spot_imgspot_img
AcasăEvenimentCu mintea și inima la legendarul primar liberal Nicu Albu – slujbă...
spot_img

Articole noi

Cu mintea și inima la legendarul primar liberal Nicu Albu – slujbă de pomenire la Mănăstirea Bistrița

Cea mai de seamă personalitate politico-administrativă din istoria orașului Piatra-Neamț, Nicu Albu (2 februarie 1853 – 31 mai 1908), a fost omagiată sâmbătă, 29 mai, la Mănăstirea Bistrița, unde este înmormântat în cavoul donat de Elena Cuza. De organizare s-a ocupat, după datină, Asociația Nicu Albu. La slujba de pomenire, oficiată de Părintele Arhimandrit Luca Diaconu, exarhul mănăstirilor din zona Neamțului și stareț al Mănăstirii Bistrița, a participat doar un grup restrâns de membri din conducerea asociației: Iulian Luca – președinte, primarul Ion Rotaru de la Alexandru cel Bun – președinte de onoare, Ion Grădinariu și Cătălin Misăilă – vicepreședinți, Vasile Frăsinariu – secretar, plus purtătorul de cuvânt. Ideea era de a lăsa loc suficient de adunare și manifestare actualilor fruntași politico-administrativi. N-a fost cazul. Istoria ilustrului înaintaș liberal Nicu Albu doare și arde.

Pe semnătura lui, cum s-ar spune astăzi, Piatra-Neamț a făcut saltul de la târg la oraș care, la începutul secolului trecut, își construia un profil și un statut aparte. Mandatul de primar (1901-1904) al celui care a fost de două ori prefect al județului Neamț (1885-1888 și 1895-1899), deputat (1891-1894) și de două ori senator (1905-1907 și 1907-1908) este identificat drept „marea epocă constructivă”. Pentru a înțelege astăzi ce-au însemnat acei ani, făcând apel rapid la nenumăratele materiale de presă publicate în timp, un articol ce merită recitit este cel semnat de Florin Jbanca, în ianuarie 2015, în Adevărul. Introducerea iluminatului public electric și a relețelei de apă potabilă, dezvoltarea urbanistică vizionară, mutarea gării în oraș, inaugurarea Parcului Cozla și salvarea orașului prin împădurirea dealului cu același nume (care plecase la vale în 1897), înființarea serei de flori, corectarea cursului râului Bistrița, dar și aducerea telefonului în județ, când deținea însă funcția de prefect – iată numai câteva realizări cu adevărat epocale prezentate în textul menționat.

Nicu Albu avea studii de medicină, absolvite la Universitatea Alexander von Humboldt – Berlin. În anii petrecuți în străinătate l-a întîlnit pe filosoful german Friedrich Nietzsche și l-a cunoscut, la Berlin, pe Mihai Eminescu. Remarcabilă a fost aplecarea sa spre presă, sprijinind apariția publicațiilor locale Mișcarea, Propășirea și Munca, după cum subliniază portalul cooltneamt.ro al Centrului pentru Culltură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Într-un articol remarcabil, publicat pe 31 mai 2014 în cotidianul Ceahlăul ® și pe ZCH News, sub semnătura lui Nicolae Sava, sunt amintite relațiile de prietenie ale celui care a pus bazele organizației județene a Partidului Național Liberal, fiind conducătorul acesteia timp de peste 30 de ani. Printre numele de patrimoniu se numără Elena Cuza, viitorul Rege Ferdinand, I. L. Caragiale și Gheorghe Panu, Lascăr Catargiu, Mihail Kogălniceanu, Nicu Gane, Eugeniu Carada, Emil Costinescu, V. A. Urechia, Spiru Haret.

Pe 14 septembrie 1923, punctează Nicolae Sava, la inaugurarea bustului lui Nicu Albu a participat însuși Ionel I. C. Brătianu. În elogiul prezentat sublinia: „Prin înfăptuirile realizate în diverse direcţiuni şi dragostea edilitară arătată oraşului, căutând mereu să-l înfrumuseţeze, luptând şi pentru ridicarea judeţului, poate fi dat ca exemplu în întreaga ţară. A fost printre cei mai buni primari şi prefecţi. Amintirea lui va rămâne veşnică în conştiinţa noastră şi a populaţiei de pe Valea Bistriţei”.

Nicu Albu este cetățean de onoare (post-mortem) al municipiului Piatra-Neamț din 1995, titlul fiind acordat în vremea administrației locale PD conduse de primarul Gheorghe Ocneanu și viceprimarul Dan Marian Lospa. O școală, o stradă și Parcul Zoo recent desființat la inițiativa primarului PNL îi poartă numele. Bustul din bronz, realizat de sculptorul român Oscar Späthe, a fost reamplasat în parc în 1994, la insistența șefului viitoarei asociații dedicate, înființată în 2002. Mai puțină dedicație se reține în contul celor care, în alți ani, erau reprezentați la comemorări sau simpozioane de figuri politice de calibrul lui Sorin Bottez sau Dinu Zamfirescu, de altele mai pitorești ca Raymond Luca sau Varujan Vosganian, fără a mai vorbi despre un personaj energic, ceva mai tânăr, abonat la deplasări la Piatra-Neamț. Cel din urmă se numește Ludovic Orban.

Viorel COSMA

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata