spot_imgspot_img
AcasăDiverseCat de daunatoare sunt, de fapt, cartitele?
spot_img

Articole noi

Cat de daunatoare sunt, de fapt, cartitele?

Pentru multi dintre noi, o cartita in gradina inseamna o multime de probleme. Movilele inconfundabile, rotunde, sunt un semn clar al prezentei unei cartite. Dar cat de daunatoare sunt, de fapt, aceste mici mamifere?

​Cum ajung cartitele in gradinile noastre?

Exista un motiv pentru care este posibil sa vezi la tine in gradina aceste movile specifice, mai ales in timpul primaverii. Cartitele se reproduc in general din februarie pana in aprilie, timp in care masculii ies in cautarea unei femele potrivite. Pe tot parcursul sezonului de reproducere, ei sapa numeroase tuneluri noi pentru a acoperi distante lungi. In plus, cartitele tinere isi parasesc adesea tunelul de acasa si cauta noi habitate. Acesta este motivul pentru care cartitele apar in gradinile noastre din nou si din nou.

​Avantajele de a avea cartite in gradina

Desi poate fi greu de crezut, a avea o cartita la tine in gradina iti poate aduce de fapt o serie de beneficii. Sapand prin pamantul gradinii, amestecand straturi si creand tuneluri, cartitele se angajeaza in ceea ce este cunoscut sub numele de bioturbatie. Acest lucru ajuta la aerarea solului si oxigenarea lui, ceea ce este foarte benefic pentru plantele din jur. De asemenea, slabeste solul, permitand radacinilor plantelor sa creasca mai liber, ceea ce este de dorit in special pentru legumele radacinoase. In plus, aceasta slabire a structurii solului permite o scurgere mai buna a apei de ploaie, in special in solurile mai grele, ceea ce ajuta la prevenirea imbibarii cu apa. Chiar si movilele lasate de cartite sunt un cadou pentru gradinari, deoarece solul lor sfaramicios este perfect pentru a fi folosit in plantare.

​Dezavantajele de a avea cartite in gradina

Desigur, exista si cateva dezavantaje de a avea cartite in gradina, cele mai evidente fiind movilele de pamant. Aceste movile inestetice dau multa munca suplimentara gradinarilor, ei fiind nevoiti sa scape de ele inainte de a tunde gazonul. De asemenea, poate fi enervant sa tot peticesti gaurile din gazon prin suprainsamantare.

Cartitele, de asemenea, nu fac distinctie intre insectele benefice si daunatori, asa ca uneori se hranesc cu rame, care sunt de fapt bune pentru solul nostru. Si nu numai cartitele trec prin tunelurile pe care le sapa, ci si viespii de pamant si volbii. Odata ce cartita pleaca din gradina ta, viespii de pamant si volbii folosesc sistemul de tuneluri si pot provoca pagube mari legumelor, pomilor fructiferi si florilor.

​Ce poti face pentru a scapa de cartite?

Multi se intreaba ce fel de capcane cartite sa foloseasca pentru a scapa de acesti daunatori. Inainte de a face ceva, este important sa stii ca aceste animalute sunt protejate de lege, asa ca este ilegal sa le ucizi. Momelile otravitoare sau capcanele fatale sunt, prin urmare, strict interzise.

Singura metoda care este permisa este sa le sperii. Cartitele sunt aproape oarbe, dar sunt extrem de sensibile la mirosuri si sunete. Poti alunga cartitele de la tine din gradina folosind un aparat electronic care emite vibratii sonice de mare putere in subteran. Un astfel de aparat il poti achizitiona din magazinele ce comercializeaza produse impotriva daunatorilor.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata