a lui Prause este unitară, bine conturată, de calități artistice, net superioară celor două dispoziții modificatel.

3. Drept urmare, orga a avut nevoie de o restaurare totală ca să primească înapoi tonalitatea sonoră pe care o avea cu mult timp în urmă și să redevină un instrument complet funcțional.

4. Burdufurile care alimentau aer în orgă nu erau originale, au fost adaugate de domnul Karl Einschenk în 1900 când acesta a modificat orga.

5. Dat fiind faptul că erau multe părți ale instrumentului ce trebuiau reconstruite, orga a fost complet demontată și restaurată, după care remontată, intonata și acordată în Biserica Evanghelică din Bistrița.

Imaginile cu orga restaurată, la aproape 230 de ani de la construcția sa, se pot vedea în materialul video.

Le mulțumim tuturor celor care, cu o ambiție de fier și mâini de profesioniști, au făcut posibilă restaurarea orgii.

Sunetul ei va dăinui peste ani!

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata