spot_imgspot_img
AcasăEditorialUnde începe și unde se termină democrația: US Capitol, americanii și ale...
spot_img

Articole noi

Unde începe și unde se termină democrația: US Capitol, americanii și ale lor mineriade

Ce frumos am râs, noi românii, în seara de Bobotează, de americani, uzând de al nostru principiu legat de capra vecinului! Ce ne-a mai tihnit văzând gloata ce trăiește cel mai frumos vis mondial asaltând a lor Casă a Poporului, șoptindu-ne în bărbi „așa, să vedeți și voi cum e”!

O demonstrație organizată după principii democratice în Washington D.C., chiar în fața „buricului” deomcrației mondiale, după cum titrau burtierele CNN, la U.S. Capitol, a degenerat într-o „mineriadă” alimentată online, de pe contul de twitter de „tătuca” Trump.

Trump supporters clash with police and security forces as they try to storm the US Capitol in Washington, DC on January 6, 2021. – Demonstrators breeched security and entered the Capitol as Congress debated the a 2020 presidential election Electoral Vote Certification. (Photo by Joseph Prezioso / AFP) (Photo by JOSEPH PREZIOSO/AFP via Getty Images)

Manifestanții înarmați cu steaguri ale confederației, ale S.U.A. sau ale altor state din federație, flancate de stindarde de campanie cu incripția TRUMP impunătoare, au dat buzna în Capitol în mod barbar tocmai în momentul în care ale lor camere reunite aveau pe ordinea de zi ratificarea mandatului de președinte al celui ales la sfâritul anului pandemic 2020, Joe Biden.

Scenele semănau izbitor cu cele trăite de noi în timpul mineriadelor, atunci când ortacii au fost chemați de tătuca Iliescu să salveze democrația noastră originală.

Indiferent câte paralele am face, „ortacii” lor arătau totuși altfel, mult mai degajați chiar și când spărgeau geamurile și forțau ușile. Arătau și mai curați, evident nu erau ieșiti din șuturi. Stindardul lor era omniprezent, mândria de american resimțindu-se dincolo de ecrane, chiar dacă făcau parte din cel mai șocant atac la valorile democratice americane. Patriotismul se simțea puternic, ca un parfum contrafăcut, vândut pe sub mână de niște bișnițari trumpiști vandali.

Din păcate, atât presa cât și autoritățile au semnalat și pierderi de vieți. O femeie a fost împușcată, mai apoi decedând. Alte trei sau patru persoane au suferit răni destul de serioase, trecând în neființă.

Starea de asediu a fost instaurată, Garda Națională, cea mai de temut forță ce acționează pe tărâm american, a fost chemată pentru a restaura ordinea. Poliția nu a acționat în forță, așa cum s-ar fi crezut, tocmai pentru a nu știrbi principiile democrației, însă s-a ajuns mult prea departe.

Timp de 200 de ani, democtația americană, exemplul mondial în acest domeniu, nu s-a confruntat cu astfel de șicane. Nici al-Quaeda, nici ISIS, KGB, Mosad sau orice altă foță externă nu a reușit să îngenuncheze ideea de democrație în S.U.A., indiferent de numărul și intensitatea unor atacuri petrecute pe același pământ american. Au reușit singuri, fără ajutor extern…

Da, am râs de ei, am făcut și facem o grămadă de glume pe acestă temă. Meme-urile curg acum pe rețelele de socializare, se umple Tik-Tok-ul de bășcălie, analiștii noștri vor avea ce să povestească între două calupuri de publicitate.

Însă ei, americanii, vor trece repede peste aceste evenimente, își vor relua democrația lor, așa cum este ea, și își vor trăi în continuare al lor vis american.

Noi vom rămâne în glodul nostru ipocrit, cu ai noștri cumpănași, kaluși și orbani, ciolaci și simioni, cu a noastră Casa a Poporului plină ochi de poliutruci semianalfabeți și hapsâni.

dar măcar am râs cu poftă!

surse foto: politico.com, fox8.com, ap news, ca times, gettyimages

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata