spot_imgspot_img
AcasăUncategorizedCe este de stiut despre schizofrenia la copii?
spot_img

Articole noi

Ce este de stiut despre schizofrenia la copii?

Schizofrenia copilariei (cunoscuta si sub numele de schizofrenie cu debut in copilarie) este o tulburare din spectrul schizofreniei care se caracterizeaza prin halucinatii, vorbire dezorganizata, iluzii, comportament catatonic si “simptome negative”, cum ar fi neglijarea igienei personale sau lipsa de emotii.

Schizofrenia in copilarie este foarte rara, asa ca atunci cand parintii vad ceea ce ei cred ca sunt semnele schizofreniei la copilul lor si eventual intreaba medicul pediatru despre un test de schizofrenie pentru copii, cel mai adesea temerile lor ajung sa fie nefondate.

​Schizofrenia la copii este neobisnuita, cu toate acestea poate fi prezenta.

Schizofrenia cu debut in copilarie (COS) este rara. Cu o rata de prevalenta estimata la aproximativ 1 din 10 000 de copii, tinde sa fie diagnosticata mai des la baieti decat la fete. Faza de prodrom sau semnele timpurii apar in general in adolescenta, iar varsta de debut complet este cuprinsa intre 18 – 25 de ani.

Denumita COS atunci cand este diagnosticata la copiii sub 13 ani, schizofrenia copilariei ramane un diagnostic controversat in randul medicilor. Daca observi un comportament neobisnuit la copilul tau, care te face sa iti faci griji ca ar putea fi vorba de schizofrenie, cel mai bine ar fi sa il evaluezi cu ajutorul unui profesionist. Pentru inceput, poti apela la medicul pediatru, care te va putea trimite la un specialist in psihiatrie pediatrica.

​Semnele schizofreniei la copii

Simptomele schizofreniei copilariei seamana destul de mult cu cele prezente la adultii ce sufera de aceasta boala. Exista retragere sociala, prezenta unor experiente perceptuale anormale, cum ar fi auzirea vocilor sau halucinatii auditive. De asemenea, pot exista iluzii sau convingeri false.

​Factori de risc

Un istoric familial de schizofrenie creste sansele de a dezvolta aceasta tulburare, iar rudele de gradul intai prezinta cel mai mare risc de a fi diagnosticate. Un IQ mai scazut, intarzierile in dezvoltarea sociala si neatingerea la timp a reperelor de dezvoltare, cum ar fi abilitatile lingvistice si motorii sunt, de asemenea, factori de risc.

In timp ce tulburarea este prezenta la doar aproximativ 1% din populatie, ea apare la pana la 5% dintre rudele de gradul I ale persoanelor care au schizofrenie.

​Cum se trateaza schizofrenia la copii?

Tratamentul de electie consta in medicamente antipsihotice. Daca un copil ar fi diagnosticat cu COS, ar fi utilizate medicamente antipsihotice din generatia a doua. Dar identificarea precoce a tulburarii este importanta, la fel ca si tratamentul psihosocial, cum ar fi grupurile de sprijin social. Pentru un copil cu schizofrenie, sprijinul atat academic, cat si social, este esential. Gasirea modalitatilor de a mentine copilul motivat si implicat in tratament este de asemenea important.

​Pot copiii sa depaseasca schizofrenia?

Este putin probabil ca COS sa dispara fara tratament, aceasta fiind o afectiune cronica. Dar combinatia perfecta de medicamente si servicii de sanatate mintala (vezi detalii pe www.mindmed.ro), in special identificarea si interventia timpurie, pot fi de mare folos. Scopul este ca pacientul sa fie diagnosticat devreme si sa fie implicat intr-un program ambulatoriu ce ofera terapie individuala, medicatie si terapie de grup cu colegii, precum si cu mai multe familii care se confrunta cu aceleasi provocari.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata