spot_imgspot_img
AcasăAdministrațieConducerea operațională a poliției locale de către Poliția Română încetează de drept!...
spot_img

Articole noi

Conducerea operațională a poliției locale de către Poliția Română încetează de drept! „Pătrunjeii” se întorc la primării

Premierul Florin Câțu a semnat Ordonanța prin care poliția locală revine în subordinea operațională a primăriilor, după aproape un an în care aceștia au fost comandați de Poliția Română.

OUG 17/2021 prevede aceste modificări astfel:

Art. II. — (1) Conducerea operațională a poliției locale de către Poliția Română se menține pentru o perioadă de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) La expirarea perioadei prevăzute la alin. (1), conducerea operațională a poliției locale de către Poliția Română încetează de drept, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 50 alin. (1) și la art. 521 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 179/2020, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta ordonanță de urgență, iar autoritățile administrației publice locale urmăresc, prin poliția locală, respectarea aplicării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COV1D-19.


Detalii AICI.

Astfel, pe tot teritoriul României, poliția locală revine la matcă, sub tutela primăriilor și a consiliilor locale. La Bistrița anunțul a fost făcut de către viceprimarul Călin Stan:

“Aflată în subordinea primăriilor, poliția locală a fost înființată în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, precum și prevenirea și descoperirea infracțiunilor. De asemenea, poliția locală își desfășoară activitatea pe baza principiilor legalității, previzibilității, proximității și proporționalității, deschiderii și transparenței, eficienței și eficacității, răspunderii și responsabilității, imparțialității și nediscriminării. Toate cele enunțate mai sus reprezintă litera de lege și sunt respectate și de către poliția locală din Municipiul Bistrița.

Pe lângă cadrul legislativ deja existent, în urma Ordonanței de Urgență din data de 18 martie 2021, emisă și semnată de premierul Florin Câțu, poliția locală este readusă în subordinea primăriilor cu amendamentul care prevede faptul că, din punct de vedere operațional, conducerea poliției locale este menținută de către Poliția Română timp de încă 10 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență. Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul Oficial, partea I, numărul 273 din 18 martie 2021 articolul II aliniatul 1. După această perioadă de 10 zile Poliția Locală revine în subordinea primăriei.

Îi asigurăm pe toți cetățenii Municipiului Bistrița de respectarea cadrului legislativ în ceea ce privește atribuțiile Poliției Locale, care trebuie pusă mereu în slujba cetățeanului, mai ales în această perioadă dificilă”.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata