spot_imgspot_img
AcasăPoliticăMinistrul Năsui spune că a deranjat „omerta”: deputat vrâncean, semnatar al moțiunii...
spot_img

Articole noi

Ministrul Năsui spune că a deranjat „omerta”: deputat vrâncean, semnatar al moțiunii împotriva sa, a încasat 250 de mii de lei de la stat pentru participarea la târguri internaționale

Nu doar social democrații au avut reproșuri la adresa lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, transpuse în moțiunea simplă dezbătută și „picată” ieri. La tribuna Parlamentului, Năsui a arătat cu degetul înspre „omerta” din PSD și a explicat că virulența cu care este atacat se explică prin aceea că senatorii și deputații din această formațiune își apără propriile interese. Un exemplu concret oferit de acesta este chiar al deputatului vrâncean Elena Stoica, acționară la două firme de confecții, care a încasat, inclusiv în pandemie, un ajutor de la stat de 250 de mii de lei pentru participarea la târguri internaționale de profil.

Pe legislație, susținerea firmelor românești pentru a participa la aceste târguri se face în baza Programului de promovare a exporturilor – reglementat prin OUG nr.120/2002, și a Programului de internaționalizare a firmelor – reglementat prin OUG nr. 8/2017, ambele finanțate de la bugetul de stat. Elena Stoica este asociat unic la Tricotton Junior și asociat la Proxima Moda SRL, ambele din Panciu. De la acestea a încasat în 2020 salarii de director: 42.120 lei i-a oferit Proxima Moda în întreg anul 2020, iar 25.272 lei Tricotton. De la Proxima Moda a declarat doamna deputat și dividente pe anul 2020, în sumă de 146.809 lei.

 „Apărați niște interese personale și de grup chiar prin unealta parlamentară, chiar de la tribuna Parlamentului. În comisie ați țipat că blochez exporturile. Normal că țipați. Am închis multe robinete de bani publici și o voi mai face. O să vă dau un nume. Vă zice ceva doamna Elena Stoica? E colega dumneavoastră, deputat PSD. Doamna Elena Stoica urla în comisiile reunite că omorâm exporturile și că e o mare susținătoare a schemei acesteia de mers la târguri pe banii statului. Doamna Elena Stoica are 2 firme, Proxima Moda SRL și Tricotton Jumior SRL. Ghiciți ce se întâmplă cu aceste firme. Amândouă sunt mari abonate exact la schema pe care o apărați folosind tribuna Parlamentului. Până acum firmele doamnei Stoica au primit 250 de mii de lei de la statul român doar pentru aceste scheme. De aceea sunteți supărați”, a spus ieri ministrul USR PLUS.

Năsui a subliniat că ministerul pe care îl conduce de câteva luni a „investit” cei mai mulți bani în participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie, în condițiile în care multe dintre firmele care au beneficiat de această schemă de ajutor nu s-ar regăsi în lista de exportatori români.

Elena Stoica, fost consilier județean și deputat la primul mandat, nu s-a ascuns din decembrie încoace când a venit vorba despre susținerea industriei confecțiilor. Ce a uitat să spună a fost însă că statul român a ajutat-o cu vârf și îndesat. La împărțirea Comisiilor de specialitate, deputatul vrâncean a intrat în cea pentru industrii şi servicii, iar puținele intervenții publice avute până acum au fost legate de susținerea domeniului în care activează ca afacerist. Chiar ieri, în cadrul ședinței de lucru a Comisiei pentru industrii, desfășurată împreună cu reprezentanți ai Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), Elena Stoica l-a invitat pe ministrul Economiei. Discuția la care a asistat Claudiu Năsui a avut ca temă decizia ministerului Economiei de a anula participarea exportatorilor români la târgurile internaționale.

Anterior, în februarie, deputatul Stoica a transmis câteva întrebări ministrului Năsui, în legătură cu anularea participărilor firmelor românești la târgurile internaționale, recunoscând că „exportatorii români au fost nevoiți să supraviețuiască din contractele încheiate în anul 2019, în cadrul târgurilor și expozițiilor internaționale la care au participat”.

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România a făcut toate demersurile posibile să se revină la normalitate, transmiţând petiţii preşedintelui statului, prim-ministrului, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, dar şi Comisiilor de specialitate din Parlament. Oare chiar nu realizaţi că în această situaţie nu este vorba despre politică, ci despre viitorul unor firme româneşti aflate în pragul falimentului din cauza crizei generate de pandemie?

…Nu PSD doreşte să scoată România din UE, prin amendamentele depuse la Legea Bugetului, asta o face chiar Guvernul condus de dumnealui, cel mai clar exemplu fiind al domnului Năsui, care vrea scoată România de pe harta industriilor şi a comerţului european. …asta fac firmele noastre la aceste târguri, încheie contracte cu retaileri din toată lumea, primesc comenzi, au producţie, asigură locuri de muncă, plătesc taxe la stat şi exportă, şi aduc valută în Ţara Românească. Urmare comenzilor şi afacerilor încheiate, fac şi investiţii, domnule ministru, în raport cu nevoile de producţie. Deci, domnule Năsui, avem şi investiţii, avem şi gândire pe termen lung, avem şi locuri de muncă asigurate, venituri la buget. Astea sunt conexiunile elementare pe care ar fi trebuit să le faceţi înainte să vă propuneţi să anulaţi participarea şi internaţionalizarea firmelor româneşti la aceste târguri”, sunt câteva dintre intervențiile deputatului vrâncean Elena Stoica.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata