spot_imgspot_img
AcasăSocialPETIȚIILE – varianta online a protestelor. CIVISMUL se mută și el în...
spot_img

Articole noi

PETIȚIILE – varianta online a protestelor. CIVISMUL se mută și el în spațiul virtual, la adăpost față de pandemie, sau e pur și simplu un TREND?

Nu cu mult timp în urmă, protestele de stradă marcau starea unei societăți. Nemulțumirile, răbufnirile, frustrările civice, cu sau fără „suport” politic, se manifestau prin organizarea unor proteste în punctele cheie ale unei localități, sau chiar prin adunări spontane prin piațete.

Apoi au apărut petițiile, o nouă formă de protest, de data aceasta fiind folosit spațiul virtual, online, acolo unde șansele de reușită ale unei astfel de manifestări sunt mai mari din punctul de vedere al prezenței, chiar dacă presiunea exercitată este alta.

Petițiile online strâng mult mai multe semnături decât participarea fizică la un protest. Cel puțin în orașele mai mici, mobilizarea pentru un protest în stradă se face foarte greu. Petiția online poate avea alt ecou civic mai ales că aici timpul de acțiune se poate prelungi, astfel prezența într-o astfel de acțiune crește.

Un exemplu clar este Bistrița. Micul burg nu mai adună protestatari de ceva vreme, cam de pe vremea ordonanței 13, atunci când în Piața Petru Rareș din fața Palatului Administrativ se vorbea de câteva mii de oameni.

Ultima încercare de acest gen a avut loc duminică, 28 martie, atunci când s-a organizat la nivel național un protest împotriva măsurilor de restrângere a libertăților cauzate de valul al treilea al pandemiei. La Bistrița nu s-au strâns 20 de participanți, cu toate că evenimentul a fost anunțat și promovat intens pe rețelele de socializare.

De cealaltă parte, petițiile online câștigă teren. Dacă e să ne referim tot la Bistrița, una dintre petițiile de „răsunet” a fost cea legată de „mineralizarea” pieței centrale, acolo unde s-au strâns mii de semnături. Organizatorii au avut succes, proiectul inițiat de fosta administrație fiind tras pe linie moartă.

Recent, o altă petiție face înconjurul orașului, de data aceasta fiind vorba de salvarea unui imobil-monument, fiind vorba de clădirea care a adăpostit un cinematograf, clădire lăsată în paragină mai bine de 20 de ani.

Bistrițenii au găsit întotdeauna scuze pentru a nu ieși în stradă. Vara sunt meciuri de vizionat din fața unei halbe la o terasă, iarna e prea frig pentru o astfel de ieșire. Acum, în noul context pandemic, motivele sunt mult mai „îndreptățite”, însă lătrăturile continuă din spatele unui cont de facebook. Nu același lucru se întâmplă în supermarketuri, acolo unde aglomerația nu mai ține cont nici de pandemie, nici de civism. Ține doar de burtă.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata