Oricine ar trebui sa stie cum sa citeasca eticheta unei sticle de vin pentru ca pe aceasta cale are sanse mai mari sa isi aleaga ceva pe placul sau care sa fie potrivit ocaziei. Eticheta transmite mai multe informatii importante despre vinul in cauza, astfel ca este ideal ca fiecare persoana sa cunoasca detaliile.
In primul rand, citind eticheta stim din ce tara si ce regiune provine vinul. Bineinteles, aceasta nu este o regula generala, insa in majoritatea cazurilor este afisata cel putin regiunea. Nu are cum sa lipseasca numele producatorului care poate fi o familie, o afacere sau pur si simplu opera unui impatimit al acestei bauturi. In schimb, vinurile produse la scara larga tind sa fie de o calitate mai mare datorita bugetelor disponibile pentru a da viata operelor de arta.
In al doilea rand, de pe o eticheta nu are cum sa lipseasca soiul de struguri din care a fost obtinut vinul, fapt care, bineinteles, va influenta notele, aromele si celelalte caracteristici ale vinului. In majoritatea cazurilor in care nu este afisat soiul de struguri este din cauza ca vinul a fost obtinut din amestecul mai multor soiuri.
Conteaza foarte mult si anul in care a fost produs vinul pentru ca pe aceasta cale ne putem face o parere cu privire la ce ne asteapta. Daca informatiile nu sunt vizibile pe eticheta din fata, examinati gatul sau spatele sticlei. Un detaliu important este acela ca variatii ale recoltelor exista de la an la an. Anul productiei va poate ajuta sa determinati cat de mult a fost invechit vinul. Vinurile non-vintage sunt de obicei gata pentru consum dupa lansare si este putin probabil sa se imbunatateasca odata cu varsta.
La citirea etichetei de vin putem afla mai multe si despre concentratia de alcool, ceea ce este util din mai multe puncte de vedere. Continutul mediu de alcool al vinurilor rosii este de 13,5%, pe cand cel al vinurilor albe este putin mai mic. In mod obisnuit, procentul este vizibil in format mai mic in partea de jos a etichetei din fata sau din spate. Din punct de vedere legal, nu este permisa o eroare mai mica sau mai mare de 0,5%. Puteti combinati un vin mai usor cu mancare mai usoara, cum ar fi Muscat cu fructe de mare sau un vin rosu corpolent cu o friptura. Nu este nimic in neregula cu un vin care are o concentratie alcoolica mai ridicata de 15%, chiar daca tendinta actuala este pentru vinuri cu un nivel mai scazut, atat timp cat aciditatea si fructuozitatea vinului sunt in armonie. Dar un continut ridicat de alcool poate indica un vin mai dulce si mai usor de consumat.
In unele regiuni, este impusa o limita maxima de alcool in volum (ABV), cum ar fi in climatele mai calde, unde strugurii se coc rapid, iar limita este menita sa forteze vinificatorii sa mentina aciditatea si echilibrul. In alte regiuni, exista o cerinta minima de ABV, cum ar fi pentru anumite vinuri albe din regiuni mai reci, precum un Smaragd Riesling din Wachau, pentru a evita aciditatea excesiva.
Daca sulfitii depasesc 10 mg/l, producatorii sunt obligati prin lege sa dezvaluie utilizarea acestora. Majoritatea producatorilor folosesc sulfiti, iar unii folosesc chiar in cantitati foarte mari, insa pot aparea probleme pentru persoanele care se confrunta cu alergii la sulfiti. Acestia sunt cunoscuti pentru ca reduc riscul de infectie bacteriana si oxidare motiv pentru care sunt des intalniti in vin. Cine este in cautarea unui vin alb de inalta calitate merita sa se orienteze catre Crama Budureasca, un loc in care oricine are sansa sa isi gaseasca noul preferat!