spot_imgspot_img
AcasăAdministrațieCastelul Bethlen Pál din Beclean, a fost inclus în ruta națională a...
spot_img

Articole noi

Castelul Bethlen Pál din Beclean, a fost inclus în ruta națională a castelelor

Anunțul a fost făcut chiar de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. Edilul a scris despre faptul că, pe lângă că imobilul a fost inclus în Ruta Castelelor prin ordin de ministru, castelul va fi inclus la finanțare pentru a-l transforma în muzeu obiectiv turistic de mare valoare!

Castelul a fost construit de Contele Pál Bethlen (1851–1935), fiul contelui Pál Bethlen (1798–1859) şi al contesei Mária Bethlen (1827–1876), care după finalizarea studiilor, a întreprins o călătorie mai lungă în străinătate, după care a făcut armata timp de 5 ani. La începutul anilor 1870 a revenit pe moşia lui din Beclean. Prima lui soţie a fost contesa Gabriella Rhédey (1861–1883), de la care s-a născut fata cu numele Ida (1880–1895), fata care a avut un destin tragic, ea sfârșind înecată. Monumentul ei funerar este cea mai frumoasă piesă a cimitirului familiei Bethlen. Circumstanţele construirii castelului aflat în proprietatea lui Pál Bethlen sunt neclare.

Înainte de naţionalizarea din 1948, castelul și clădirile-anexe (în aceasta din urmă funcționa o fabrică de in) se afla în proprietatea contelui László Bethlen. Într-un inventar din 1977 apare informaţia conform căreia castelul cu un etaj avea la data respectivă 16 încăperi şi 8 clădiri-anexe.În prezent se mai păstrează o singură clădire-anexă, care a fost transformată într-un muzeu. În anii 1980, sala festivă de odinioră şi scena din spate au fost modificate şi înlărgite la o mărime aproape dublă, iar interiorul castelului a fost şi el transformat pe gustul epocii. O bună bucată de timp, castelul a găzduit sediul primăriei orașului Beclean,  casa de cultură şi o bibliotecă.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata