spot_imgspot_img
AcasăEditorialO dovadă dură că BELEAUA NEAGRĂ își bate joc de Piatra-Neamț!
spot_img

Articole noi

O dovadă dură că BELEAUA NEAGRĂ își bate joc de Piatra-Neamț!

Dinadins am amânat un pic anunțata explicare a brașoavelor emanate de primarul de esență portocalie Andrei Cara-belea (i.e. Beleaua neagră) în legătură cu modelul inspirațional de la Oradea. Pur și simplu riscam să irosesc argumente importante dacă nu se legau de un ceva local dureros cu strigături, mai palpabil decât perspectiva porcăriei cu mobilitatea urbană.

Așteptarea a meritat. Nu, nu e vorba de bugetul orașului – acolo e altă… belea. A apărut furtunos pe firmament anunțul despre pregătirea vânzării unui teren din patrimoniul Perla Invest, cel cunoscut drept Baza Hipică.

Explicațiile livrate în conferință de presă de întâiul oranjutan al urbei sunt o culme dinamică a sfidării sincronizate în plină noapte a minții cu neviața din Iohannistan. Transcrierea edificatoare a celor spuse este ușor de parcurs aici (sursa ZiarPiatra-Neamt).

Dar să vedem ce nu a spus, ce a răstălmăcit și unde a mințit.

Planul inițial de reorganizare a activității Perla Invest S.R.L., despre care primarul nu a vorbit, a fost confirmat prin Sentința civilă nr. 519F din 30 octombrie 2018, pronunțată de Tribunalul Neamț – Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ si Fiscal, în dosarul nr.2699/103/2015. Sentința a rămas definitivă prin neapelare. Anterior, planul propus de administratorul special fusese acceptat la Adunarea creditorilor din 20 iulie 2018 de către toate categoriile categoriile de creditori, pe categorii distincte de creanțe: creanțe garantate, creanțe salariale, creanțe bugetare și creanțe chirografare, însumând 89,328% din totalul valoric al masei credale. 

Printre altele, Instanța a reținut următoarele:

„Planul de reorganizare asigură plata creanțelor garantate în proporție de 100% (76% în cadrul Planului și 24% în afara Planului, după perioada de reorganizare), a creanțelor bugetare în proporție de 100%, a creanțelor salariale în proporție de 100%, iar creanțele chirografare în proporție de 10% în cadrul Planului și 90% în afara Planului, dupa perioada de reorganizare.”

E momentul unei precizări foarte importante, legate de sublinierile de mai-sus. În Legea nr. 85/ 2014, cea cu insolvența, la definiții, scrie în felul următor: Creditori chirografari sunt creditorii debitorului înscriși în tabelele de creanțe care nu beneficiază de o cauză de preferință. Sunt creditori chirografari și creditorii care beneficiază de cauze de preferință, ale căror creanțe nu sunt acoperite în totalitate de valoarea privilegiilor, a ipotecilor sau a gajurilor deținute, pentru partea de creanță neacoperită”.

Mai departe, discuția și amănuntele despre socoteala creanțelor sunt strict de specialitate, lungi și obositoare. Cert este că municipiul Piatra-Neamț, prin primar, este creditor chirografar, nicidecum unul garantat și persecutat cum se înțelege din zicerile lui Carabelea. Așa că, mai ușor cu gălăgia și prostirea pe față! Povestea aia cu vreo 10 milioane lei neacceptate la masa credală, până să îi iasă de vreo 11, s-o spună la partid. Creanța e recunoscută în Planul modificat și prelungit, doar că plata figurează… în afara planului!!!

Să nu fi aflat asta Beleaua neagră? Greu de crezut, prea le zicea cu foc… Pentru a suplini lipsa lui de transparență, găsiți AICI documentul oficial. E public, să n-avem discuții.

Arată a fi din decembrie 2020, e înregistrat la Perla Invest pe 3 februarie 2021 și la Tribunal o zi mai târziu. Suntem în aprilie. „Primarili” articula cu sentiment ceva despre „fosta adunare a acționarilor Perla Invest” din octombrie anul trecut și o aprobare. E vorba despre ședința din 12 octombrie 2020 a Adunării generale a asociaților (nu a acționarilor, domnule mentor și formator priceput la incubarea afacerilor!), care asociați sunt unul singur pe nume municipiul Piatra-Neamț.

Dacă nu-i face cineva repede un pustiu de bine să-i deseneze cu var portocaliu ce scrie în plan, îi recomand omenește – înainte de-a mai umbla el cu varii insinuări și oarece frazări lacrimogene – să ia legătura direct cu Nic Bălan de la BDO (administratorul judiciar). Dacă nu reușește nici prin Burduja Sr. ori Burduja Jr., îi pun o pilă eficientă prin intermediar, doar e pentru oraș. Sunt ferm convins că președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România va face o pomană și îi traduce textul într-o limbă română accesibilă măcar cât să înțeleagă că terenul de Peste Vale nu e al orașului, ci al Perla Invest. Astfel, poate Carabelea nu ne va mai insulta educația, pregătirea profesională, un cert grad de responsabilitate și patriotismul local cu enormități precum Situația este destul de absurdă și se face o mare nedreptate municipiului Piatra-Neamț pentru că, pe de o parte, vorbim despre un bun care este al orașului, al municipiului și care a fost încredințat societății Perla Invest prin majorare de capital social, adică fără nimic în schimb”.

Ușor de înțeles, în ciuda contextului cotropitor „orto-para-retro-hiper-civic-progresist”, cel asamblat de haștagopiteci și rezistopați, ar deveni și tabelul următor. E sinteza creanțelor rămase în sold la data formulării modificării Planului de reorganizare.  

 

Nr. Crt.Categorie / Denumire creditorSold în PlanSold în afara Planului
 CREDITORI GARANTAȚI  
1ALPHA BANK ROMÂNIA S.A.7,063,278.56 RON9,310,317.49 RON
2ADMINISTRAȚIA JUDEȚEANĂ A FINANȚELOR PUBLICE NEAMȚ2,468,985.75 RON737,489.25 RON
 TOTAL CREDITORI GARANTAȚI9,532,264.31 RON10,047,806.74 RON
 CREDITORI CHIROGRAFARI1,878,481.01 RON23,130,927.65 RON
 TOTAL GENERAL11,410,745.32 RON33,178,734.39 RON

 

Trec repede și peste partea descriptivă, lesne de deslușit de la prima lectură de oricine are mintea acasă. Acolo (pag. 9-10) se explică limpede încotro (Alpha Bank și AJFP Neamț) și în ce condiții o iau banii rezultați din vânzarea terenului.

Natural, cu gândul la respectul și demnitatea scrise pe afișele electorale ale PeNeLe, te întrebi: Carabelea știa sau nu știa? Se vede încă o dată de ce am insistat (și insist!) să prezinte partea de predare-primire a gestiunii publice moștenite de la Dragoș Victor Chitic (DVC 2, sper că n-ați uitat… – n.a.). Logic, în cazul de față, pui repede următoarea întrebare: cum mama dracului portocaliu au tăcut toți, doar BDO n-a descoperit peste noapte activul evaluat la 852.000 euro? Bașca scheletul de construcție ruinabil de pe Cozla, evaluat la… numai 850.000 euro.

Obrăznicia, sau impostura, sau iresponsabilitatea primarului ales, unul oricum lipsit de legitimitate „grație” puținelor voturi capturate, a dat pe afară de „lătrau caii” (vorba lui Nichita Stănescu din Orație de nuntă) când a fost întrebat ce caută Clubul Sportiv Ecvestru în Baza Hipică. Nu ai voie s-o dai cotită, e prea mult. Toată presa locală a scris câte ceva de ani și ani de zile. Creștinește, că tot are multe… belele arzătoare moștenite, cu domeniul public și privat al orașului, îi sugerez să facă efortul de a începe prin lecturarea unui articol vechi din august 2014, publicat în Mesagerul de Neamț. Se numește Domeniul public din Piatra Neamț, o necunoscută pentru Guvern: Baza Hipică nu apare în Hotărârea de Guvern de referință din 2001.

În afacerea cu Baza Hipică totul pute, de ani și ani. Ca de-un exemplu, miasmele de Șelimbăr, de la Daniel Măricuța, individul ăla penal cu activele din bază cumpărate la lichidarea Girostar, sunt inconfundabile. Fiind miasme nu se pot cerceta, corect? Invizibile, prin urmare de necercetat, sunt și accoperișurile de azbociment ale adăposturilor, altfel motiv suficient să închizi activitatea clublui, să nu se apropie un cal de otrăvurile alea. Oho, ăsta e alt subiect. Carabelea habar n-are.

Bine că dragul său DVC 2 a girat finanțarea cu banii orașului a unei monografii mincinoase dedicate Bazei Hipice, tipărită anul trecut, întru gloria eternă a lui Costache Lupu, cel care a îndrăznit să-l dea afară din bază pe marele, pe unicul Virgil Bărbuceanu de-a făcut colonelul atac cerebral în refugiul acordat de Culiță Tărâță pe terenul de antrenament al Clubului TCE 3 Brazi, după care care regretatul fost președinte de CJ tare l-a susținut și consolidat pe Lupu căci Costache era inamicul personal al lui Pinalti, care de fapt nu a vrut niciodată să desființeze Baza Hipică, ci numai s-o elibereze de Lupu & Co., căci domnul 11 metri știa foarte bine cum am pus influență de la influență, cu alți ani mai în urmă ca să i se acorde colonelului titlul de Cetățean de Onoare al orașului numai să nu ne abandoneze din cauză de același Lupu, să nu plece la București, cum era hotărât și în 1993 când l-am întors efectiv din drum împreună cu Cristian Țopescu, Dan Marian Lospa și Dan Popa, inventând trofeul Omul anului în călărie sub ochii unui mare iubitor cai și Piatra-Neamț, Excelența Sa Gottfried Fahrni de la Reprezentanța Rothmans of Pall Mall care ne aducea nouă Trofeul Dunhill la sărituri peste obstacole. Mai zic? Nu, cu altă ocazie, deși cred că e inutil.

Banda asta cocoțată peste peste oraș se străduiește să protejeze agenda ascunsă prin orice mijloace. Manipulează și intoxică oamenii – oamenii, nu populația cum ne încadrează Beleua neagră! – cu saci de gunoaie sau puiet de răchită. N-ar vedea nici să-i mituiești focarele de infecție din eurocotețele de gunoi marca Bobo Gavrilescu. Cine să-i deranjeze? Drujba sănătății de la Direcția de Sănătate Publică, Firăstrău cel mic de la Roman?

Într-un final, ca să lămurim pentru moment socoteala cu ce cuprinde acea agendă ascunsă, un exemplu este cotropitor, cum intona odinioară Cuviosul Pafnutie de la Double Horses, nimeni altul decât dragul gazetar pur-sânge Traian Socea @ Calu Iapa. Carabelea strecoară printre picături porcării nespus de „rafinate”. Una este desăvârșit de ilustrativă. A încercat o cafteală prețioasă cu Camera de Comerț și Industrie Neamț, dorind să ia înapoi un teren de lângă puntea care duce la ștrand și… Baza Hipică, plus Complexul expozițional de pe Bulevardul Republicii. Dacă mintea nu ți-i atinsă de stază, automat bănuiești că niște „băjeți diștepți” de partid au pus ochii pe ele. N-o să credeți, dar la Complexul expozițional voia să-și mute PNL un sediu. Asta prioritate, nu? Stați pe-aproape. Merită.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata