spot_imgspot_img
AcasăUncategorizedConstruirea si intretinerea unui teren de sport cu gazon natural
spot_img

Articole noi

Construirea si intretinerea unui teren de sport cu gazon natural

Un teren de sport cu gazon natural reprezinta o platforma esentiala pentru practicarea diferitelor activitati sportive in aer liber. Proiectarea, constructia si intretinerea teren sportiv necesita o intelegere profunda a aspectelor legate de sol, de drenaj, de tipurile si soiurile de gazon, dar si tehnici de ingrijire pentru a asigura o suprafata de o calitate optima pentru practicarea unui sport. Iata care sunt pasii care trebuie urmati in construirea si intretinerea unui teren de sport cu gazon natural.

Constructia unui teren sportiv natural


1. Planificarea:

Procesul incepe cu o planificare atenta. Se determina dimensiunile terenului in functie de sportul care va fi practicat acolo, precum fotbal, rugby, etc. De asemenea, se iau in considerare conditiile climaterice locale, dar si nivelul de utilizare anticipat.

2. Pregatirea Solului pentru amenajarea unui teren de sport

Suprafata terenului se pregateste prin indepartarea oricaror resturi vegetale si a pietrelor, precum si a orice alte materiale straine s-ar regasi. Solul este apoi aerat si afanat pentru a facilita drenajul si implantarea radacinilor plantelor.

3. Drenajul unui teren de sport

Sistemul de drenaj este esential pentru evitarea acumularii excesive de apa pe suprafata unui teren sportiv natural. Se pot instala drenuri subterane sau canale de drenaj pentru a asigura evacuarea apei in exces si pentru o intretinere corespunzatoare a terenului sportiv.

4. Adaugarea de strat nou de sol

Peste terenul pregatit asa cum s-a ararat in pasii anteriori se adauga straturi de pamant format prin amestecarea a mai multor tipuri de sol pentru a crea un mediu optim pentru cresterea frumoasa si uniforma a ierbii. Acesta poate include soluri cu compozitii variate pentru a asigura si drenajul optim, si nutrientii necesari.

5. Insamantarea sau instalarea gazonului pe un teren de sport

Alegerea ierbii potrivite depinde de clima, nivelul de utilizare si tipul de sport care se va practica pe teren. In acest sens poate opta pentru seminte de gazon sau se pot direct monta rulouri de gazon achizitionate de la firme de profil. Procesul de insamantare sau de instalare este atent realizat pentru a asigura o acoperire uniforma.

6. Udarea initiala a terenului de sport cu gazon natural

Dupa insamantare sau instalare, gazonul trebuie sa fie udat cu generozitate pentru a stimula germinarea semintelor daca s-a apelat la insamantare sau a facilita prinderea radacinilor in cazul rulourilor de gazon natural montate.

Intretinerea terenului de sport cu gazon natural


1. Taierea regulata a gazonului

Iarba trebuie tunsa regulat pentru a mentine o inaltime optima pentru sport si pentru a promova pastrarea densitatii necesare. In functie de tipul de sport si de sezon, inaltimea ideala a ierbii poate varia.

2. Udarea corespunzatoare in functie de necesitati

Un program de udare adecvat este obligatoriu pentru a pastra sanatatea gazonului. Se recomanda udarea dimineata sau seara pentru a evita evaporarea excesiva si pentru a preveni aparitia bolilor legate de o umiditate prea mare.

3. Hranirea si fertilizarea gazonului de pe terenurile de sport

Gazonul de pe un teren sportiv are nevoie de nutrienti pentru a ramane verde si des. Fertilizarea se realizeaza in nod normal in perioadele de crestere activa a ierbii, ajustarea catitatilor de fertilizanti facandu-se in functie de tipul de ingrasamant si de recomandarile specifice.

4. Controlul buruienilor si al bolilor

Buruienile pot afecta aspectul si sanatatea gazonului. Semintele de buruieni ajung pe teren aduse de vant si germineaza. Prin indepartarea lor manuala sau prin utilizarea de erbicide selective, se mentine suprafata de gazon curata. De asemenea, monitorizarea gazonului si inceperea tratamentului imediat ce o boala este detectata sunt actiuni care trebuie efectuate fara exceptie.

5. Aerisirea solului:

Aerisirea periodica a solului ajuta la prevenirea compactarii terenului, imbunatateste drenajul natural, dar si circulatia aerului catre radacinile plantelor.

6. Reparatii si inlocuiri partiale

Zonele deteriorate sau uzate pot fi reparate prin semanarea suplimentara de seminte de iarba sau prin inlocuirea partiala a suprafetelor afectate de jos cu bucati de rulou de gazon.

7. Protectia impotriva suprautilizarii

Deteriorarea terenului poate si trebuie sa fie evitata prin limitarea utilizarii intense, in special in perioadele cu conditii meteo nefavorabile.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata