spot_imgspot_img
AcasăEvenimentMICA UNIRE A FOST CELEBRATĂ ȘI LA BISTRIȚA
spot_img

Articole noi

MICA UNIRE A FOST CELEBRATĂ ȘI LA BISTRIȚA

În ciuda pandemiei de COVID 19, autoritățile din Bistrița-Năsăud au participat la un scurt ceremonial militar-religios prin care s-au marcat cei 162 de ani care au trecut de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române cunoscută ca ”Mica Unire”, ce a avut loc la 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceremonia a avut loc în Piața Unirii, în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fără însă ca participanții să se prindă în ”Hora Unirii”, așa cum era în alți ani, din cauza măsurilor de distanțare socială impuse de pandemie.

După ceremonialul religios susținut de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului însoțit de un sobor de preoți, prefectul județului Bistrița-Năsăud și primarul municipiului Bistrița au susținut câte o scurtă cuvântare, prin care au subliniat importanța zilei de 24 ianuarie pentru istoria românilor.

„Chiar dacă an de an ne-am deprins să spunem că sărbătorim «Unirea cea mică», la vremea înfăptuirii, acum 162 de ani, ziua de 24 ianuarie a fost botezată simbolic ”ziua cea mare a veacului”  Așa a si fost!, iar modul în care s-a înfăptuit ar putea să ne fie model și astăzi. Crearea noului stat prin alegerea aceluiași conducător de către adunările elective ale celor două principate a însemnat nu doar negocieri intense vreme îndelungată, ci mai ales trecerea peste orgolii politice pe care astăzi abia ni le putem imagina. Pentru românii transilvăneni, pentru bistrițeni și năsăudeni ceea ce s-a întâmplat în 24 ianuarie 1859 a devenit un reper de speranță, a devenit convingerea că obstacolele care păreau de netrecut, pot fi depășite. Ca sâ înțelegem câtă speranță a născut ”ziua cea mare a veacului„ în sufletele înaintașilor noștri merită menționate însemnările unui caporal din Regimentul de Graniţă, Vasile Eremia, păstrate în Arhivele bistrițene: despre ziua de 24 ianuarie năsăudeanul scria câțiva ani mai tarziu: ”cu ea deodată a răsărit soarele mântuirii şi al emancipării naţionale, ea a deşteptat în piepturile româneşti, dorul fierbinte după o cultură naţională… şi mai presus de toate a pus baza mândrului regat român de azi, respectat şi preţuit după valoarea lui de toate statele europene”.  Astăzi suntem într-un moment dificil, însă plin de speranță. Am traversat împreună un an în care lumea, așa cum o cunoșteam, s-a schimbat. Am realizat cât de importantă este unitatea și solidaritatea și la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge. Acum suntem în campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate și nu de învrăjbire. Avem nevoie de pragmatism și de toate forțele bune din societate. Avem nevoie mai mult decât niciodată de unitate.”, a afirmat prefectul Stelian Dolha.

Deși prezent în Piața Unirii, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan,  a transmis mesajul său prin intermediul paginii de socializare a instituției.

”Unirea celor cu inimă română a dus mereu la victorie. Astfel, acum 162 de ani s-a făcut primul pas spre făurirea României moderne: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și Țării Românești. Un patriot a cărui inimă a bătut mereu pentru țară! Mica Unire a fost de fapt un pas mare pentru noi, iar ecoul acestui important eveniment ne îndeamnă și astăzi, să nu ne pierdem speranța, rămânând împreună, uniți pentru țară, pentru viitor. Să reflectăm la semnificaţia acestei zile și să înțelegem că România depinde de faptele noastre, depinde de noi. La mulți ani, România! Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și pe noi toți! ”, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrța-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Reamintim că la 24 ianuarie 1859 Țara Românească și Moldova s-au unit sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar țara s-a numit România. Câțiva ani mai târziu, respectiv pe 24 ianuarie 1862 s-a deschis primul Parlament unic al României, iar orașul București a fost proclamat capitală a României.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata