spot_imgspot_img
AcasăPoliticăNicolae Moldovan – PRIMAR la Bistrița?! Care sunt planurile politice ale edilului...
spot_img

Articole noi

Nicolae Moldovan – PRIMAR la Bistrița?! Care sunt planurile politice ale edilului după ce își va încheia cel mai prolific mandat la Beclean

Este la al șaselea mandat de primar al orașului Beclean și a „defilat” de unul singur în campaniile electorale. Mai prinde încă un mandat la cârma orașului de pe Someș, sau țintește spre alte zări mai provocatoare?

Nicolae Moldovan este în primul rând un om de administrație, un gospodar cu viziune, poate de unii neînțeleasă. Nicolae Moldovan este și un om politic, căci are a doua funcție la nivelul organizației județene a PSD BN. Care din cele două atribute îl va conduce și pe ce drum, aflăm chiar din spusele celui cunoscut ca „baronul” de Beclean, sau, dacă e să respectăm trendul istoric, „contele Bethlen de rit nou”.

Titulaturile nobiliare nu au reverberație peiorativă în cazul lui Nicolae Moldovan, din contră, ele subliniază noblețea și erudiția princiară a celor care conduceau și dezvoltau localitățile. Evident, aspectul politic nu are cum să lipsească, revenind în vremurile actuale acesta fiind trambulina oricărui administrator de acest nivel.

După cinci mandate la conducerea orașului Beclean, Nicolae Moldovan este în postura unui pomicultor care se bucură de roadele unei livezi plantate cu mâine lui. Nici pomii fructiferi nu dau roade în primii ani, așa cum nici într-un oraș, fie el mai mic, de nivelul Becleanului, nu se văd rezultate notabile decât atunci când „fructele” încep să apară, rând pe rând, pe ramurile pomilor.

Strategia aplicată de Nicolae Moldovan la Beclean este una asemănătoare, o gândire pragmatică axată pe viitor. Viziunea pe termen mediu și lung poate fi un loz câștigător doar atunci când există vizionarul, iar acesta este înțeles și susținut de cetățeni, evident prin încrederea acordată din patru în patru ani.

De multe ori se spune că pentru un primar sunt suficiente trei mandate, unele voci fiind pentru limitarea mandatelor în cazul edililor, însă, așa cum ne demonstrează Becleanul, ideea poate fi una greșită. Nicolae Moldovan se află la al șaselea mandat, unul exploziv ca realizări, însă unul care nu ar fi existat fără celelalte cinci mandate pline de muncă, o muncă ce doar acum se cuantifică.

Dacă e să ne luăm numai după ciclurile de finanțare europeană, cicluri de șapte ani, atunci poate vom înțelege ce înseamnă gândirea și transpunerea în practică a unui proiect, de la nivelul de idee și până la darea în folosință a unui obiectiv finanțat din surse europene.

Becleanul s-a dezvoltat doar din aceste surse, cu proiecte gândite pe termen mediu și lung. Exemplul cel mai elocvent este Băile Figa, un proiect născut ca idee în 2007, dat în folosință primară în 2010 și care continuă să se dezvolte și azi, dar care încă mai are plajă de extindere în viitor.

Dacă Nicolae Moldovan va „rupe” multe guri în acest mandat, fiind momentul terminus pentru schimbarea la față a orașului de pe Someș, și ce se va întâmpla cu politicianul și omul de administrație Nicolae Moldovan din 2024, am încercat să aflăm direct de la sursă.

Un răspuns scurt, rezultat din ceea ce s-a întâmplat până acum ar fi că rămâne la butoanele unui oraș smart de această dată, însă omul Nicolae Moldovan ce își dorește?

„Eu m-am dedicat și sunt la dispoziția cetățenilor. De fapt, noi administratorii suntem la dispoziția cetățenilor din localitate sau din județ. Eu am sondat cetățenii înainte de fiecare scrutin și la fel voi face și în viitor. Nu e un sondaj public, e un sondaj pe care-l fac pentru mine. Detașat, căci nu mă văd pe viață în această poziție. O să sondez cetățenii din Beclean, dar o să sondez și cetățenii din județul Bistrița-Năsăud. Pot face un sondaj inclusiv în municipiul Bistrița, de ce nu?! Dacă cetățenii acestui oraș, Beclean, dacă cetățenii municipiului Bistrița sau cetățenii județului Bistrița-Năsăud îmi vor spune și arăta un anumit trend și eu voi simții că sunt util într-o zonă sau alta, atunci asta voi face! Barometrul nostru este cetățeanul, noi nu suntem aici pe persoană fizică. Singura condiție, din punctul meu de vedere, este ca în aceste sondaje să am acel 50%+1. Vă promit că la următorul sondaj, indiferent unde voi sonda, la Beclean, la Bistrița sau în județ, voi face publice rezultatele, iar dacă cetățenii îmi vor spune că trebuie să fac altceva, mă voi opri, fără resentimente și fără alte povești”, a precizat Nicolae Moldovan pentru decisiv.ro.

Dacă actualul primar al Becleanului va lua decizia să candideze pentru orice altceva în afara Becleanului, vom afla numai după ce acesta își va finaliza proiectele mari începute la Beclean, proiecte ce au termene de finalizare în următorii doi-trei ani: Centrul Legacy și Centrul de recuperare de la Figa, proiectul de mobilitate urbană „Drumul Gării din Beclean – smart city” cu tot ce implică acesta, cireașa de pe tort fiind varianta ocolitoare a orașului.

Bistrița a pierdut „competiția” cu Becleanul. Băile Figa nu se vor putea compara cu Pârtia Cocoș. Mobilitatea urbană și conceptul de smart city, cu autobuzele electrice și stațiile smart, semaforizarea smart și toate celelalte de converg din aceste proiect sunt cu mult înaintea reședinței de județ.

E drept, Bistrița este o altă poveste, cu un areal, problematică și populație mult mai mare, însă poate fi provocarea pe care Nicolae Moldovan să o îmbrățișeze.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata