Provizioanele sunt instrumente financiare pe care o companie le acumuleaza pentru eventualele cheltuielile preconizate sau previzibile. Acestea sunt necesare pentru acoperirea sumei care ar fi fost platita in mod normal pentru cheltuielile sau pierderile companiei, care sunt susceptibile si care pot fi suportate, dar a caror valoare nu este cunoscuta in mod practic.
De regula, astfel de alocari bugetare sunt stabilite la sfarsitul anului fiscal, dupa ce au fost efectuate toate calculele si dupa ce s-au identificat toate problemele cu care s-a confruntat entitatea in decursul timpului.
Evaluarea provizioanelor din cadrul companiei
Daca valoarea banilor castigati este semnificativa in timp, valoarea rezervelor este determinata de valoarea in timp real a taxelor stabilite pentru achitarea obligatiilor. Actualizarile provizioanelor sunt facute de catre specialisti contabili la sfarsitul unui exercitiu financiar in cazul in care este necesara o asemenea actiune.
In acest caz, luati in considerare urmatorii factori:
- Aprecierea actuala a valorii in timp a banilor;
- Anticiparea riscul operational.
Este important de retinut faptul ca unele clauze pot fi utilizate numai in scopul pentru care au fost create. Prin urmare, din provizioane pot fi deduse doar cheltuielile aferente rezervei respective. Rambursarea datoriilor din rezerve in orice alt scop are consecinte legate de doua obligatii diferite.
Multe caracteristici ale acestor rezerve de bani pot cauza probleme in contabilitate, iar una dintre aceste caracteristici este incertitudinea. Prin urmare, stabilirea acestora trebuie analizata si motivata din toate perspectivele.
Introducerea provizioanelor ca metoda de incorporare a incertitudinii in contabilitate este importanta pentru evaluarea sanatatii financiare a unei companii. Aceste incertitudini sunt estimate prin determinarea valorii lor, dar si incluzand prudenta la efectuarea declaratiilor de impozit pe profit. Prevederile de inregistrare corespunzatoare in contabilitate vor asigura transparenta, mentinand in acelasi timp, acuratetea informatiilor din situatiile financiare.
Tipuri de provizioane
Exista mai multe tipuri de provizioane pe care companiile, corporatiile si intreprinderile le pot face. Ele pot fi de obicei clasificate dupa mai multe criterii:
In ceea ce priveste modul de formare putem avea:
- Provizioane reglementate;
- Provizioane pentru riscuri si cheltuieli.
Provizioane reglementate sunt cele pe care anumite companii sunt obligate sa le infiinteze, fie de normele nationale fie de cele ale BNR-ului. Aici discutam despre firmele de asigurari sau de companiile care se angajeaza in anumite activitati de afaceri care pot dauna mediului.
Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli sunt rezerve pentru riscuri si cheltuieli prezentate de companie pe baza evaluarilor si regulilor interne sau a unor domenii specifice de activitate.
Din punct de vedere fiscal avem:
- Provizioane deductibile si nedeductibile.
Din punct de vedere fiscal, acestea pot fi deductibile, adica sunt recunoscute si acceptate in contabilitate, sau nedeductibile, neincluse in contabilitate, implicand in principal pierderi din exploatare sau care nu indeplinesc termenii caracteristici ai unei datorii.