spot_imgspot_img
AcasăSocialVaccinul Moderna a ajuns la Bistrița. La sfârșitul lunii este așteptat AstraZeneca
spot_img

Articole noi

Vaccinul Moderna a ajuns la Bistrița. La sfârșitul lunii este așteptat AstraZeneca

Cum era de așteptat campania de vaccinare a întâmpinat diverse probleme, cele mai recente fiind din cauza reducerii cantității de vaccin livrate de Pfizer/BioNTech. Lucrurile s-au complicat și la Bistrița-Năsăud, locurile alocate bistrițenilor pentru imunizare fiind în totalitate ocupate, iar numărul de doze repartizate zilnic era cu mult sub necesarul de 280. Cei care fac obiectul etapei a doua de vaccinare și nu au reușit să se programeze pentru prima doză trebuie doar să aibă răbdare, dar nu se știe până când. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud nu poate oferi un răspuns clar celor care au rămas pe dinafară, informațiile de la centru fiind foarte prețioase și în continuă schimbare. Speranța că lucrurile se vor alinia este pusă în dozele Moderna repartizate începând de miercuri la Bistrița-Năsăud și a celor de la AstraZeneca așteptate la final de februarie.

Coordonatorul DSP B-N, dr. Anca Andrițoiu, a anunțat că în perioada 4-17 februarie, la cele două centre de imunizare din municipiul Bistrița (Policlinică și Sanovil) se administrează vaccinurile din noua gamă. Astfel, bistrițenii reprogramați pentru vaccinare, în contextul reducerii livrărilor de către compania Pfizer, vor fi vaccinați cu Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile față de 21 de zile, așa cum este în cazul BioNTech. Conform comitetului de coordonare a vaccinării, persoana programată inițial pentru administrarea primei doze la 28 ianuarie este reprogramată pentru data de 8 februarie, cu rapel în 8 martie. Cei care au fost imunizați cu Pfizer vor primi a doua doză din același vaccin. Tocmai de aceea au venit doze Moderna, pentru a fi asigurat stocul de Pfizer pentru cei vaccinați cu acest tip de vaccin. Dozele de la Moderna au ajuns ieri după-amiază în județ. Începând de astăzi se administrează prima doză bistrițenilor înregistrați în calendarul de imunizare și continuă rapelul cu Pfizer la cei care și-au făcut cu acest tip de vaccin, prima doză. Legat de programări nu mă pot pronunța deocamdată, pentru că nu avem instrucțiuni foarte clare… programările sunt cele care s-au făcut până acum. Din 15 februarie, probabil vom deschide alte două centre de imunizare, unul la Beclean și un altul la Bistrița (n.r în cadrul SVSU), unde se vor efectua imunizări doar cu vaccin AstraZeneca. Spre sfârșitul acestei luni, la Bistrița vor veni primele doze de vaccin AstraZeneca și probabil cu acest tip de vaccin vor fi imunizate doar persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, dar așteptăm instrucțiuni în sensul ăsta, a declarat Andrițoiu.

Joi dimineață, Policlinica Bistrița a recepționat 32 de flacoane de vaccin Moderna care vor fi folosite la imunizarea a 320 de bistrițeni, a declarat șeful unității, dr. Ștefan Pop.

Inițial, în județul Bistrița-Năsăud au fost pregătite 13 centre de imunizare, însă la ora actuală funcționează doar două, de vină fiind numărul mic de vaccinuri alocat bistrițenilor. Șeful DSP BN speră că după ce va începe și repartizarea cu doze AstraZeneca, programările bistrițenilor rămași pe dinafară să poată fi reluate.

Precizăm că România a înregistrat un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că începând cu 28 ianuarie, au fost decalate cu 10 zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata