spot_imgspot_img
AcasăReportajCelebrul bebeluș din Șopteriu, vizitat de moașele de la SMURD. Crește alături...
spot_img

Articole noi

Celebrul bebeluș din Șopteriu, vizitat de moașele de la SMURD. Crește alături de părinți și sora mai mare, într-o rulotă

2020 a fost un an cu plin de provocări pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru cadrele medicale atât de angrenate în lupta împotriva virusului care ne-a dat viața peste cap. De o întâmplare mai deosebită cu puternic impact emoțional a avut parte echipajul SMURD a Punctului de Lucru Lechința din cadrul ISU B-N.

Am văzut multe în cei unsprezece ani de când sunt paramedic…, dar nimic nu se compară cu misiunea de astăzi (n.r 06.11.2020). Suntem în al nouălea cer că am reușit să îl ajutăm pe voinicul Andrei să vină sănătos pe lume!, a declarat Karoly Samuel Baczonyi, coordonatorul echipajului de paramedici la încheierea misiunii pe care nu o vor uita niciodată. Nu îl vor uita nici pe cel care a reușit să-i sperie și deopotrivă, să-i emoționeze până la lacrimi, înainte de Crăciun salvatorii reușind să-l viziteze pe micuțul căruia i-au venit în ajutor la venirea sa în lume.

Cazul bebelușuluidin Bistrița-Năsăud venit pe lume în drum spre spital, pe mașina de Ambulanță, a devenit rapid viral pe internet, dar și la televiziunule naționale, povestea micuțului Andrei Gritto din localitatea Șopteriu impresionând cu adevărat. În 6 noiembrie, toate ziarele titrau că un echipaj SMURD a intervenit în cazul unei femeie gravide, cu iminență de naștere, însă la nici 10 minute paramedicii au fost nevoiți să tragă pe dreapta și să facă ceea ce știau până atunci doar în teorie.Misiunea celor de la SMURD a fost una mai delicată, deoarece tânăra mămica de numai 21 de ani,confuză și încercată de durerile nașterii, are și deficiențe de vorbire și nu reușeau să comunice. La o distanță de peste 70 de km de spital și la câțiva km depărtare de casa din Șopteriu, într-o zonă fără semnal, voinicul familiei a venit pe lume, bucurându-se de asistența și ajutorul a 3 moașe de la ISU B-N, sergenții major Ionuț Emanuel Floroaie și Vasile Dănuț Damian, alături de plutonier adjutant Karoly Samuel Baczonyi.

A fost ceva unic, ceva ce ți se întâmplă o singură dată în viață… să ții viața în brațe… e ceva ce nu poți explica în cuvinte. Am avut parte de o misiune unică, a fost un pic dificil deoarece nu ne-am mai confruntat cu așa ceva, însă după ce ne-am revenit ne-am dat seama că e ceva special, a declarat decanul de vârstă al echipajului, Baczonyi Samuel, la emisiunea ”Oameni, fapte și locuri” de la Radio Someș.

4 oameni pe 3 mp

De obicei, cei care sunt salvați îi caută pe salvatori pentru a-și arăta recunoștința, însă în situația de față cei care au asistat la nașterea lui Andrei au vrut să-l revadă. Am păstrat legătura cu aceasă familie, am numărul de telefon al tatălui, Andrei Moldovan, însă ne-am dorit să le facem o vizită, să vedem cum se simte voinicul și mai ales că, venind pe lume aproape de sărbători, ne-am zis sa treacă moșul pe acolo, ne-a mărturisit Sami. Întreg echipajul alături de alți buni samariteni au pregătit pachete cu haine, jucării, dar și alimente neperisabile și au luat calea localitații din comuna Urmeniș. Într-o curte cu două încăperi locuiesc 3 familii, Andrei cu ai săi părinți necăsătoriți și sora mai mare, Georgiana- de nici 3 ani, crescând într-o rulotă de câțiva metri pătrați. În casă locuiesc părinții mei și fratele meu mai mare cu familia… noi- aici, avem căldură, avem mâncare, tot ce ne trebuie, ne-a mărturisit tatăl bebelușului, Andrei Moldovan, în vârstă de 39 de ani. Pe perioada verii lucrează ca și văcar în sat, însă iarna nu are de muncă decât prin sat cu ziua. Toți 4 trăiesc din ajutorul social și alocația celor 2 copii. Ori de câte ori îl chem să-mi ajute ceva, vine…nu a fost o dată sa zică nu vreau sau nu pot… e necăjit, dar e harnic, ne-a spus Vasile Morar, singurul om pe care l-am zărit prin sat, în acea zi mohorâtă în care am fost să-l cunosc pe celebrul bebeluș.

Andei Gritto, căci a luat numele mamei (Ana), este sănătos și crește alături de familia sa – modestă într-adevăr, dar fără prea multe griji. Avem de toate, ne repeta tatăl Andrei care regretă doar că a fost nevoie să-și trimită la casa de copii fiul cel mare (Alin, aproape 4 ani). Poate povestea micuțului venit pe lume, în mașină, la peste 70 de km de cel mai apropiat spital, nu a ajuns degeaba cunoscută în toată România…

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata