spot_imgspot_img
AcasăReportaj”Silvania”- ca un ceas elvețian de mai bine de 20 de ani
spot_img

Articole noi

”Silvania”- ca un ceas elvețian de mai bine de 20 de ani

Se spune că nicio fabrică din România nu-i ține piept la capitolul modernizare în materie de prelucrare a lemnului. Fluxul de producție întâlnit aici este realizat la cote înalte, iar circuitul materialului lemnos – din punctul exploatării până la beneficiari – poate fi urmărit în mod transparent de orice curios. Anul acesta, renumita fabrică de cherestea de la Lunca Ilvei deținută de milionarul Emil Iugan împlinește 22 de ani de activitate, perioadă în care procesul de producție nu a fost oprit nicio secundă, livrările s-au efectuat ”just in time”, iar remunerația celor care care contribuie la realizarea acestui obiectiv nu a întârziat niciodată. În tot acest timp, nici perioadele cu declinuri grele din industria lemnului și nici atacurile venite pe mai multe direcții nu au afectat fluxul și obiectivele marii companii, sute de oameni de pe Valea Ilvelor care fac parte din echipa Silvania Internațional aducându-și aportul la prelucrarea aurului pădurii la un nivel premium.

La aproape 70 de km de inima orașului imnului național, pe o scenă de aproape 7 hectare, rulează o poveste cu renume internațional. Directorul de producție, Onisim Vasile Tomuța, ne-a făcut cunoscute numele personajelor principale și secundare, actele derulate în scenariul poveștii și cele care urmează a fi scrise. Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, ne-a făcut un tur al fabricii și ne-a explicat tot procesul prin care trece lemnul până ajunge la beneficiar. 

Onisim Tomuță, director de producție

Debutul acestei povești nu a fost ușor. Pornind de la una dintre cele 4 fabrici ale IFET Bistrița și un om ambițios, la Fabrica de Cherestea de la Lunca Ilvei totul s-a conturat la superlativ. În luna august a anului 1998, fabrica achiziționată de către Emil Iugan intră într-un amplu proces de modernizare și sub sigla ”Silvania Internațional Prod”, lemnul prelucrat la Lunca Ilvei devine apreciat în multe țări europene, dar și arabe. Amprenta specialiștilor de la Lunca Ilvei  este pusă pe mai multe clădiri cunoscute din România, dar și din străinătate, la mare căutare fiind acum câteva produse pentru a căror realizare se folosesc tehnologii de ultimă generație (tehnologia multicui, blockhouse sau CLT -Cross Laminated Tehnology). De la prelucrarea primară a lemnului, raealizarea de elemente pentru geamuri și uși termopan stratificate, până la căsuțe din lemn și grinzi stratificate, la fabrica din Lunca Ilvei lemnul se prelucrează  la marea artă, manopera Silvania fiind solicitată foarte mult de străini.  

Tot aici se colectează și se procesează biomasa rezultată din exploatarea și prelucrarea lemnului din bazinul Ilvelor și Valea Ilvelor. Lucru știut de puțină lume, la fabrica din Lunca Ilvei funcționează o centrală care produce energie termică în regim de cogenerare. Energia rezultată este folosită pentru uscarea cherestelei, dar și pentru încălzirea clădirilor administrative de pe raza localității Lunca Ilvei, unde este implementat proiectul de producere a energiei verzi, explică Tomuță. Inspirat parcă de ceasul elvețian, procesul de producție întâlnit la această fabrică este unul foarte bine organizat. După ce bușteanul este adus din pădure și  este depozitat, în funcție de comenzi intră în procesul de prelucrare. Prima operațiune este decojirea, apoi trece prin hala de debitare compusa din 2 linii  – instalație lemn gros, fierăstrau panglică (Moehringer) și o linie lemn subțire (HewSaw)-, apoi este sortat și împachetat. Avem 8 camere de uscare (Muhlbock), dar și o secție de stratificate și una de structuri multicui. Facem construcții de case din lemn pe sistem blockhouse sau construcții pe sistem X-LAM si Freaming, ne-a explicat managerul de producție de la Lunca Ilvei.  Piesa de rezistență sunt căsuțele din lemn, acestea fiind la mare căutare în Franța, Spania, Italia, Tunisia sau Maroc. La ora actuală, lemnul este un produs destul de scump, nu mai este ceea ce era odată, dar e mult mai eficient… foarte multă lume merge acum pe construcții de lemn… pe case construite din lemn și izolate cu lână, cu lână de oaie, noi asta promovăm, a apreciat Tomuță amintind că mare parte a bușteanului care se debitează pentru Occident este prelucrat la în Fabrica de la Lunca Ilvei. La ora actuală noi prelucrăm undeva la 55-60% din ceea ce producem, obiectivul nostru fiind ca acest procent să ajungă la 80%, a mărturisit directorul de producție.

Potrivit lui Tomuță, fabrica are multiple puncte de lucru în județele limitrofe, având în componență mai multe dotări precum spații de depozitare, acces la drumul național și la calea ferată proprie, instalații de manipulare pentru încărcare, descărcare, transport și sortare, trei tocătoare fixe și o instalație de sortare și cojire bușteni. De-a lungul timpului s-a extins capacitatea de prelucrare a lemnului și s-a diversificat gama de produse, fiind achiziționate în acest scop utilaje performante, toate aduse de peste hotare.

”Cine intră în pădure, catalogat mafiot…”

Produsele cu care Silvania defilează sunt realizate la standarde înalte, însă foarte puțini sunt conștienți de munca depusă pentru realizarea acestora. Ceea ce nu realizează nimeni e că exploatarea forestieră nu se poate face cu nimeni de la oraș, nu se poate face cu femei, nu se poate face cu copii… la ora actuală sunt foarte puțini cei care vor să lucreze în domeniul forestier… în momentul când intră în pădure este catalogat drept hoț, borfaș sau mafiot… eroii noștri de la pădure sunt oameni de-ai locului și avem și câțiva bărbați de origine ucraineană din mai multe zone ale Maramureșului (Repedea, Poiana de sub Munte), ruși le spunem noicu ajutorul lui Dumnezeu avem 22 de ani de când funcționăm și niciodată nu s-a întâmplat să rămânem fără materie primă, a precizat managerul de producție al fabricii cu aproape 300 de angajați, majoritatea cu domiciliu pe Valea Ilvelor, dar și în Bistrița sau Salva. Deși ai zice că domeniul forestier este un domeniu unde aportul este exclusiv al bărbaților, la Fabrica de Cherestea din Lunca Ilvei 90% dintre angajați sunt femei, Onisim Tomuță mărturisind că în unele locuri doamnele sunt mult mai atente și fac lucrurile mult mai bine decât bărbații.

Primul imobil din România realizat din lemn și izolat cu lână de oaie… se pune la cale valorificarea satelor de munte… Poiana Cătunenilor, cap de afiș

Silvania Internațional este o firmă cu peste 300 de angajați și cu o cifră de afaceri în creștere de la an la an. Inteligența și creativitatea celor de aici se vede în fiecare produs și în fiecare lucrare executată, cel mai inedit produs și unic în țară fiind Centrul de Cercetare, Inovare, Proiectare și Formare Profesională inaugurat la Lunca Ilvei, în plin an pandemic. Gândit de arhitectul Daniel Sidor, acest centru este primul imobil din România realizat din lemn și izolat cu lână de oaie, ce va funcționa pe lângă moderna fabrică de cherestea „Silvania Internațional”, în folosul elevilor și studenților ce vor efectua aici ore de practică în producție, cercetare și studiu.

Acest centru își propune să promoveze metode, soluții și practici inovative pentru protecția mediului înconjurător, utilizarea și valorificarea echilibrată a resurselor, cu renunțarea practicilor agresive din partea factorului uman față de resurse și mediul înconjurător. Unul dintre obiective va fi punerea în valoare a resurselor existente pe plan local, precum lemn, piatră și lână, fiind primul imobil din România construit din lemn de Lunca Ilvei, din piatră de andezit de la Măgura Ilvei și lână de oaie din Țara Năsăudului. Acest demers își propune și valorificarea construcțiilor vechi din lemn în satele de munte, care la ora actuală sunt în paragină, primul proiect de suflet al celui din spatele acestei impresionante povești – Emil Iugan –  fiind Poiana Cătunenilor.

Secretul celor de aici pare a fi simplu. Lucrăm cu pasiune și multă bucurie. Suntem proactivi, venim cu sugestii și facem totul ca pentru noi… credem în omenie, avem bun simț și pariem pe lucrul bine făcut. Este la fel de adevărat că ne este drag lemnul. Iubim să adulmecăm mirosul de rășină , este parte din mesajul postat pe pagina web a cunoscutei firme.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata