spot_imgspot_img
AcasăPoliticăMarcel Ciolacu vrea alianțe cu PNL de sus până jos. O decizie...
spot_img

Articole noi

Marcel Ciolacu vrea alianțe cu PNL de sus până jos. O decizie în acest sens ar putea schimba polii de putere în Consiliul Județean și primăria Bistrița

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că ar  vrea alianțe cu PNL de sus până jos. O decizie în acest sens ar putea schimba polii de putere în Consiliul Județean și primăria Bistrița, spunem noi, asta pentru că, la nivelul Consiliului Județean BN sau a primărie Bistrița. Astfel, în cazul oficializării alianței la nivel de Consiliu Județean, noua majoritate PSD-PNL și președintele Radu Moldovan nu vor mai avea nevoie de cele 4 voturi ale PMP și nici de Ciprian Kecșkes-Simionca pe postul de vicepreședinte, acesta urmând să fie înlocuit cu Cristian Cârlig, șeful grupului PNL din Consiliului Județean. De asemenea, în cazul primăriei Bistrița, noua majoritate ar putea decide înlocuirea viceprimarului Călin Stan (USR) cu un social-democrat, Stan fiind singurul lider USR bistrițean care mai deține o funcție publică.

Cu toate acestea, atât Radu Moldovan cât și Ioan Turc au declarat în multe ocazii că, la nivelul partidelor pe care la conduc, Coaliția nu are nevoie să funcționeze, deși din punct de vedere instituțional, legăturile dintre cei doi sunt dintre cele mai bune.

Declarația lui Marcel Ciolacu trebuie înțeleasă ca un prim pas pe care PSD și viitorul premier îl fac în vederea pregătirii rotativei din luna mai a acestui an.MARCEL CIOLACU: „Cred că domnii de la PNL care constituim coaliţia de guvernare ar trebui să se hotărască. Nu putem local să facem coaliţii cu USR unui asemenea primar şi de calibrul unui astfel de primar şi la Bucureşti să facem o coaliţie şi un guvern împreună, încercând cu acest dublu aspect politic, atât local, cât şi central şi să ne dorim ca lucrurile între noi să funcţioneze uniform. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Primăria Capitalei. Partenerii noştri trebuie să-şi asume. Ori şi-l asumă pe domnul Nicuşor Dan, care a fost candidatul susţinut de către PNL şi actuala majoritate cu USR, ori încercăm să menţinem o coaliţie care a funcţionat. Eu consider că, alături de colegii mei am luat decizia corectă de a constitui această coaliţie, cel puţin până în anul 2024”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri la conferinţa judeţeană de alegeri a organizaţiei judeţene PSD Vaslui.

Liderul PSD le-a transmis liberalilor să se decidă dacă vor o coaliţie în adevăratul sens al cuvântului, una şi la nivel local, nu doar central.

„Eu, sincer, şi le transmit acum şi partenerilor noştri, consider că şi din 2024 putem continua acest format de coaliţie, dar trebuie să ne hotărâm – vrem să blocăm proiectele primarului de la Vaslui, cu USR? Vrem să nu ne asumăm proiectele cu USR din Bucureşti sau lui Clotilde Armand sau vrem să constituim o coaliţie în adevăratul sens atât local, cât şi central pentru a răspunde aşteptărilor românilor în acest moment şi pentru a răspunde provocărilor prin care trece nu numai România, întreaga Europă, cu o criză de securitate foarte aproape de noi, cu o criză energetică. Toate acestea venind după o criză pandemică. Trebuie să vedem, dacă dorim să avem un proiect de ţară în viitor, atunci trebuie să ieşim în faţa românilor şi să ne asumăm acest lucru”, a completat liderul PSD.

În teritoriu, alta e situația

Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit de ce se întâmplă la Vaslui. Însă sunt județe sau mari localități din țară unde PSD este cel care blochează sau pune probleme conducerilor liberale. „Prefecta PSD Giurgiu a blocat bugetul județului și toate proiectele localităților din Giurgiu”,  a semnalat deputata de Giurgiu, Gabriela Horga, pe Facebook. Cu precizări a venit și șeful CJ, Dumitru Beianu (PNL), despre prefecta de la PSD.

„Astăzi, prefectul județului a atacat hotărârea CJG prin care au fost alocate fondurile de echilibrare, demers neinspirat, cu efecte dezastruoase pentru programele de investiții și nu numai (voi reveni săptămâna viitoare cu detalii relevante)”, a menționat Beianu.

Tot PSD este cel care le-a suflat liberalilor mai mulți aleși din teritoriu, chiar dacă PNL începuse lunile trecute să negocieze cu ALDE o fuziune. O discuție tensionată este și pe tema aleșilor locali. în care social-democrații vor să recupereze cel puțin primarii plecați în 2020, când PNL era la guvernare și a racolat mai mulți edili social-democrați.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata