spot_imgspot_img
AcasăEvenimentLA CLUJ-NAPOCA A ÎNCEPUT CAMPANIA DE VACCINARE. PRIMII PE LISTĂ, MEDICII DE...
spot_img

Articole noi

LA CLUJ-NAPOCA A ÎNCEPUT CAMPANIA DE VACCINARE. PRIMII PE LISTĂ, MEDICII DE LA SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE

Autoritățile clujene au dat startul campaniei de vaccinare împotriva virusului pandemic SARS COV 2. Potrivit site-ului Instituției Prefectului Cluj, dozele de vaccin au fost aduse direct de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Medico – Militară ”Cantacuzino” și vor fi păstrate înainte de vaccinare, în condițiile cerute de producător, respectiv la temperaturi de 2-8 grade Celsius.

27 decembrie 2020, zi istorică pentru personalul medical din județul Cluj

În județul Cluj prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 a fost doamna Dr. Violeta Briciu- director medical, urmată de aproximativ 90 de cadre medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. Acesta reprezintă un moment important în evoluția strategiei de combatere a pandemiei și primul pas către revenirea lucrurilor la o normalitate care a lipsit în ultimele luni ale acestui an. Obținerea unui vaccin care poate fi administrat cu rezultate fundamentate științific, este în aceeași măsură o șansă și modalitatea de a ne arăta solidaritatea și încrederea față de cei din linia întâi.” , se arată într-un comunicat al prefectului de Cluj.

Potrivit aceleiași surse, vaccinarea este gratuită, sigură, voluntară și necondiționată. Primele cinci persoane vaccinate la Cluj-Napoca sunt : dr. Violeta Briciu, director medical, dr. Vasile Morar, medic șef radiologie, dr. Mirela Flonta, medic șef Laborator analize medicale, dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie și Ioan Mureșan, manager SCBI, însă aproximativ 90 dintre cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase, au fost programate să se imunizeze în perioada 27-31 decembrie, din lotul de 375 de doze anti-Covid-19.

Vor fi 2 puncte de vaccinare situate la parterul unității, în compartimentul de spitalizare de zi, având la dispoziție spații de așteptare ante și post-vaccinare, 2 săli de triaj și un salon pentru urgențe (preterapie intensivă). Se vor vaccina 6 persoane/ora/punct de vaccinare, la interval de 10 minute.

Programul de funcționare va fi de 12 ore pe zi. Personalul care a optat pentru vaccinare va fi planificat în perioada 27-30 decembrie, 31 decembrie – a 5-a zi de valabilitate a vaccinului va fi doar de rezervă.

Câte centre de vaccinare există în județul Cluj

Numărul celor care formează personalul medical ce urmează a fi vaccinat în prima etapă în județul Cluj este de 12.458 de persoane, iar  pentru derularea campaniei de imunizare au fost constituite 20 de centre –  în spitale și centre medicale, 35 de cabinete de vaccinare și au fost constituite 38 de echipe de vaccinare. 

La nivelul centrelor rezidențiale de îngrijire au fost constituite 49 de centre de vaccinare, în cadrul cărora vor acționa tot atâtea echipaje mobile de vaccinare. Acestea au o capacitate de 2099 de paturi și 480 de angajați.

Nu au fost uitate nici categoriile vulnerabile: populația de peste 65 de ani și bolnavii cronici. Pentru aceste categorii au fost constituite  treisprezece centre în municipiul Cluj-Napoca, la Turda – trei și câte unul la Câmpia Turzii, Dej,  Gherla, Huedin,  Călățele, Mociu, Apahida, Chinteni, Gilău, Băișoara, Aghireșu, Florești și Baciu. În aceste centre vor acționa 46 de echipe de vaccinare fixe și 2 echipaje mobile de vaccinare, care vor deservi 132.942 de cetățeni.

Programarea pentru vaccinarea populației se va efectua în mod electronic, telefonic sau prin intermediul medicului de familie.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata