spot_imgspot_img
AcasăEditorialPNL Bistrița-Năsaud în derută existențială
spot_img

Articole noi

PNL Bistrița-Năsaud în derută existențială

Pe 17 noiembrie 2014 a avut loc fuziunea dintre PDL și PNL. Entuziasmul inițial s-a disipat în timp, chiar dacă în 2020 victoria dreptei a însemnat renașterea speranțelor pentru mulți romăni.

Pe de o parte, pedeliștii n-au putut uita niciodată de USL-ul din 2011, atunci când peneliștii au dat mâna cu PSD. Nici PNL n-a putut uita de pedeliștii Băsescu, Udrea și ceilalți.

Acest egoism conform căruia „noi suntem mai buni, iar voi a cincea roată la căruță” a provocat nenumărate clinciuri în teritoriu. Totul a culminat cu circul de la Congresul PNL, când injurăturile și huiduielile, marca PNL BN, au luat locul eleganței si bunului simț și au arătat că în țară PNL este departe de a fi un partid cu stabilitate. Dealtfel, Forța Dreptei a lui Ludovic Orban a dovedit că orgoliile interne sunt nemăsurate și că ideea de a fi șef la PNL face parte dintr-un ADN politic stricat, nicidecum din moștenirea Brătienilor.

La PNL Bistrița-Năsăud se poartă încă împărțirea membrilor de partid în peneliști și pedeliști chiar dacă la nivel declarativ acest fapt este ascuns într-o tăcere publică.

De fapt, PNL BN nu numai că nu comunică mediatic, ci nu mai comunică nici cu membrii săi din teritoriu. Organizația Județeană a fost acaparată de Ioan Turc, actualul primar al Bistriței, acesta restricționând activitatea de partid la o pasivitate politică, dublată de un cult al personalității modelat după numeroase frustrări personale in politică: eșecul candidaturii la Senat în trecut sau un alt eșec în fața lui Sorin Hangan la conducerea organizației municipale. Au fost momente când cei doi au ajuns la cuțite, cele mai fidele ipostaze fiind când Turc l-a bruscat în public pe Hangan în Piața Mică, adresându-i și câteva expresii neaoșe de bulevard, sau când Hangan, alături de alți dizidenți, căuta o agenție de detectivi care să-l surprindă pe Turc după ce a dat mâna cu Bachus. Ciudat, majoritatea celor care-l contestau pe Turc au primit o funcție, iar Hangan a ajuns viceprimar. Gurile rele spun că Turc l-ar fi pus pe Hangan să-i jure credință, în ciuda antecedentelor.

Viața nu este roz în PNL BN, lumea vorbește pe la colțuri, deși mai sunt câteva voci care contestă public dictatura lui Turc. Partidul și-a pierdut din aplomb, este inert ca activitate, organizațiile de femei și tineret există pe hârtie, comisiile vicepresedinților la fel iar Biroul Permanent este amânat de Turc până când vor mușchii lui.

Organizațiile din județ s-au subțiat, se simt nebăgate în seamă. Probabil, Ioan Turc va apela la ele în ajunul campaniei electorale. Sau poate nu. Spunem asta deoarece lui Ioan Turc, lumina călăuzitoare a organizației județene, i se pregătește o surpriză. O lovitură. Un puci.

Surse bine informate spun că la ziua deputatului Robert Sighiartău, sărbătorită la restaurantul Rapsodia, s-ar fi pus bazele unei convocări de urgență a unui ședințe de Birou Permanent județean. Au participat, ați ghicit, mulți foști pedeliști. Printre ei și eminența cenușie Ioan Oltean!

La o altă locație, unde au fost la masă pedeliști și peneliști deopotrivă, s-a discutat același lucru, unii exprimându-și părerea de a strânge semnături în acest sens!

Toată această vânzoleală, derută sau amețeală, cum vreți să-i spuneți, are ca punct de plecare atitudinea lui Ioan Turc. El vorbește, face, drege și este și primar cu bube-n cap. Acum ceva timp, Ioan Oltean a spus public că Turc ar trebui să se ocupe de Primărie, iar la conducetea organizației să lase pe altcineva care are timp de politică. Între timp, tot mai mulți au ajuns la aceeași părere.

Vom asista iar la un spectacol precum cel de la Congresul PNL? Tot ce-i posibil. Electoratul de dreapta se uită siderat la Turc și asistă la inactivitatea partidului. Plus că, aceleași surse susțin că pentru Ioan Turc mai aproape îi este cămașa decât oamenii și se gândește serios ce ar fi mai bine pentru el: un al doilea mandat ca primar sau candidatură la deputăție de pe poziția 1?

Influența PNL în viața județului a devenit minimă. Vorba lui Dem Rădulescu: „Puțin. Foarte puțin. Cu ce ne delectați azi?”
Cu nimic. Doar tăcere. Mormânt.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata